Gjeldstak

Advares: - Vil virkelig skade

Venstrefløyen i de demokratiske partiet kommer med sterke advarsler til president Joe Biden mot å gå med på republikanske krav i forhandlingene om å heve gjeldstaket.

FORANDLER: USAs president, Joe Biden, kutter ned på en planlagt utenlandstur for å få hevet gjeldstaket i USA innen 1. juni. Foto: JIM WATSON / AFP
FORANDLER: USAs president, Joe Biden, kutter ned på en planlagt utenlandstur for å få hevet gjeldstaket i USA innen 1. juni. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): - Det er mulig å komme fram til enighet om USAs statsgjeld i løpet av denne uka, hevder den republikanske speakeren, Kevin McCarthy etter et møte med Biden i Det hvite hus tirsdag.

Dersom de amerikanske politikerne ikke blir enige om å heve gjeldstaket innen 1. juni, kan det få dramatiske konsekvenser både i USA og resten av verden. Klarer de ikke å bli enige, vil ikke USA klare å betjene statsgjelden sin. Det vil blant annet innebære at føderalt ansatte ikke vil få lønn og statlige institusjoner må stenge dørene.

USAs finansminister Janet Yellen og Det internasjonale pengefondet har advart om at situasjonen også få katastrofale følger for verdensøkonomien. Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond, ifølge NTB.

Store kutt

Også Biden var optimistisk etter møtet med McCarthy hvor de ble enige om medarbeidere som nå skal forhandle om detaljer de neste dagene.

- Det er fortsatt en jobb å gjøre. Men jeg gjorde det klart for speakeren og andre at vi vil snakke jevnlig de neste dagene, og stabene vil fortsette å møtes daglig for å forsikre oss om at vi ikke misligholder gjelda, sier Biden, ifølge AP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer