Alarm:

Advares om kraftig resesjon

Konsekvensene vil være enorme for Europas største økonomi dersom russisk energi kuttes tvert, advarer toppøkonomer.

ALARM: Mens diskusjonen pågår i EU om man skal forby russisk olje og gass, kommer økonomer med en kraftig advarsel om hva et gassimportforbud vil ha å si for Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB
ALARM: Mens diskusjonen pågår i EU om man skal forby russisk olje og gass, kommer økonomer med en kraftig advarsel om hva et gassimportforbud vil ha å si for Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands invasjon av Ukraina har ført til full diskusjon i EU-landene om hvorvidt man skal stanse importen av russisk energi.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ettertrykkelig oppfordret Vesten til å forby all import av russisk olje og gass.

- Ingenting er utelukket når det gjelder sanksjoner. Det inkluderer olje og gass. Men det ble ikke fattet noen beslutninger i dag, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell etter møtet med EUs utenriksministre mandag.

Han la til at diskusjonen er vanskelig for EU-landene fordi flere er avhengige av russisk gass.

Kraftig advarsel

Tyskland er i en spesiell skvis, de fikk nemlig 55 prosent av gassen sin fra Russland i 2021, og tallet var 40 prosent første kvartal 2022, ifølge Reuters.

Nå advares landet om konsekvensene dersom gassen kuttes tvert.

Et fullt importforbud av russisk gass i EU vil utløse en kraftig resesjon i Tyskland, advarer økonomer i fem tyske økonomiske forskningsmiljøer, ifølge blant annet Bloomberg.

En resesjon er når økonomien krymper framfor å vokse. Mer konkret: Når et lands BNP faller gjennom mer enn to kvartaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer