Advarer: - Vil ikke forsvinne

Inflasjonen i Tyskland er skyhøy, og den tyske sentralbanksjefen advarer om at det kan bli enda verre.

I TRØBBEL: Tysk økonomi jobber i kraftig motbakke, med historisk høy inflasjon og historisk høye energipriser. Foto: AFP / NTB
I TRØBBEL: Tysk økonomi jobber i kraftig motbakke, med historisk høy inflasjon og historisk høye energipriser. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

I juli var inflasjonen i Tyskland, Europas største økonomi, på 7,5 prosent.

Høye energipriser er den største grunnen til den høye inflasjonen, og myndighetene i landet har sagt at de må kutte gassbruken med en femtedel for å unngå katastrofal gassmangel i vinter.

En svært tørr sommer skaper også problemer for den tyske økonomien.

- Inflasjonen vil ikke forsvinne

I helga gikk Joachim Nagel, sentralbanksjef i landet, ut med en dyster beskjed: han tror inflasjonen vil øke til over 10 prosent i løpet av høsten, og at den vil holde seg der til neste år.

Hvis han får rett, vil det være første gang siden 1951 at inflasjonen i landet når et tosifret tall.

- Inflasjonen vil ikke forsvinne i 2023. Forsyningsflaskehalser og geopolitiske spenninger vil sannsynligvis fortsette. Russland har redusert sine gassforsyninger betraktelig, og prisen på naturgass og elektrisitet har økt mer enn forventet, sa han til Rheinische Post, ifølge Financial Times.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, sier det er veldig utfordrende tider for tysk økonomi akkurat nå.

- Det som skjer er at gass- og strømpriser fortsetter å øke hele tida. Det er grunnen til at man tror inflasjonen vil komme over 10 prosent. Det betyr mindre kjøpekraft for forbrukerne. Og det er en grunn til at mange tror at Tyskland, og kanskje hele Euro-området, går inne i en resesjon - eller i alle fall et fall i produksjonen, sier Bruce til Børsen.

- Sannsynlig med resesjon

Den resesjonen ser også den tyske sentralbanksjefen for seg, spesielt ettersom den tørre sommeren har gjort at vannstanden i Rhinen er så lav at fabrikker mister tilgang på viktige forsyninger.

- Dersom vi får ytterligere leveranseproblemer, for eksempel som følge av en lengre periode med lav vannstand, så vil de økonomiske utsiktene for andre halvår i år forverres ytterligere. Ettersom energikrisen blir verre, framstår det som sannsynlig med en resesjon neste vinter, sier Nagel.

Men det er energiprisene som er hovedårsaken til den galopperende inflasjonen. Tyske elektrisitetspriser har nådd rekordhøye nivåer, og er nå sju ganger så høye som for et år siden.

Hovedårsaken til det igjen er de stadig høyere gassprisene. I forrige uke steg prisen på naturgass 20 prosent, og oppgangen ser heller ikke ut til å stanse. Mandag har prisene økt med ytterligere 17 prosent, til rekordhøye 293 euro per megawattime.

Bakgrunnen for den siste oppgangen er blant annet at den russiske gasseksportøren Gazprom vil stenge viktige Nord Stream-rørledningen fra 31. august til og med 2. september for vedlikehold.

- Putin bestemmer

Den siste tida har rørledningen levert 20 prosent av kapasiteten, og dermed stiger prisene stadig.

- Mye industri bruker mindre gass på grunn av prisene, eller de rasjonerer eller har et samarbeid med myndighetene for å redusere forbruket. Det er et kraftig fall i gassforbruket, som indikerer at industrien sliter - i alle fall den energisensitive, sier Bruce.

Den siste tida har både Tyskland og EU startet jobben med å fri seg fra sin avhengighet av russisk gass, og ifølge Bruce er det ting som tyder på at man har klart å kutte gassforbruket noe.

Han peker også på usikkerheten rundt Nord Stream-rørledningen, og at det ikke er godt å si om eksporten via den tar seg opp igjen utover høsten.

- Hvis den stanser helt, så blir det verre, men vi vet ikke om det kan komme opp igjen. Det er høyst usikkert. Det er Putin som bestemmer det, sier Bruce.

Energiprisene er i alle tilfeller en «en ekstrem utfordring» for tysk økonomi, ifølge Bruce. For det går ut over forbrukerne.

- Energi og strøm er til sammen 11 - 12 prosent av forbrukernes utgifter. Det er en betydelig utgiftspost, som øker noe voldsomt. Da får de mindre penger til alt annet, sier sjefanalytikeren.

- Kan se stygt ut

Han påpeker at land over hele Europa iverksetter tiltak for å skjerme forbrukerne. I Tyskland kutter de blant annet avgiften på gass.

- Men situasjonen er usikker, og mye kommer an på hva slags mottiltak de setter inn. På en eller annen måte må man uansett rasjonere på gassen, hvis ikke går prisene opp.

Likevel, og kanskje ironisk nok, gjorde Europa det veldig bra i annen kvartal i år. Det har en ganske naturlig forklaring, ettersom det dreide seg om en ganske kraftig gjeninnhenting etter pandemien.

En viktig bidragsyter til dette var turistindustrien i Sør-Europa.

- Men til vinteren blir det ikke så mye drahjelp. Særlig mot slutten av året - hvis det blir en strømkrise - så kan det se stygt ut for tysk og europeisk økonomi, fastslår Bruce.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer