Krigen i Ukraina:

Advarer: - Skjebnesvangert

NATO-sjef Jens Stoltenberg trygler USA og EU om å fortsette med pengestøtte til Ukraina.

FRYKTER PENGEMANGEL: Nato-sjef Jens Stoltenberg kommer med tydelig formaning til USA og EU. Foto: Simon Wahlfahrt / AFP / NTB
FRYKTER PENGEMANGEL: Nato-sjef Jens Stoltenberg kommer med tydelig formaning til USA og EU. Foto: Simon Wahlfahrt / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke stoppet senatet i USA president Joe Bidens hjelpepakke til Ukraina på 60 milliarder dollar. Denne uka skal EU stemme over budsjett med lån og støtte til Ukraina på 600 milliarder kroner.

NATO-sjef Jens Stoltenberg er bekymret for Vestens økende motvilje til å støtte Ukraina i krigen mot Russland.

- Jeg er fortsatt trygg på at det vil komme støtte fra USA, men det er ikke bra at dette tar tid og skaper usikkerhet. USA er den aller største bidragsyteren til Ukraina. Paradokset er at det er et stort flertall i kongressen for å støtte Ukraina, men det har nå blitt sammenvevd med et innenrikspolitisk spørsmål, sier han til Dagens Næringsliv.

Han viser til at republikanerne bruker krisepakka som et pressmiddel til å få strengere tiltak mot ulovlig innvandring. Stoltenberg sier han fortsatt har tro på at støtten kommer gjennom, men hvis hjelpepakkene fra Vesten skulle utebli, er han svært bekymret.

- Det vil være skjebnesvangert og en stor seier for Putin, som vil øke mulighetene for at de russiske styrkene igjen kommer på offensiven og tar mer land. Det vil være en tragedie for Ukraina og farlig for oss. Derfor gjør jeg alt jeg kan for å sikre fortsatt støtte, sier han til avisa.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

Den amerikanske hjelpepakka skulle også gå til Israel og Taiwan, og er på til sammen 116 milliarder dollar. Krigen på Gaza er bidragsytende til republikanernes motvilje til å støtte Ukraina videre.

- Det er flere grunner til at Det hvite hus sliter med å få mer støtte til Ukraina, men Israels militære handlinger på Gaza har vært en virkelig distraksjon. Før det skjedde, var krigen i Ukraina på et vis den eneste store og viktige militæraksjonen i verden, forklarte professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Børsen forrige uke.