Advarer turister etter skrekkscener

Trygler potensielle besøkende om å finne en annen feriedestinasjon etter «grusom» hendelse.

BLE VITNE TIL HVALFANGST: Tidligere i sommer fant hvalfangst sted i fullt påsyn av et cruiseskip stappfullt av passasjerer på Færøyene. Foto: ORCA
BLE VITNE TIL HVALFANGST: Tidligere i sommer fant hvalfangst sted i fullt påsyn av et cruiseskip stappfullt av passasjerer på Færøyene. Foto: ORCA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juli skal skrekkslagne cruiseturister om bord på skipet «Ambition» ufrivillig ha blitt vitne til «grindadráp» på 78 grindhvaler på Færøyene. Slaktet - som blant annet skal ha blitt utført med hvalspyd - skal ha foregått over 20 minutter, og etterlot tilskuerne i sjokk og vantro.

Hendelsen kan nå få alvorlige konsekvenser for øygruppas turistnæring.

Ifølge Euronews er det lansert en kampanje i et forsøk på å stanse Færøyenes kontroversielle slakting av grindhval og delfiner. Her oppfordres turister til fullstendig boikott.

- Ikke i brosjyrene

Kampanjen har fått tilnavnet «Dont Visit Faroe Islands», og trygler turister om å svarteliste Færøyene. Målet er å presse myndighetene til å avslutte praksisen én gang for alle.

OMSTRIDT PRAKSIS: Grindhvalfangsten på Færøyene har lange historiske og kulturelle tradisjoner, men møter jevnlig internasjonal kritikk. Foto: Andrija Ilic / Reuters / NTB
OMSTRIDT PRAKSIS: Grindhvalfangsten på Færøyene har lange historiske og kulturelle tradisjoner, men møter jevnlig internasjonal kritikk. Foto: Andrija Ilic / Reuters / NTB Vis mer

- Vi håper mange støttespillere kan slutte seg til oss mens vi prøver å oppmuntre folk til å unngå å besøke Færøyene og legge press på den færøyske regjeringen, slik at jakta forbys, sier initiativtaker Maissa Rababy til Euronews.

Gruppa stempler praksisen som både «utenkelig, uetisk, og uakseptabel». Færøyenes landsstyre framholder imidlertid på en informasjonsnettside om fangsten at praksisen både er bærekraftig, regulert, naturlig og basert på bidrag fra hele lokalbefolkningen.

- Disse jaktene er ikke annonsert i reisebrosjyrene ... Vi vil sørge for at alle vet hva som skjer, fortsetter Rababy.

La seg flat

I kjølvannet av hendelsen i juli beklaget det britiske selskapet Ambassdor Cruise Line (ACL), som eier det aktuelle cruiseskipet, på det sterkeste overfor gjestene.

ACL presiserte at selskapet tar fullstendig avstand fra hvalfangst og at cruisekjempen støtter arbeidet til naturvernorganisasjonen ORCA - som hadde en av sine representanter om bord under den aktuelle seilasen.

Selskapet har siden 2021 stilt skipene sine til disposisjon for organisasjonens datainnsamling - og betalt ORCA-personell for å holde foredrag for gjestene deres.

- Kan være dramatisk syn

ORCA-sjef Sally Hamilton gikk også hardt ut etter at saken ble kjent.

- Det er ikke til å tro at færøyske myndigheter tillot at denne aktiviteten fant sted i fullt påsyn av et cruiseskip stappfullt av passasjerer på havna. På den ene siden promoterer de sin uberørte natur og spektakulære dyreliv. Samtidig dreper de hvaler og delfiner med gaffelkroker og spyd. Det er nesten som om de skryter av jakten og håner turistene.

Færøyenes landsstyre mener imidlertid at praksisen ikke bør føre til at turister velger en annen feriedestinasjon.

«At turisme og hvalfangst foregår side om side på Færøyene er ikke en kilde til bekymring for regjeringen, til tross for at jakten kan være et dramatisk syn for folk som ikke er vant til å være vitne til slakting av pattedyr, heter det i en uttalelse fra landsstyret, gjengitt av bransjenettstedet Standby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer