Nicolai Tangen:

Advarer: - Vil se ofre

Oljefondssjefen mener kunstig intelligens vil utslette ressurser.

OPPTATT AV KI: Nicolai Tangen er klar på at kunstig intelligens er viktig for Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OPPTATT AV KI: Nicolai Tangen er klar på at kunstig intelligens er viktig for Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Kunstig intelligens (KI) blir i stadig større grad aktuelt. Det er gjort kvantesprang på området på kort tid, og store deler av næringslivet begynner å snu seg rundt for å tilpasse seg en ny hverdag.

De som derimot ikke tilpasser seg etter KI, kan ende opp med å sitte igjen med svarteper, ifølge oljefondssjef Nicolai Tangen.

- Vi kommer til å se mange forlatte ressurser på grunn av kunstig intelligens, for er du på feil side, vil du raskt bli utslettet. Jeg tror vi i løpet av de neste par kvartalene kommer til å begynne å se ofre for dette - aksjekurser som blir kremert. Dette går raskt, lyder det dystre budskapet framsatt i The Guardian.

Han sier til avisa at han ønsker seg en verdensomspennende regulering slik at KI kan utvikle seg etisk, noe som er blant de store problemstillingene.

- Hvordan kan man sikre seg mot at det ikke forskjellsbehandler på grunn av rase og slike ting, spør han.

Kunsthistorikeren og -samleren får også spørsmål om hva han tenker rundt KI-generert kunst. Tangen har en mastergrad i kunsthistorie og skal åpne utstilling i Kristiansand i løpet av året.

- Hvis det skaper bedre kunst er det fantastisk. Hvis du skaper noe som er enda mer estetisk tilfredsstillende, hva er galt med det?

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

Tangen har også tidligere uttalt seg om KI. I april inviterte han pressen til en prat om temaet, og fortalte blant annet at selskapene Oljefondet investerer i har blitt spurt om hvordan det brukes. Da ble det også kjent at 140 ansatte i fondet jobber med kunstig intelligens.

- Det som er viktig for meg, er at vi har engasjert hele bedriften. Fordi dette er ekstremt demokratiserende programvare. Du kan være skikkelig idiot, sånn som jeg, og fremdeles ha glede av dette, sa han da, ifølge DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer