Alarm:

Advares om kraftig resesjon

Konsekvensene vil være enorme for Europas største økonomi dersom russisk energi kuttes tvert, advarer toppøkonomer.

ALARM: Mens diskusjonen pågår i EU om man skal forby russisk olje og gass, kommer økonomer med en kraftig advarsel om hva et gassimportforbud vil ha å si for Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB
ALARM: Mens diskusjonen pågår i EU om man skal forby russisk olje og gass, kommer økonomer med en kraftig advarsel om hva et gassimportforbud vil ha å si for Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands invasjon av Ukraina har ført til full diskusjon i EU-landene om hvorvidt man skal stanse importen av russisk energi.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ettertrykkelig oppfordret Vesten til å forby all import av russisk olje og gass.

- Ingenting er utelukket når det gjelder sanksjoner. Det inkluderer olje og gass. Men det ble ikke fattet noen beslutninger i dag, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell etter møtet med EUs utenriksministre mandag.

Han la til at diskusjonen er vanskelig for EU-landene fordi flere er avhengige av russisk gass.

Kraftig advarsel

Tyskland er i en spesiell skvis, de fikk nemlig 55 prosent av gassen sin fra Russland i 2021, og tallet var 40 prosent første kvartal 2022, ifølge Reuters.

Nå advares landet om konsekvensene dersom gassen kuttes tvert.

Et fullt importforbud av russisk gass i EU vil utløse en kraftig resesjon i Tyskland, advarer økonomer i fem tyske økonomiske forskningsmiljøer, ifølge blant annet Bloomberg.

En resesjon er når økonomien krymper framfor å vokse. Mer konkret: Når et lands BNP faller gjennom mer enn to kvartaler.

- Kan krympe med 2,2 prosent

Veksten i den tyske økonomien vil begrenses til 1,9 prosent i år, dersom landet kutter all russisk gass i april, heter det i en felles uttalelse fra instituttene Diw, Ifo, IfW Kiel, IWH og RWI.

Neste år kan veksten bli negativ: Tysk økonomi anslås å krympe med 2,2 prosent i 2023 hvis importen stanses fullstendig.

Resultatet av en gass-stans kan være at 400 000 arbeidsplasser går tapt. Landet kan tape produksjon for 220 milliarder euro, tilsvarende over 2000 milliarder kroner, de neste to åra, anslår økonomene videre.

Prognosen er det mest pessimistiske anslaget hittil, og er trolig egnet til å gi forbundskansler Olaf Scholtz' regjering enda en grunn til å kjempe mot forslag om umiddelbar stans i russisk olje- og gassimport, skriver Financial Times.

- Vil skade oss mer

Tyskland bruker gassen blant annet til å varme opp boliger, generere elektrisitet og å drive sine fabrikker.

Nylig ble milliardprosjektet Nord Stream 2, rørledningen som skulle frakte russisk gass til Tyskland, skrinlagt - trolig for godt.

Finansminister Christian Lindner har tidligere uttrykt skepsis mot et gassimportforbud.

- Vi må så raskt som mulig avslutte alle økonomiske bånd til Russland. Vi må planlegge tøffe sanksjoner, men gass kan ikke erstattes på kort sikt. Vi ville påført oss selv mer skade enn dem, sa han forrige uke.

I forrige uke vedtok EU å forby import av russisk kull. En sjette runde med sanksjoner er allerede under diskusjon, og noen EU-topper har tatt til orde for et importforbud av russisk olje- og gass, skriver CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer