Advarer: - Uro og usikkerhet

Mens opposisjonen og kommentatorer jubler over økte inntekter, ser regjeringen en annen virkelighet. Trygve Slagsvold Vedum advarer om ubehagelige kutt.

USIKKERHET: Innad i regjeringen er det langt fra noen jubel over økte inntekter fra skyhøye oljepriser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKERHET: Innad i regjeringen er det langt fra noen jubel over økte inntekter fra skyhøye oljepriser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag starter arbeidet med neste års statsbudsjett. Allerede nå skal føringene legges for hvem som blir budsjettvinnere.

Eksperter og opposisjonspolitikere gnir seg i hendene over sterkt økende inntekter på grunn av galopperende oljepriser etter Russlands invasjon av Ukraina og de påfølgende sanksjonene.

I følge Nordea kan Norge tjene hele 1750 milliarder kroner på eksport av olje og gass i år, seks ganger mer enn tidligere anslått.

Uro

Debatten går om hva man skal bruke alle pengene på. Frp vil gi alt staten drar inn i økte strøminntekter tilbake til folk, mens MDG vil bruke svimlende 1500 milliarder til Ukraina.

Men innad i regjeringen er synet på utsiktene for norsk økonomi en helt annen. Den er snarere preget av uro og usikkerhet.

- Det er ikke bra for noen den enorme uroen vi nå ser. Først og fremst er det forferdelig for de menneskene som blir rammet av krigen. Og så skaper det mye usikkerhet for folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Selv om noen lager sak på at Norge tjener penger på å være olje og gasseksportør, så er det et veldig kortsiktig perspektiv. Det som er bra for nabolandene våre er også bra for oss over tid, at det er stabilitet og trygghet, sier Vedum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.