Advarer: - Vil ikke forsvinne

Inflasjonen i Tyskland er skyhøy, og den tyske sentralbanksjefen advarer om at det kan bli enda verre.

I TRØBBEL: Tysk økonomi jobber i kraftig motbakke, med historisk høy inflasjon og historisk høye energipriser. Foto: AFP / NTB
I TRØBBEL: Tysk økonomi jobber i kraftig motbakke, med historisk høy inflasjon og historisk høye energipriser. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

I juli var inflasjonen i Tyskland, Europas største økonomi, på 7,5 prosent.

Høye energipriser er den største grunnen til den høye inflasjonen, og myndighetene i landet har sagt at de må kutte gassbruken med en femtedel for å unngå katastrofal gassmangel i vinter.

En svært tørr sommer skaper også problemer for den tyske økonomien.

- Inflasjonen vil ikke forsvinne

I helga gikk Joachim Nagel, sentralbanksjef i landet, ut med en dyster beskjed: han tror inflasjonen vil øke til over 10 prosent i løpet av høsten, og at den vil holde seg der til neste år.

Hvis han får rett, vil det være første gang siden 1951 at inflasjonen i landet når et tosifret tall.

- Inflasjonen vil ikke forsvinne i 2023. Forsyningsflaskehalser og geopolitiske spenninger vil sannsynligvis fortsette. Russland har redusert sine gassforsyninger betraktelig, og prisen på naturgass og elektrisitet har økt mer enn forventet, sa han til Rheinische Post, ifølge Financial Times.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, sier det er veldig utfordrende tider for tysk økonomi akkurat nå.

- Det som skjer er at gass- og strømpriser fortsetter å øke hele tida. Det er grunnen til at man tror inflasjonen vil komme over 10 prosent. Det betyr mindre kjøpekraft for forbrukerne. Og det er en grunn til at mange tror at Tyskland, og kanskje hele Euro-området, går inne i en resesjon - eller i alle fall et fall i produksjonen, sier Bruce til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer