Onsdag er det ventet at prisene i dagligvarebutikken vil gjøre et byks. Selv mattoppene har varslet at de blir «veldig høye». Enkelte beregninger viser økninger på minst ti prosent.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) forteller til Dagbladet at han er bekymret foran prisjusteringen.
- Vi må forberede oss på at prisene kommer til å stige og det er veldig bekymringsfullt. Mange folk i Norge er nå alvorlig bekymret for om de får endene til å møtes.

Forsvarer «baronene»: - Svært uheldig
- Skal ikke ha det sånn
Vestre forteller at han er i kontakt med folk som allerede står i en svært vanskelig situasjon som følge av økende priser og renter.
- Jeg snakker med folk som går bekymret til sengs og lurer på om de har råd til å kjøpe pålegg til brødskiva til ungene deres. Sånn skal vi ikke ha det i Norge.
Næringsministeren kommer nå med en krystallklar oppfordring til de tre store dagligvarekjedene som dominerer markedet fullstendig i Norge.
- Dessverre kan vi ikke vedta lavere inflasjon, og vi kan heller ikke bestemme hva matvareprisene skal være, men vår innstendige oppfordring til dagligvareaktørene er å ikke sette opp prisene ett øre mer enn det som er nødvendig. Vi kommer til å følge veldig nøye med at ingen skor seg på denne situasjonen.

Vestres selskap saksøker Burger King
- Historisk
Vestre er klar på at måten det norske dagligvaremarkedet er rigget på i dag er en del av problemet. De tre store kjedene Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 står for over 90 prosent av omsetningen.
- Situasjonen med konkurransen er uholdbar, sier næringsministeren bestemt.
Vestre og regjeringen har lansert en rekke tiltak for å endre på denne situasjonen. Han setter sin lit på at disse skal hjelpe forbrukerne til lavere priser.
- Vi har satt i verk historisk mange grep og tiltak for å få bedre konkurranse i dette markedet, som på litt sikt vil bidra til bedre utvalg og lavere priser for norske forbrukere, sier næringsministeren til Dagbladet.

Bør bli grise-billig
Blant annet skal de se på mulig prissamarbeid, og om det ødelegger for konkurransen at dagligvarekjempene eier både leverandørene og butikkene.
Prisene i norske dagligvarebutikker settes i to store runder 1. februar og 1. september. Det er derfor det nå er ventet et betydelig prishopp. Eksperter på bransjen peker på at kjedene har utsatt å ta inn økte kostnader.

Vil ikke gripe inn
- For lite konkurranse
Næringsminister Jan Christian Vestre, som har ansvaret for at konkurransen fungerer i Norge, liker ikke denne ordningen.
- Vi stiller store spørsmålstegn ved at prisene forhandles to ganger i året med prisvindu fra bestemte datoer, og at det foregår omfattende prissignalering før dette skjer gjennom at aktørene i mediene forteller hverandre hva de har tenkt å øke prisene med. Det er ikke heldig ut fra konkurransehensyn, sier Vestre.

Nå har trenden snudd
Med prissignalering mener næringsministeren at butikkene får informasjon om hva konkurrenten skal prise varene sine med, slik at de kan tilpasse sine egne priser. Det kan gi dyrere melk og brød for forbrukerne.
Vestre mener systemet er en del av et større problem med sviktende konkurranse i dagligvarebransjen.
- Det framstår ganske stivbeint. I kombinasjon med at det er få aktører, det er godt dokumentert at det er for lite konkurranse og det i tillegg foregår omfattende prissignalering. Det kan svekke konkurransen og bidra til at aktørene tilpasser seg til hverandre, i stedet for at de gjør det beste de kan for at du og jeg ikke skal betale mer for maten enn det som er nødvendig, sier Vestre.