Refser regjeringen

Advarsler: - Avfeid som en bagatell

Regjeringen kan tvinge flere titusen fast ansatte ut i midlertidighet, advarer fagforeningstopp. - Forslaget står til stryk, istemmer NHO-foreningen Abelia.

URO: Akademikernes fungerende leder Lise Lyngsnes Randeberg sier hun ble avfeid da hun advarte regjeringen mot utilsiktede konsekvenser av sorrengjøringa i norsk arbeidsliv. Foto: Akademikerne
URO: Akademikernes fungerende leder Lise Lyngsnes Randeberg sier hun ble avfeid da hun advarte regjeringen mot utilsiktede konsekvenser av sorrengjøringa i norsk arbeidsliv. Foto: Akademikerne Vis mer
Publisert

- Regjeringen gikk til valg på å gjøre arbeidslivet tryggere. Nå risikerer de å gjøre det utrygt for en hel bransje. Det er et paradoks, sier Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg til Børsen.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har lovet at Stortinget snart skal få regjeringens forslag til strammere regler for innleie av arbeidskraft.

- Grunnleggende sett handler det om at folk skal ha trygge, faste, hele stillinger å gå til som gjør at de har en inntekt å leve av, sa Persens forgjenger, Hadia Tajik, i et intervju med Børsen tidligere i år.

Etter det Børsen forstår, er planen å legge lovforslaget fram i statsråd fredag.

Uholdbare forhold

Akademikerne peker nå på én bransje som de mener vil bli utilsiktet hardt rammet - og hvor hovedregelen allerede er faste ansettelser.

- Det å rydde opp i for eksempel bygg- og anleggsbransjen er noe vi støtter. Men så har du konsulentbransjen, hvor veldig mange har faste jobber. De liker fleksibiliteten med å veksle mellom ulike arbeidsplasser og de liker å jobbe prosjektbasert, men likevel med tryggheten med å ha fast jobb, sier Akademikernes fungerende leder Lise Lyngsnes Randeberg.

Konsulent- og rådgivningsbransjen risikerer å få helt uholdbare arbeidsforhold som følge av innstrammingene - slik de var formulert i forslaget som regjeringen sendte på høring tidligere i år, mener fagforeningstoppen.

- Vil ramme hardt

Lederen i NHO-foreningen Abelia, Øystein Eriksen Søreide, er minst like bekymret.

STRYK: Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide gir forslaget det glatte lag og konkluderer med at det står til stryk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRYK: Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide gir forslaget det glatte lag og konkluderer med at det står til stryk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi er NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Mange av våre medlemsbedrifter jobber innen konsulentvirksomhet og rådgivning. Våre medlemmer gir uttrykk for at det nye lovforslaget vil ramme dem hardt, sier han til Børsen.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier at hensikten med lovforslaget er å ramme virksomheter som benytter mye innleie. Hele svaret på kritikken kan du lese lenger ned i saken.

Når det gjelder rådgivning og konsulenter, er det langt fra noen mini-bransje som ifølge Akademikerne og NHO kan havne i trøbbel:

  • Rådgivings- og konsulentbransjen omsetter årlig for 225 milliarder kroner. Med 128 000 ansatte er den en av Norges største næringer, fastslår en Menon-rapport, utarbeidet for Abelia.
  • En samlet verdiskaping på 132 milliarder kroner utgjør rundt sju prosent av den totale verdiskapingen i norsk næringsliv.
  • Rådgivings- og konsulentbransjen er større enn både sjømat- og reiselivsnæringen, og 27 prosent av oljenæringen, målt i verdiskaping.

Omstiller Norge

Akademikernes leder understreker at de har mange av sine medlemmer i konsulent- og rådgivingsbransjen.

- Vi er jo vaktbikkjer der. Vi følger med. Og det er omtrent ingen meldinger fra våre medlemmer om uryddige forhold, fastslår Lyngsnes Randeberg.

VANT: Omsorgsarbeider Eirik Reberg avviser at det er som å vinne i lotto: - Jeg har ærlig tjent hver smitt og smule Video: Kristin Svore. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Ifølge Menon-rapporten er IKT-rådgivere den største gruppen, men rådgivingsbransjen består også av blant annet advokater, arkitekter, teknologiske rådgivere, HR- og rekruttering og markedsanalyse.

- Disse folkene gjør en viktig jobb. De bidrar til omstilling av Norge. Og de har et ryddig arbeidsliv med trygge forhold på jobb. Men konsekvensene av regjeringens forslag er ikke utredet, så her må Stortinget trykke på den store pauseknappen, framholder Akademikernes Lyngsnes Randeberg.

- Står til stryk

Øystein Eriksen Søreide i Abelia er enig.

- Regjeringens forslag er dårlig utredet og vil få lang større negative konsekvenser enn de ser for seg. Forslaget og grunnlaget vi har sett så langt, er hasteutformet og det står til stryk, sier han til Børsen.

Som leder av en av de fire hovedforeningene på arbeidstakersida, skal Lise Lyngsnes Randeberg normalt ha en god dialog med en Ap/Sp-regjering der Arbeiderpartiet sitter med den ansvarlige statsråden på feltet.

Så ikke i denne saken, ifølge henne selv.

- Vi mener at regjeringen ikke har forholdt seg til utredningsforskriften. Vi ser ingen spor av at det er utredet hvilke konsekvenser forslagene vil få for våre medlemmer. Eller for bransjen som helhet, som blir satt i en vanskelig situasjon, sier hun.

Ekstra ille er det at hun ikke har nådd fram:

- Akademikerne har delt en lang rekke bekymringer direkte med regjeringen underveis i arbeidet med forslaget. Vi har sagt tydelig fra. Men vi opplever at våre bekymringer ikke blir tatt på alvor. Det vi har pekt på, blir avfeid som en bagatell, sier Lyngsnes Randeberg.

- Alvorlig bekymret

NHO-topp Eriksen Søreide advarer om store samfunnsmessige konsekvenser dersom regjeringens forslag til Stortinget blir seende likt ut som i høringsrunden.

- Forslaget vil ramme selskaper som gir ekspertkompetanse til offentlige og private virksomheter. Det vil bli et problem for AS Norge at muligheten til å bidra med og hente inn ekspertkompetanse strupes. Vi er alvorlig bekymret for dette, sier Abelia-direktøren til Børsen.

Også Eriksen Søreide påpeker at det er behov for å rydde opp i deler av arbeidslivet.

- Vi er helt enige i at det må tas tak i den useriøse delen av arbeidslivet. Problemet er at regjeringens forslag griper inn i det seriøse og velfungerende arbeidslivet, der ansatte har gode og skikkelige arbeidsvilkår, sier han.

Ment å ramme hardt

Børsen har spurt arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) om en kommentar til kritikken som fremmes av Akademikerne og Abelia. Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) svarer i en e-post:

- Forslagene gjelder inn- og utleie fra bemanningsforetak, og er ikke rettet mot konsulentbransjen generelt. Hele og faste stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og bemanningsbransjens rolle og omfang må begrenses, skriver hun.

Schumacher Walberg fortsetter med å forsvare innstrammingene:

- Vi mener det gir oss et samfunn som er mer produktivt, mer konkurransedyktig, der det blir investert mer i de ansattes kompetanse. Og det er viktig for rekruttering til bransjer som i dag sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Det er ikke tvil om at innstrammingene er ment å ramme, skriver hun videre:

- Forslagene vil ha konsekvenser, særlig for virksomheter som benytter mye innleie i dag. Det er også hensikten. Dette er politikk vi har gått til valg på, og som står omtalt i Hurdalsplattformen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer