Gjeldstak

Advares: - Vil virkelig skade

Venstrefløyen i de demokratiske partiet kommer med sterke advarsler til president Joe Biden mot å gå med på republikanske krav i forhandlingene om å heve gjeldstaket.

FORANDLER: USAs president, Joe Biden, kutter ned på en planlagt utenlandstur for å få hevet gjeldstaket i USA innen 1. juni. Foto: JIM WATSON / AFP
FORANDLER: USAs president, Joe Biden, kutter ned på en planlagt utenlandstur for å få hevet gjeldstaket i USA innen 1. juni. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): - Det er mulig å komme fram til enighet om USAs statsgjeld i løpet av denne uka, hevder den republikanske speakeren, Kevin McCarthy etter et møte med Biden i Det hvite hus tirsdag.

Dersom de amerikanske politikerne ikke blir enige om å heve gjeldstaket innen 1. juni, kan det få dramatiske konsekvenser både i USA og resten av verden. Klarer de ikke å bli enige, vil ikke USA klare å betjene statsgjelden sin. Det vil blant annet innebære at føderalt ansatte ikke vil få lønn og statlige institusjoner må stenge dørene.

USAs finansminister Janet Yellen og Det internasjonale pengefondet har advart om at situasjonen også få katastrofale følger for verdensøkonomien. Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond, ifølge NTB.

WOOPS: Tidligere president Barack Obama gikk på en liten tittel-smell da han skulle introdusere president Joe Biden i Det hvite hus tirsdag 5. april. Video: WH.GOV / Youtube. Foto: Scanpix Vis mer

Store kutt

Også Biden var optimistisk etter møtet med McCarthy hvor de ble enige om medarbeidere som nå skal forhandle om detaljer de neste dagene.

- Det er fortsatt en jobb å gjøre. Men jeg gjorde det klart for speakeren og andre at vi vil snakke jevnlig de neste dagene, og stabene vil fortsette å møtes daglig for å forsikre oss om at vi ikke misligholder gjelda, sier Biden, ifølge AP.

Republikanerne nekter å gå med på å heve gjeldstaket uten samtidig å gjennomføre store kutt i velferdsordninger og stramme inn budsjettet. Biden og demokratene ønsker i utgangspunktet ikke å knytte heving av gjeldstaket til budsjettet i det hele tatt.

Reagerer kraftig

Biden har imidlertid de siste dagene signalisert en viss vilje til å gå med på noen innstramminger i offentlige velferdsprogrammer. Det får venstrefløyen i hans eget parti til å reagere kraftig.

- Vi har gjort det klart offentlig og bak lukkede dører at det ikke bare er helt uaktuelt med strengere arbeidskrav, men også breiere kostnadskutt, sier den demokratiske kongressrepresentanten Pramila Jayapal til Huffington Post.

- Jeg kom virkelig ikke til Washington for å ta livsviktig assistanse fra arbeidsfolk samtidig som de store bankenes toppsjefer nesten krasjer økonomien og flyr avgårde til Hawaii uten en skramme. Jeg kan ikke med god samvittighet støtte en heving av gjeldstaket som skyver folk inn i fattigdom, sier den demokratiske senatoren John Fetterman i en uttalelse.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

Republikanerne har flertall i Representantenes hus, mens demokratene kontrollerer Senatet.

- Vanskelig posisjon

- Jeg forstår at presidenten er i en vanskelig posisjon med en mann som er villig til å påføre nasjonen så mye skade. Men vi kan ikke akseptere kutt som vil gjøre virkelig skade på livene til millioner av folk i dette landet samtidig som hver milliardær, hvert milliardselskap og hvert smutthull for å beskytte disse milliardærene og milliardselskapene blir grundig beskyttet, sier den demokratiske senatoren Elizabeth Warren til Huffington Post.

Kongressrepresentanten Jamaal Bowman sier til nettstedet at han skulle ønske Biden ikke forhandlet med republikanerne i det hele tatt.

- Jeg er frustrert over at vi må delta i disse samtalene i det hele tatt fordi det gir kredibilitet til det republikanerne forsøker å gjøre, som egentlig er å holde verdensøkonomien som gissel mens de later som de er finanspolitisk ansvarlige når de ikke er det, sier Bowman.

Biden skal etter planen sette seg på flyet til Japan onsdag for å delta på G7-toppmøtet. Han har imidlertid avlyst resten av turen til New Guinea og Australia, som følge av striden om gjeldstaket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer