Utsiktene til en ny dobbel renteheving fra Norges Bank økte etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte om rekordhøy kjerneinflasjon i juni på 7 prosent, ifølge flere økonomer.
En slik prognose får administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til å slå alarm.
Han slår fast at boligprisene allerede er tydelig på vei ned. Og legger til at en for kraftig rentemedisin kan gi store og langvarige forstyrrelser i boligmarkedet.

Slår leiealarm: - Brutalt
- Det vil være uheldig med en dobbel renteheving nå. Alt taler for å se an utviklingen, sier Lauridsen til Børsen.
2 prosent fall
Ifølge Lauridsen ligger det an til at boligprisene vil ende ned 2 prosent ved utgangen av 2023, sammenliknet med utgangen av fjoråret.
- Vi vil med veldig stor sannsynlighet få en prisnedgang. Rentene har jo allerede beveget seg veldig langt fra nullrentenivået. Lenge med begrenset effekt, blant annet fordi vi har lav ledighet og mange har hatt sparepenger. Men nå ser vi at rentehevingene begynner å merkes, fastslår Lauridsen.
Forrige måned falt boligprisene 1,2 prosent og sesongjustert 0,5 prosent. Det gir en vekst så langt i år på 6,4 prosent. Men trenden er altså fallende.
- Hva vil en eventuell dobbel renteheving fra Norges Bank i august bety for boligprisene?
- I øyeblikket er vi allerede ned 0,7 prosent sammenliknet med juni for et år siden, så vi er allerede på minussiden. Får vi omtrent samme utvikling resten av året som i fjor, eller noe svakere, så ender vi ned rundt 2 prosent for året, anslår Lauridsen.
Ringvirkninger
Kort oppsummert betyr det at rentene allerede har begynt å bite fra seg.
- Det som virkelig bekymrer oss, er at rentepolitikken bidrar til å stoppe boligbyggingen i Norge. Dersom renten settes høyere enn nødvendig, vil det gi langvarige effekter og dermed også dra ned bruktprisene mer enn nødvendig. Det vil i sin tur gjøre det enda vanskeligere å få i gang boligbyggingen igjen, advarer Lauridsen.

Svært krevende: - Trippel smell
Han minner om at det er et beregnet et årlig behov for 30 000 nye boliger i Norge.
- Nå ligger nyboligsalget omtrent på det halve. Samtidig vokser befolkningen kraftig, blant annet med tilsig av flyktninger fra Ukraina. Alle skal ha et sted å bo. Da er det ekstra uheldig at boligbyggingen bremser så kraftig som nå, for det vil kunne gi et sterkt prispress framover. Prisveksten i Oslo på 24 prosent i 2016 kom nettopp etter en slik periode med stans i boligbyggingen, poengterer Lauridsen.
- Begynner å bite
Direktøren i Eiendom Norge får medhold av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets.

- Boligmarkedets største bekymring
Han slår fast at prisveksten i juni var sterkere enn ventet, og dermed også høyere enn Norges Bank har lagt til grunn. Samtidig ser man allerede at renteøkningene har begynt å bite, anfører Andreassen:
- På boligprisene og på boligbyggingen biter det kraftig, og kraftig nok. Da må Norges Bank vurdere om de skal fortsette med hevingene. Vi ser det begynner å bite. Jeg antar vi kommer til å se mer effekter av det gjennom annet halvår, sa Andreassen til Børsen da han kommenterte inflasjonstallene mandag.
Han har tidligere anslått en rentetopp på 4 prosent, men er ikke lenger like sikker.
- Risikoen er helt klart på oppsiden, sier han.
Ser ikke kollaps
Henning Lauridsen trekker fram ytterligere et moment:
- Vi må ha med oss at inflasjonen er høy. Det betyr at realboligprisen er lavere enn for ett år siden, altså at boligprisfallet reelt sett er større enn de faktiske prisene viser, sier han.
Det taler ytterligere mot en dobbel renteheving fra Norges Bank i august, mener Lauridsen.
- Vi tar til orde for å gå litt mer forsiktig fram. Det er en forsinket effekt av rentehevingene, og nå bør Norges Bank se an, lyder oppfordringen.
- Hvor langt unna er vi at bunnen faller ut av boligmarkedet?
- Jeg tror vi er langt unna. Et marked i ubalanse er knyttet opp til at mange mister jobben sin, og fortsatt er sysselsettingsraten rekordøy. Det er derfor veldig liten sannsynlighet for at det kollapser. Det er ikke noe som tyder på veldig høy ledighet i Norge framover, selv om Norges Bank prøver å få den opp.

Mister troa: - Utsiktene er dystre
Lauridsen peker videre på at bildet globalt peker i retning av at rentetoppen(e) kan være i ferd med å bli nådd.
- Land som USA og Danmark og flere andre har fått inflasjonen mer under kontroll. Det er mye som tyder på at det vil smitte over på Norge. Dette taler også for at Norges Bank bør holde litt igjen, mener Eiendom Norge-direktøren.