Advarer: - Veldig bekymret

Ekspert mener USA trenger et mirakel for å unngå nedgangstider.

INFLASJON: Flere eksperter ringer i alarmbjellene etter sentralbanksjefens beskjed. Foto: Johannes Eisele / AFP / NTB
INFLASJON: Flere eksperter ringer i alarmbjellene etter sentralbanksjefens beskjed. Foto: Johannes Eisele / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere slår resesjonsalarm etter at sjefen for USAs sentralbank (Fed), Jerome Powell, fredag sa at de ville gå kraftig til verks for å bekjempe inflasjonen.

I talen erkjente han at det vil bli smertefullt.

Den demokratiske Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren er blant dem som frykter at Feds løp framover vil påføre USA en smell.

- Jeg er veldig bekymret for at Fed kommer til å vippe denne økonomien inn i resesjon, sier Warren til CNN.

Warrens resesjonsfrykt deles av John Hopkins-professor Steve Hanke, som hevder at USA får en «enorm» resesjon i 2023.

To kvartaler med BNP-fall

Tidligere i sommer ble det kjent at amerikansk bruttonasjonalprodukt (BNP) falt for andre kvartal på rad.

- Hvis du definerer en resesjon som fall i den kvartalsvise BNP-veksten i mer enn to kvartaler, så har de hatt det. Det er den tekniske definisjonen, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, til Børsen.

At BNP falt i to kvartaler på rad, kan være litt tilfeldig, ifølge Chen.

- Ja, du hadde to negative kvartaler, men da må du se hvor det kom fra i fjerde kvartal. I USA hadde du kjempevekst i fjerde kvartal på hele 7 prosent. Da er det ikke rart at det faller i første kvartal.

Chen mener svingningene i BNP blant annet skyldes gjenåpninga, og rykk og napp-effekter fra pandemien.

- Jeg har en bredere definisjon på resesjon. Og det er et scenario hvor arbeidsmarkedet faller kraftig og hvor arbeidsledigheten øker tydelig.

RESESJON: Chen viser til et sterkt arbeidsmarked i USA. Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand
RESESJON: Chen viser til et sterkt arbeidsmarked i USA. Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand Vis mer

Chen viser til at arbeidsmarkedet i USA er det sterkeste siden 1960-tallet. Arbeidsledigheten er på 3,5 prosent - det laveste nivået siden 1969, ifølge CNBC. Nye tall ventes fredag.

- Det blir superspennende på fredag. Noen mener at arbeidsledigheten skal falle videre – mange venter at det skal falle ned til nivåer vi ikke har sett siden 50-tallet. Da er det vanskelig å kalle det en resesjon, sier Storebrand-toppen og legger til:

- Krise og «resesjon» er når du hadde en arbeidsledighet på 10 prosent under finanskrisen og 15 prosent under pandemien.

Førte til børsskrell

Powells dystre tale skrelte vekk verdier tilsvarende 78 milliarder dollar, cirka 765 milliarder kroner, fra verdens rikeste, ifølge Bloomberg.

Elon Musk fikk 5,5 milliarder dollar slettet fra rikdommen. Verre gikk det ut over Jeff Bezos, med et papirtap på 6,8 milliarder dollar.

Warren peker på en rekke eksempler hun mener forårsaker inflasjonen, som renta ikke kan gjøre noe med: At covid fortsatt stenger deler av økonomien noen steder i verden, vedvarende trøbbel i forsyningskjeder og en pågående krig i Ukraina som driver energiprisene opp.

BEKYMRET: Elizabeth Warren frykter at sentralbankens rentegrep vil sende landet inn i nedgangstider. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB
BEKYMRET: Elizabeth Warren frykter at sentralbankens rentegrep vil sende landet inn i nedgangstider. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB Vis mer

- Det er ingenting i å heve rentene, ingenting i Powells verktøykasse som håndterer disse tingene direkte, og det har han innrømmet i høringer når jeg har spurt ham om det, sier Warren og legger til:

- Vet du hva som er verre enn høy inflasjon? Det er høye priser og millioner som ikke har jobb.

- Trenger et mirakel

John Hopkins-professor Steve Hanke hevder at USA får en enorm resesjon i 2023, og det er ikke nødvendigvis på grunn av rentene. Han mener det skyldes at pengemengden har stagnert de siste månedene, og at det vil føre til økonomisk fall.

- Vi kommer til å få en enorm resesjon i 2023 fordi vi har hatt nullvekst i pengemengde i fem måneder. Og Fed ser ikke engang på det, sier Hanke til CNBC.

Yale-akademiker og tidligere Fed-økonom Stephen Roach hevder på sin side at USA trenger et «mirakel» for å unngå resesjon.

- Vi vil definitivt få en resesjon når de forsinkede virkningene av den store pengeinnstrammingen begynner å slå inn, sier han og legger til:

- De har ikke slått inn i det hele tatt ennå.

Større risiko i Europa

Chen på sin side mener det er større fare for en resesjon i eurosonen.

- Det er mye større risiko i Europa. Der er prisene skyhøye, der er risikoen til stede og høyere. Men i USA, som er «mother of all economies», har faktisk bensinprisene falt ganske betydelig.

Han klarer i hvert fall ikke å se en resesjon med kraftig økt arbeidsledighet på kort sikt.

- Men med 12-24 måneders horisont er sannsynligheten betydelig - hvis inflasjonen biter seg fast. Vi er helt klart i den seinsykliske konjunkturfasen hvor arbeidsledigheten ikke kan falle så mye lenger ned, og hvis den gjør det forsterkes bare lønn- og prisspiralen som sentralbankene må banke ned med enda kraftigere rentehevinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer