Advarer Putin: - Tenk på konsekvensene

Vladimir Putin og Russland vil ha betalt i rubler, men får nå kraftig motbør fra europeiske ledere.

KREVER RUBLER: Vladimir Putin krever å få betalt for olje- og gasseksport i rubler, men blir kontant avvist av europeiske ledere. Foto: Sputnik / Sergey Guneev / Pool via REUTERS / NTB
KREVER RUBLER: Vladimir Putin krever å få betalt for olje- og gasseksport i rubler, men blir kontant avvist av europeiske ledere. Foto: Sputnik / Sergey Guneev / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er totalt mot enhver form for utpressing. Disse avtalene er basert på euro og dollar, så vi anbefaler at selskaper i privat sektor betaler Russland i euro eller dollar, sier Tysklands finansminister, Christian Lindner, ifølge CNBC.

Krever rubelbetaling

Bakgrunnen for utspillet er at Vladimir Putin og Russland, på tross av de lammende sanksjonene som er innført etter at de invaderte Ukraina, har latt gassen fortsette å flyte fritt til Europa, men nå krever å få betalt i rubler.

Russerne har hatt problemer med å få solgt oljen, noe som har medført at den selges til «tilbudspriser», men Europa er fortsatt avhengig av russisk gass. Derfor har heller ikke den russiske energieksporten blitt sanksjonert av EU så langt.

Onsdag i forrige uke kunne nyhetsbyrået Reuters melde at Vladimir Putin ønsket å endre vilkårene for gassalg.

- Jeg har besluttet å implementere et sett av tiltak for overføring av betaling i russiske rubler for våre gassleveranser til land som ikke er vennligsinnede, sa Putin på en TV-overført regjeringskonferanse onsdag.

Landene som av Putin blir definert som «uvennlige» er blant annet samtlige EU-land. Den russiske lederen sa at tiltakene vil gjelde fra denne uka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer