Advarer: - Stor usikkerhet

Jonas Gahr Støre ga sin dom over norsk økonomi på Fellesforbundets landsmøte i dag.

- SEIG POLITIKK: Slik karakteriserer Jonas Gahr Støre den økonomiske politikken framover. Foto: Lise Åserud / NTB
- SEIG POLITIKK: Slik karakteriserer Jonas Gahr Støre den økonomiske politikken framover. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det går mot en myk landing for norsk økonomi, men det er stor usikkerhet.

Det sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i dag taler til Fellesforbundets landsmøte.

Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor.

Støre sier til landsmøtet at Norge står overfor flere utfordringer framover:

- Befolkningen blir eldre. I 2030 er vi flere gamle enn vi er barn. Vi står i en stor omstilling i energi. Nå skal det skifte i retning det fornybare, og vi skal følge målet om å kutte utslipp og skape jobber. Dette må henge sammen, og det må være rettferdig, sier Støre.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

- Seig politikk

En av de store stridssakene på Fellesforbundets landsmøte er EUs fjerde energipakke. Denne henger, etter det Dagbladet forstår, i en tynn tråd på landsmøtet, noe som i så fall vil være et stort nederlag for Støre og Ap.

Statsministeren går videre til å snakke om norsk økonomi:

- Det er tegn til at prisveksten omsider er på vei ned, at ledigheten er lav og det er høy etterspørsel etter arbeidskraft. Investeringene i bedriftene er fortsatt på et høyt nivå. Vi styrer mot en myk landing, men det er stor usikkerhet, sier Støre blant annet.

Han sier at regjeringens viktigste bidrag er trygg økonomisk styring.

- Det er en seig politikk over tid. Nå skal vi stå den siste distansen inn, slik at folk får kjøpekraft med et pluss foran seg, ikke et minus. Klarer vi å holde ledigheten lav og få dempet prisveksten, så vil det skje, sier Støre.

- Dypt opprørende

Statsministeren snakker videre om internasjonale forhold.

Han sier at Norge anerkjenner Israels rett til å forvare seg selv, men understreker at det må være proporsjonalt.

- Nå er det også et drama som utspiller seg i Midtøsten. Det er dypt opprørende. Norge har støttet og støtter Israels rett til selvforsvar. Men det som nå skjer på Gaza, er et opprørende bilde av store lidelser for sivile, sier Støre.

- Vi ber om en humanitær pause nå. Det må skje i samarbeid med FN og landene rundt. Palestinerne har rett til sin stat, slik også andre har rett til sine stater. Det må være vårt krav nå, sier Støre.

- Store konsekvenser for energiforsyningen

Statsministeren retter også en advarende pekefinger mot Fellesforbundets landsmøte som i morgen kan komme til å si nei til EUs fjerde energipakke.

- Stabil tilgang på fornybar energi er nøkkelen til det grønne skiftet. Verden er mer uforutsigbar, og det har store konsekvenser for energiforsyningen, sier Støre.

Støre sier at Norge var en viktig bidragsyter til at Europa kom seg gjennom forrige vinters energikrise, og at Europa nå har fulle gasslagre.

- Norge er en liten, åpen økonomi. Et regulert handelssamarbeid er svært viktig for forbrukere og næringsliv. Og som stor eksportør av gass er det viktig for Norge å ha ryddige markedsforhold og like konkurransevilkår, framholder Støre.

Lover AFP-støtte

Statsministeren lover videre at regjeringen vil bidra til en AFP-ordning også framover.

- Jeg fikk en utfordring fra LO-lederen på fredag. Kommer vi til å følge opp vårt løfte? Kommer jeg til å være klinkende klar på at regjeringen vil være med, vil vi bidra til en AFP-ordning også for framtida? Svaret på det er et klart ja, sier Støre.

AFP er en het potet på Fellesforbundets landsmøte.

- Nå ligger ballen foreløpig hos dere og resten av fagbevegelsen. AFP er partenes avtale, og vi respekterer det. Men dere skal vite at vi er beredt til både å lytte og bidra til å finne gode løsninger, lyder invitasjonen fra Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer