Advarer: - Uro og usikkerhet

Mens opposisjonen og kommentatorer jubler over økte inntekter, ser regjeringen en annen virkelighet. Trygve Slagsvold Vedum advarer om ubehagelige kutt.

USIKKERHET: Innad i regjeringen er det langt fra noen jubel over økte inntekter fra skyhøye oljepriser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKERHET: Innad i regjeringen er det langt fra noen jubel over økte inntekter fra skyhøye oljepriser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag starter arbeidet med neste års statsbudsjett. Allerede nå skal føringene legges for hvem som blir budsjettvinnere.

Eksperter og opposisjonspolitikere gnir seg i hendene over sterkt økende inntekter på grunn av galopperende oljepriser etter Russlands invasjon av Ukraina og de påfølgende sanksjonene.

I følge Nordea kan Norge tjene hele 1750 milliarder kroner på eksport av olje og gass i år, seks ganger mer enn tidligere anslått.

Uro

Debatten går om hva man skal bruke alle pengene på. Frp vil gi alt staten drar inn i økte strøminntekter tilbake til folk, mens MDG vil bruke svimlende 1500 milliarder til Ukraina.

Men innad i regjeringen er synet på utsiktene for norsk økonomi en helt annen. Den er snarere preget av uro og usikkerhet.

- Det er ikke bra for noen den enorme uroen vi nå ser. Først og fremst er det forferdelig for de menneskene som blir rammet av krigen. Og så skaper det mye usikkerhet for folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Selv om noen lager sak på at Norge tjener penger på å være olje og gasseksportør, så er det et veldig kortsiktig perspektiv. Det som er bra for nabolandene våre er også bra for oss over tid, at det er stabilitet og trygghet, sier Vedum.

NORDEN: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre mener landene i Norden må ha et tett samarbeid nå som Europa står i en dramatisk situasjon. Vis mer

Dagbladet er kjent med at man i finansdepartementet og regjeringen opplever arbeidet med statsbudsjettet som langt mer krevende på grunn av krigen i Europa.

En viktig grunn er den økte usikkerheten som konflikten og sanksjonene skaper. Ikke minst er det stor usikkert hvordan konflikten slår inn på råvareprisene, som igjen påvirker inntekter og utgifter.

- Når man planlegger budsjetter så planlegger man over tid. Og så tar man høyde for at det er svingninger, sier Vedum.

Det er også usikkert om regjeringen virkelig får så mye mer å rutte med til alle gode formål.

Kilder viser til at oljefondet har kraftig på grunn av fallende aksjekurser. Det betyr at mengden oljepenger som kan brukes til å dekke statens utgifter blir mindre, selv om fondet får solid påfyll av oljekroner nå.

- Oljefondet har krympet på grunn av børsras?

- Jeg er veldig redd for å koble den forferdelige menneskelige krisen vi ser nå mellom stater med enorome maktovergrep til dag til dag økonomisk politikk i Norge. Norge er et av de landene i verden som er best rustet også her, fordi vi har veldig gode statsfinanser, vi har et velorganisert samfunn, vi har sterke fagforeninger som stabiliserer økonomien, sier Vedum.

De økte strømprisene gir heller nødvendigvis ikke store ekstrainntekter til staten. Mye av vinningen forsvinner nemlig til den rause strømstøtten og statens eget strømforbruk, forteller regjeringskilder til Dagbladet.

Økte utgifter

I tillegg peker man fra regjeringshold på at Ukraina-krigen påfører AS Norge en rekke nye utgifter, ikke minst kostnader ved å motta flere tusen flyktninger.

Finansministeren peker også på at det nå er behov for at det nå blir større utgifter til Forsvaret.

- Selvfølgelig må vi bruke ressurser på nye ting. Vi kommer til å måtte bruke mer ressurser på forsvar og beredskap for eksempel. Det er ting regjeringen mener har vært for svakt over tid, som vi ønsker å styrke. Så vi kommer til å gjøre prioriteringer.

- Må det gjøres ubehagelige kutt?

- Det vil alltid være prioriteringer. Det er jo urolige tider. Det vil alltid være kutt og omprioriteringer som kan oppleves som ubehagelige. Man må løse de store utfordringene man står i.

Regjeringen lover samtidig ån gjøre alt de kan for at de som tjener under 750 000 kroner skal få bedre råd etter statsbudsjettet. De jobber nå med å finne ethvert handlingsrom i statens finanse, sier Dagbladets kilder.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

- Aksjeverdiene har falt, oljefondet er mindre?

- Jeg er veldig redd for å koble den forferdelige menneskelige krisen vi ser nå mellom stater med enorome maktovergrep til dag til dag økonomisk politikk i Norge. Norge er et av de landene i verden som er best rustet også her, fordi vi har veldig gode statsfinanser, vi har et velorganisert samfunn, vi har sterke fagforeninger som stabiliserer økonomien.

- Ikke bra med krig

For å få vedtatt sitt statsbudsjett må Vedum ha støtte fra SV i Stortinget. Deres fremste finanspolitiker, Kari Elisabeth Kaski, advarer også mot bildet av at Norge nå kan rulle seg i penger.

- Det er for tidlig å si at vi kommer til å tjene så mye penger på dette, sier Kaski til Dagbladet.

SV- toppen mener det er altfor tidlig å konkludere om krigen og følgene av den blir lukrativt for Norge.

- Det jeg er mest sikker på er at det er vanskelig å konkludere entydig på det. Det er ikke bra for økonomien at det er krig, hvis man kan si det på en så enkelt og brutal måte, sier Kaski og utdyper:

Kaski understreker at hun mener det ikke er grunnlag å gå bort fra de grunnleggende prinsippene for økonomisk styring nå. Hun vil heller sikre mer penger gjennom økte skatter.

- Derfor er det gode grunner til å ikke hoppe på sånne tanker som at nå skal vi bare bryte med handlingsregelen og bare sluse pengene fra olje og gass rett til andre formål. Det er ikke grunnlag for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer