Advarsel til strømtyven: - Butikken er stengt

- Pussige tall. Verken strømleverandøren eller hytteeierne har funnet svaret på strømgåten i en av landets største hytteområder.

- STENGT: Nå blir det merker i hytteveggen dersom noen prøver seg på strømkontakten. Foto: Privat.
- STENGT: Nå blir det merker i hytteveggen dersom noen prøver seg på strømkontakten. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verken hytteeiere med overvåkningskamera og skarpe øyne eller strømleverandøren Rauland Kraft har så langt avslørt noen strømtyv i en av landets største hyttegrender, Holtardalen i Vinje kommune i Telemark.

Men haugen med spørsmålstegn over strømregninger som abonnenter ikke forstår, bare øker.

Og spørsmålene dreier seg om daglig strømforbruk på dager ingen har vært på hytta, ikke om prisen, selv i disse energikrisetider.

- Ja, det er noen pussige tall vi blir spurt om innimellom. Og som vi ikke har kunnet gi noen gode svar om. Vi har ikke funnet feil ved måleinstrumentene vi og de andre i kraftbransjen bruker, sier daglig leder Tor Olav Svalastog i Rauland Kraft til Dagbladet Børsen.

Om råd til hytteeiere foran en dyr vinter, sier Svalastog:

HVOR FORSVINNER STRØMMEN: Hytta i Holtardalen i Vinje har 50 kvadratmeter grunnflate og bare varmekabler stilt på 10 grader når den står tom. Foto: Privat.
HVOR FORSVINNER STRØMMEN: Hytta i Holtardalen i Vinje har 50 kvadratmeter grunnflate og bare varmekabler stilt på 10 grader når den står tom. Foto: Privat. Vis mer

Eiernes ansvar

- Det er hytteeierne selv som har ansvar for elektrisk opplegg og utstyr. Det kan være lurt å få en elektriker til å sjekke anlegg og elektriske apparater. Og hytteeierne kan selv sjekke om varmekabler er tilkoplet utendørs, for eksempel foran inngangsdøra eller i oppkjøringsveien.

Daghild G. Alvestad fra Bokn ved Haugesund har tatt turen over Haukelifjell denne helgen for å sjekke det hun selv kan undersøke .

Det første, store praktiske «eksperimentet» er å låse inn den eneste utendørs strømkontakten.

- Butikken er stengt

Det er gjort på originalt og godt synlig vis. En fuglekasse er skrudd på veggen rundt strømuttaket, påsatt hengelås og med teksten «Butikken er stengt».

Det største «ryktet» blant hyttefolk i Rauland er at «noen» stjeler strøm til lading av elbiler. Mange daglige, uforklarlige strømuttak på tomme hytter stemmer med mengden strøm til å lade en bil, pluss minus 40 kilowattimer (kwh).

Hva enn forbruket på tomme hytter med strøm på sparebluss skyldes, koster det rundt 200 kroner dagen.

Mindre bruk - mye mer strøm

- Pr. 28. oktober i år viser målingene at vi har brukt 400 kilowattimer mer strøm (rundt 2 000 kroner) enn hele oktober i 2021. Det skjønner vi ikke. Vi har vært færre dager på hytta i oktober i år enn oktober i fjor. Og det er ikke noen tegn til innbrudd her, sier Daghild G. Alvestad til Dagbladet fra hytta i Telemark.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Og legger til:

- Vi skal bruke like mye strøm når vi ikke er her, som vi brukte i oktober i fjor - varmekabler stilt på 10 grader.

- Kan varmekablenes gradeinnstilling ha gått bananas?

- Det er ingen tegn til det. Da jeg kom hit torsdag, var det kaldt inne som det skal være. Normale dager viser strømforbruk rett under 2 kwh (rundt 10 kroner). Det er normalt for varmekabler på 10 grader. En elektriker har beregnet at våre varmekabler ikke har kapasitet til å bruke rundt 40 kwh, som forbruket viser noen døgn, også i det siste.

Sikringen?

- Hvorfor har dere ikke koplet fra sikringen eller slått av bryteren til strømuttaket ute?

- Det er ikke så enkelt. Da ville også varmekabelen på vaskerommet blitt koplet ut, slik anlegget er på vår 50 kvadratmeter store hytte. På vaskerommet er det varmekabel for å hindre at vannet fryser i vanntanken.

Elektriker er bestilt for å sjekke elektrisk anlegg og utstyr i hytta.

VAFLER OG JULELYS: Daghild G. Alvestad og Tor H. Alvestad dkoser seg på hytta. Nå sjekker de og elektriker bit for bit for å finne ut av strømmysteriet. Foto: Privat.
VAFLER OG JULELYS: Daghild G. Alvestad og Tor H. Alvestad dkoser seg på hytta. Nå sjekker de og elektriker bit for bit for å finne ut av strømmysteriet. Foto: Privat. Vis mer

I mellomtiden er Alvestad spent på om «stengt butikk» over utekontakten gir svar på om det er der strømmen forsvinner.

- Det er laget som en gimmick. Er noen i nød, er det greit at de tar strøm. Men da må det jobbes litt med, og vi vil tydelig se om noen har vært der. Stikkontakten brukes til å steke vafler og ha julelys. Det vil vi jo ha fremdeles ha mulighet til, sier Daghild G. Alvestad fra oktober-mildværet i Rauland.

Er hyttegrenda mørk og avstengt utenom helger og ferier?

- Nei, det er folk, biler og byggevirksomhet her i uka. Flere hytter er under bygging i tillegg til de over 700 som allerede er her, oppsummerer sjefen i Rauland Kraft, Tor Olav Nystog.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer