Advarer: Vil overkjøre regjeringen

Dersom det ikke kommer noen strømstøtteordning fra regjeringen i det ekstraordinære strøm-møtet mandag, vil Høyre sørge for at det kommer innen måneden er over.

SETTER HARDT MOT HARDT: Nikolai Astrup advarer om at Høyre vil ta til orde for et anmodningsvedtak dersom ikke regjeringen kommer med et strømstøtteforslag mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SETTER HARDT MOT HARDT: Nikolai Astrup advarer om at Høyre vil ta til orde for et anmodningsvedtak dersom ikke regjeringen kommer med et strømstøtteforslag mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mandag forventer vi at regjeringen legger på bordet en strømstøtteordning for bedrifter som sliter med ekstreme strømutgifter, sier Nikolai Astrup (H) til Dagbladet.

Førstkommende mandag samles Stortinget i ekstraordinært møte for å diskutere tiltak mot de rekordhøye strømprisene og kraftsituasjonen.

Regjeringen har i lengre tid jobbet med LO, NHO og Virke om å finne en felles enighet om en etterlengtet strømstøttepakke til bedriftene. Nå har de jobbet lenge nok, advarer Astrup. Kommer det ikke noe nå, vil Høyre jobbe for at det tvinges fram av Stortinget.

- Kommer det ikke en støtteordning på mandag, kommer vi til å anmode regjeringen om å legge fram en ordning innen utgangen av september. Regjeringen har vært bakpå gjennom hele krisa, og da vil det i så fall være behov for en marsjordre fra Stortinget, sier Astrup.

- Ingen tidsfrist

Kommer ikke forslaget mandag, kan det altså ved et flertall i Stortinget besluttes at det skal sendes et anmodningsvedtak til regjeringen om å legge fram et forslag innen en gitt frist.

- Vi har bedt om dette siden før jul i fjor, men regjeringen har vært bakpå. Det blir en svært krevende høst og vinter, og bedriftene trenger en avklaring på hva de kan forvente av støtte, sier Astrup.

Dagbladet er kjent med at det lenge har vært målet å ha pakken klar før mandag, men onsdag ønsket ikke Støre å forskuttere om de faktisk klarer det.

- Vi kommer tilbake med tiltak om ikke lenge, sa statsministeren.

- Kommer dere tilbake før mandag?

- Vi jobber med dette nå. Vi har ikke satt noen tidsfrist, sa Støre.

Kommer det en strømstøtteordning på mandag er Astrup på sin side klar på at Høyre vil sørge for at den kan behandles raskt, slik at det blir en endelig avklaring for bedriftene.

- Prekært

Opposisjonen har i lang tid etterlyst en strømstøtteordning for bedriftene.

Astrup mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) så langt har vært mest opptatt av å snakke ned et behov for en strømstøtteordning ved å vektlegge at bedrifter jevnt over har greid seg godt.

- Det er jo en analyse basert på bakspeilet og ikke det vi ser i frontruten. Strømprisene er på et helt annet nivå nå enn for noen måneder siden, og det begynner å bli prekært for bedrifter som har strøm som en av sine store kostnader.

I tillegg til Astrups forventning om å bli forelagt regjeringens strømstøtteforslag, varsler han at Høyre også vil legge fram en rekke forslag om tiltak for å avhjelpe kraftsituasjonen på kort sikt.

Blant disse er både økt kraftproduksjon og energieffektivisering.

- Her er det flere ENØK-tiltak, å legge til rette for mer solenergiproduksjon, samt en raskere konsesjonsbehandling for ny kraftproduksjon, sier Astrup.

Også resten av partiene på Stortinget sitter nå med siste finpuss av egne kraftforslag.

- Det kommer til å komme en rekke forslag i Stortinget på mandag. Vi vil henstille til at disse sendes til komiteen for behandling og at den jobber sammen for å se hva det er mulig å flertall for. Det er grunn til å tro at Stortinget kan samle seg om flere viktige bestillinger til regjeringen, avslutter Astrup.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer