Advarer: - Vil bli flere

Flere advarer om «mer smerte» etter kollapsen i Silicon Valley Bank.

SJOKKBØLGER: SVB-Kollapsen har fått alarmen til å gå om en mulig smitteeffekt. Foto: Kori Suzuki / Reuters / NTB
SJOKKBØLGER: SVB-Kollapsen har fått alarmen til å gå om en mulig smitteeffekt. Foto: Kori Suzuki / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den oppsiktsvekkende kollapsen i Silicon Valley Bank har rystet finansmarkeder og fått flere til å frykte en mulig dominoeffekt.

Enkelte tror flere banker kan falle over ende.

- For meg er det ingen tvil: Det vil bli flere. Hvor mange flere? Det vet jeg ikke.

Det sier tidligere sjef for for bankgarantifondet Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), William Isaac, til Politico, søndag.

Han sammenlikner situasjonen med bankkrisen på 1980 og 1990-tallet. Isaac ledet fondet i ei tid der inflasjon og styringsrenter skjøt fart, og hundrevis av banker måtte reddes.

«Mer smerte»

Den aktuelle bankkollapsen er den største siden finanskrisen i 2008. Søndag kveld opplyste amerikanske myndigheter at også Signature Bank blir stengt.

Selv om markedskommentatorer ikke frykter en situasjon lik finanskrisen i 2008, er det flere analytikere som mener risikoen for en smitteeffekt i bankindustrien fortsatt er høy, skriver Business Insider.

Kommentatorer, politikere og markedene venter «mer smerte», ifølge nettstedet, som blant annet peker på den voldsomme uroen på Wall Street mandag.

Nervøst på Wall Street

Det ble nemlig dramatisk for en rekke bank- og finansaksjer, som fikk juling mandag. Dette omtales som et tydelig tegn på nervøsitet for en mulig flom av bankkollapser.

Blant de mest utsatte var First Republic Bank, som stupte hele 65 prosent. Det førte til en stans i handelen av aksjen.

First Republic ledet an et bredt fall blant bankaksjer. PacWest, Western Alliance og Charles Schwab var blant gigantene som har hatt en blytung dag på børs.

- Ingen grunn

Frykten kommer til tross for at finansminister Janet Yellen nylig sa at det amerikanske banksystemet blant annet er «veldig trygt» og «motstandsdyktig», ifølge Bloomberg.

Mandag forsikret president Joe Biden amerikanerne om at «det er ingen grunn til å løpe til banken for å ta ut pengene sine».

Han lovet samtidig at ingen skattepenger skal brukes til å dekke tapene. Kundenes innskudd er beskyttet gjennom innskuddsgarantien, som bankene betaler inn til. Myndighetene har også garantert for innskudd utover den vanlige garantigrensen på 250 000 dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer