Advarer Oslo-rikinger

Nye ulovlige brygger, gjerder og badehus dukker hvert år opp på kommunens flyfoto over strandsonen. Nå skjerpes jakten.

VELSTÅENDE: Noen av landets mest fasjonable adresser er på lista over ulovligheter som er avdekket i strandsonen. Bildet er fra Bygdøy, uten nødvendigvis å vise konkrete eksempler. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones
VELSTÅENDE: Noen av landets mest fasjonable adresser er på lista over ulovligheter som er avdekket i strandsonen. Bildet er fra Bygdøy, uten nødvendigvis å vise konkrete eksempler. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Strandsonen skal være tilgjengelig for alle, fastslår byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen.

Men sånn er det ikke helt. Oslo kommunes prosjekt for åpen strandsone har avdekket mer enn 100 ulovligheter som sperrer strandlinja.

Ved hjelp av flyfoto overvåkes hver kvadratmeter og nye ulovligheter dukker opp hvert år, forteller byråden. Mange av sakene involverer noen av de rikeste og mest ressurssterke.

- Det er viktig at kommunen tar tak i dette uavhengig av hvor ressurserk den enkelte er, varsler MDG-byråden.

Byferie i sommer

- Vi ser at strandsonen blir mer og mer privatisert fra det ene året til det neste. Ulovlige brygger, badehus og diverse innretninger kommer opp uten at det er søkt om tillatelse, og som gjør at strandsonen oppleves mer privat enn den er, forteller Marcussen.

Denne sommeren øker presset.

- Det var stappfullt på alle områder med bademuligheter i Oslo pinsehelga. Behovet er kjempestort, særlig på godværsdager. I den situasjonen vi er i nå, med reiseforbud som gjør at vi ikke kan dra på ferie til utlandet, vil mange av oss tilbringe enda mer av sommeren i byen. Da blir det enda viktigere å passe på tilgangen til sjøen, sier Marcussen.

FOR ALLE: MDB-byråd Hanna E. Marcussen varsler skjerpet kamp mot ulovligheter i strandsonen. Foto: Hans Arne Vedlog
FOR ALLE: MDB-byråd Hanna E. Marcussen varsler skjerpet kamp mot ulovligheter i strandsonen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Dere skjerper kampen mot ulovlig bygging, rett og slett?

- Strandsoneprosjektet har pågått siden 2016, men får et ekstra fokus nå hvor det blir enda viktigere for folk med kortreiste opplevelser. Så ja, vi har uten tvil fått et ekstra fokus på dette nå.

Ekstra viktig

Bare 30 prosent av Oslos strandlinje er tilgjengelig for opphold og ferdsel for alle, skrev Aftenposten nylig. Dersom man inkluderer alle skjær og øyer med fastlandsforbindelse, blir det stusslige 1,8 kvadratmeter langs kystlinja per innbygger.

- Strandsonen er i mye større grad enn annen natur under ekstra press for privatisering. I en by med så mange innbyggere som Oslo blir det ekstra viktig at vi passer på tilgangen til sjøen, sier Marcussen.

Tips oss

Kjenner du til ulovligheter i strandsonen? Tips oss gjerne her.

Som byråd for byutvikling har hun det politiske ansvaret for ryddejobben som gjøres i regi av Plan og bygningsetaten (PBE). De siste åra har flere eiere fått pålegg om å rive og varsler om solide tvangsmulkter.

Fasjonable og rike

På listen over pågående saker finnes fasjonable adresser på Bygdøy knyttet til noen av landets rikeste personer. Milliardær og tidligere rallyfører Egil Stenshagen er bare én av dem som ifølge DN har ligget i årelang konflikt med PBE og Oslo kommune, i en sak som handler om anleggelse av plen ned mot sjøen.

- Hvordan er det å stå i disse sakene, som jo involverer noen av landets rikeste personer?

- Jeg kommenterer ikke enkeltsaker. Men generelt kan jeg si at selv om vi avdekker saker der eier har mye ressurser, så er det kjempeviktig at kommunen følger opp. Man skal ikke kunne spekulere i at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse, sier byråden.

Blir litt oppgitt

- Ekstra utfordrende?

- Det kan være krevende når veldig ressurssterke engasjerer spesialistadvokater og klager og setter i gang lange og tunge prosesser for kommunen. Men i slike tilfeller, ja særlig i slike tilfeller, er det ekstra viktig at kommunen tar tak i det. For dersom vi begynner å gjøre forskjell på folk, bare fordi vi står overfor en ekstra krevende sak, så vil det sende et feil signal til resten av befolkningen.

- Kjenner du på det rent personlig?

- Jeg blir litt oppgitt. Jeg mener jo at når du har mye ressurser og du har gjort det bra for deg selv, da har du også et ansvar for å forholde deg til samfunnet på en god måte. Det handler om at alle har lik tilgang til vår felles strandsone. Det følger et ekstra ansvar med å ha mye ressurser, sier Marcussen.

Utedusj og møbler

Og det er ikke bare de store prosjektene som hindrer allemannsretten, understreker MDG-byråden.

- Det kan være snakk om både små og store tiltak. Ikke bare fysisk avstengning med et gjerde, men også private plattinger, møbler eller uskyldige ting som en utedusj. Alt dette gjør at folk opplever det som mer privat, og derfor ikke tør å gå langs strandsonen, sier Marcussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer