Ukrainas regjering:

Advarte Norge

I begynnelsen av juni advarte Ukrainas regjering Norge om omfanget av importen av varer fra Russland. Advarselen kom i form av et brev fra Ukrainas regjering til den norske regjeringen og Stortinget.

ADVARTE NORGE: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, advarte Norge mot å handle med Russland. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
ADVARTE NORGE: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, advarte Norge mot å handle med Russland. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Dersom denne utviklingen fortsetter, vil Norge importere mer varer fra Russland i 2022 enn noen gang tidligere». Slik lød advarselen fra Ukrainas regjering i et brev hvor de ba Norge om å stanse importen av varer fra Russland.

«Det er veldig viktig - og det haster - å stanse all økonomisk aktivitet blant norske selskaper i Russland, selv om aktiviteten ikke omfattes av de internasjonale sanksjonene», skrev de.

Kraftig fall

Børsen har fått innsyn i brevet som ble viderebrakt fra Ukrainas ambassade i Norge til den norske regjeringen og Stortinget i begynnelsen av juni. Brevet inneholder en liste over ti grep som Ukrainas regjering mener at Norge kan ta for å hjelpe dem og for å gjenopprette fred i Europa.

Ukraina trakk særlig fram at Norge importerte russiske varer for rekordhøye 3,1 milliarder kroner i mars 2022, som Ukraina omtaler som den «farligste måneden av Russlands angrepskrig i Europa». Det var en dobling sammenliknet med samme måned året før.

Etter Ukrainas advarsel har det imidlertid blitt registrert et kraftig fall i varehandelen mellom Norge og Russland. I juni importerte Norge varer fra Russland for 952 millioner kroner, noe som er en nedgang på 35,4 prosent fra året før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.