Advarer: - Vanvittig konkursbølge

- Toppen av isfjellet, sier Noho-toppsjef Karl-Henning Svendsen om problemene som ryster grunnvollene i utelivsgiganten Flott Gjort.

ALARM: Karl-Henning Svendsen er toppsjef i utelivsimperiet Noho-gruppen. Han advarer om at det kan bli mange konkurser og i utelivsbransjen framover. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALARM: Karl-Henning Svendsen er toppsjef i utelivsimperiet Noho-gruppen. Han advarer om at det kan bli mange konkurser og i utelivsbransjen framover. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Minst 60 millioner kroner er tapt, og bare fire til seks av de 13 stedene i Flott Gjort-porteføljen overlever. For å få det til, må gruppen hente inn 12 friske millioner kroner, skrev Finansavisen før helgen.

I mellomtida blør leverandører og kreditorer, og det er ikke kjent hvor mye som er utestående. Det utløser kritikk og misnøye.

Utelivstopp Karl-Henning Svendsen, gründer og medeier Noho-konsernet, varsler store omveltninger i bransjen framover.

- Jeg tror det blir veldig tøft for veldig mange fram mot jul, sier Svendsen til Børsen.

Varsler vekst

Tidligere i år fikk Svendsen beskjed fra legene om at han hadde kreft i tarmen.

- Denne sykdommen rammer alle. Så nei, det er ikke urettferdig. Det er jævlig kjipt å få det. Men jeg kunne ikke gjort noe for å unngå kreften, sa Svendsen i et intervju med Børsen nylig.

Sykdommen traff omtrent samtidig som utelivsbransjen var i ferd med å hente seg inn etter to brutale år med gjentatte nedstenginger under coronapandemien.

Svendsen ble sykmeldt, men det har ikke forhindret nye oppkjøp. Også framover skal Noho vokse, ifølge toppsjefen. Han har likevel en klar beskjed:

- Vi kommer til å kjøpe mer. Vi skal vokse. Men vi har et prinsipp. Vi kjøper ikke de som er gått konkurs. Jeg ønsker ikke være en sånn «den enes død, den annens brød». Dessuten er risikoviljen mye mindre nå enn før pandemien. Oppkjøpskandidatene må ha noe å bringe til bordet, fastslår toppsjefen.

- Rammer hele bransjen

Hele bransjen merker nemlig dyrtida som gjør at folk har fått langt mindre å rutte med.

- Det vi ser med Flott Gjort er bare toppen av isfjellet, sier Svendsen, og legger til:

- Nå rammes hele bransjen. Renta går opp. Matprisene går opp. Lønningene går opp. Og gårdeierne, de legger ikke noe imellom, men indeksregulerer husleiene uten å blunke. Alle innkjøpspriser og varekostnadene går også opp, sier han til Børsen.

Usikkerheten med hvordan strømprisene vil utvikle seg gjennom vinteren kommer som ytterligere en usikker faktor, framholder han.

- Omsetningen på mat er ned 10–15 prosent på våre steder, lyder den dystre løypemeldinga.

- Dyster usikkerhet

Denne cocktailen av negative faktorer peker i én retning:

- Smellen kom fra august og utover. Jeg tror at det kommer til smelle enda mye mer framover. Det kommer til å bli veldig tøft for veldig mange fram mot jul. I tillegg ser jeg jo i avisene hvordan kredittkortgjelda øker. Så det er en skummel utvikling og en dyster usikkerhet nå, sier han.

Heidi's bier bar i Oslo sentrum ønsker å gjøre det lettere for amerikanerne å kjøpe øl. Video: Anette Beckhaug. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Vis mer

Helt konkret leser Noho-konsernet følgende nye utelivstrender fra sine omsetningstall:

- Vi selger helt klart mindre mat og vin totalt sett, men andelen vanlig pils og husets vin øker. Økningen innen øl går utelukkende på mainstream øl, andelen vi selger av håndverksøl går ned.

Arbeidsdagene er dessuten blitt mer krevende både for de bak disk og de som står i døra. Gjestene, særlig de yngste, kommer merkbart seinere ut på byen og de er mye mer «ferdig vorsa» enn tidligere.

- Resultatet er flere unge som vandrer gatelangs nattetid fordi de nektes inngang med en allerede for høy promille. Det er en tikkende ordensproblembombe, advarer Karl-Henning Svendsen.

Tar alle grep

At Noho i dette krevende bildet likevel skal vokse, forklarer Svendsen slik:

- Vi har en god bank i ryggen. Vi har stordriftsfordelene av å være et konsern. Men det er klart, som et børsnotert selskap skal vi tjene penger. Så vi tar de grepene vi kan, der vi kan. Vi ser på alt fra åpningstider, vi justerer menyer og vi ser på vaktplaner. Alt som er av interne kostnader og hvor vi kan spare, sier han.

På oppkjøpslista sier Svendsen at det handler om å finne de riktige konseptene. Der setter han ikke seg selv i førersetet.

- Mitt prinsipp er å ansette folk som er flinkere enn meg selv. Skulle jeg drevet puber etter egen smak, ville det blitt lite omsetning, sier han med et smil.

Konkursbølge på vei

Av trender i bransjen, ser Noho-sjefen ingen annen utvei enn at flere små og uavhengige vil gå over ende.

- Jeg ønsker av hele mitt hjerte at de uavhengige vil klare seg, men jeg tror de små vil slite mest framover. Så må gårdeierne før eller seinere innse at gulltida er over. Kikker du på Norges rikeste, er det mange matbaroner og mye eiendom på den lista. Men før den tid blir det en vanvittig konkursbølge, det tror jeg ikke er til å unngå, advarer Svendsen.

Betyr så dette at utelivet blir kjedeligere, dersom kjedene får enda større dominans i utelivsbransjen? Svendsen er ikke så sikker på det.

- Det en overetablering i bransjen, så antall utesteder må ned. For Nohos del, så er det en kjerneverdi for oss å utvikle de ulike profilene. Man må bygge på atmosfæren og huske at det er gjestene som skaper stedet. Men rømmer de flinkeste folka fra bransjen, da har vi åpenbart et problem, sier Noho-sjefen.

- Ute å kjøre

Svendsen har en klar oppfordring til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Det er et tankekors at desto mer inflasjonen går opp, jo mer øker statens inntekter. 25 prosent moms på 120 kroner er mer penger til staten enn 25 prosent moms på 100 kroner. Noe som i seg selv også er inflasjonsdrivende, påpeker Svendsen.

En mulig anvendelse av disse merinntektene kan være å justere på omfordelingsnøklene, mener toppsjefen:

- De som har minst å rutte med, rammes hardest av økte matpriser og økt rente. Alle må ha mat, men det relative innhugget i husholdningsbudsjettet blir større. Når jeg leser i avisa om en pensjonist som ikke tar seg råd til å kjøpe appelsiner … da er vi ute å kjøre! sukker Svendsen.

Samtidig advarer Noho-toppen mot «dem mot oss»-tankegangen som han mener preger debatten om eierskap og skatt.

- Jeg tok en risiko og kjøpte en pub for egne penger. Jeg var flink, og jeg jobbet hardt. Nå har vi 1000 ansatte og alle betaler skatt. Likevel blir det en sånn «dere bedriftseiere, dere tjener så mye penger»-retorikk. Det oppleves litt urettferdig. Jeg har ikke noe imot å betale skatt, men det må være en mer rettferdig andel skatt, smeller Karl-Henning Svendsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer