Roman Abramovitsj

Advarer: - Så vidt begynt

Amerikanske myndigheter varsler storoffensiv mot russiske oligarker. Nå røper de detaljene i siktelsen mot tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj.

OLIGARKPROFIL: Roman Abramovitsj avbildet på Chelseas fotballstadion Stamford Bridge i London i 2015. Foto: NTB
OLIGARKPROFIL: Roman Abramovitsj avbildet på Chelseas fotballstadion Stamford Bridge i London i 2015. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mandag kveld kom nyheten om at oligark og tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj er siktet av amerikanske myndigheter for å ha eksportert to fly av amerikansk opprinnelse til Russland uten lisens og godkjennelse fra amerikanske myndigheter.

Eksporten er lisenspliktig grunnet amerikanske sanksjoner mot Russland.

Røper detaljer

I siktelsen, som USAs justisdepartement har publisert, skriver de at det dreier seg om flytypene Boeing 787-8 og Gulfstream G650, som begge eies og kontrolleres av Abramovitsj.

Ifølge pressemeldingen ble Boeing-flyet flydd til Russland 4. mars uten lisens, og befinner seg nå i De forente arabiske emirater. Gulfstream-flyet ble flydd til Russland 12.- og 15. mars, opplyser justisdepartementet.

De skriver at Boeing-flyet skal ha en verdi på rundt 3,3 milliarder kroner.

Se bildet under:

PRIVATFLY: Roman Abramovitsjs Boeing 787-9. Foto: United States Department of Justice
PRIVATFLY: Roman Abramovitsjs Boeing 787-9. Foto: United States Department of Justice Vis mer

Mens det mindre Gulfstream-flyet skal være verdt rundt 550 millioner norske kroner.

Se bildet under:

PRIVATFLY: Roman Abramovitsjs Gulfstream G650. Foto: United States Department of Justice
PRIVATFLY: Roman Abramovitsjs Gulfstream G650. Foto: United States Department of Justice Vis mer

- Disse oligarkene har vært med å skape et miljø som har lagt til rette for den russiske aggresjonen vi nå ser mot Ukraina. Arbeidet vårt har så vidt begynt, og vi vil ikke gi oss, sier assisterende FBI-direktør Michael J. Driscoll.

I sin uttalelse skriver USA at Abramovitsj risikerer økonomisk straff med en ramme på det dobbelte av verdien på sine to privatfly.

Med en totalverdi på snaut fire milliarder, betyr det en straff på opp mot åtte milliarder norske kroner.

LUKSUSHJEM: Kun ett hus skiller oligarkens bolig fra Den Norske Ambassadens residens i London. Vis mer

Mistet store midler

Før krigen i Ukraina hadde Abramovitsj ifølge Forbes en anslått formue på 141,81 milliarder kroner, men skal ha mistet 74,33 milliarder av disse under krigen, og sitter igjen med 67,48 milliarder norske kroner.

Etter krigen i Ukrainas start 24. februar, har amerikanske myndigheter og Vesten innført en rekke sanksjoner mot Russland og russiske oligarker. Amerikanske myndigheter har likevel ikke ennå innført personlige sanksjoner mot Abramovitsj, i motsetning til EU, Storbritannia, Canada, Australia og Sveits.

Bare på den selvstyrte øya og skatteparadiset Jersey i Den engelske kanal er verdier for over 70 milliarder fryst for Abramovitsj.

Grunnet sanksjonene i Storbritannia måtte Abramovitsj denne våren selge den verdenskjente fotballklubben Chelsea. Det var gjennom eierskapet av klubben som han tok over i 2003 at oligarken har blitt en kjendis verden over.

Abramovitsj er både israelsk og russisk statsborger, og skal også ha deltatt i krigsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer