Ukrainas regjering:

Advarte Norge

I begynnelsen av juni advarte Ukrainas regjering Norge om omfanget av importen av varer fra Russland. Advarselen kom i form av et brev fra Ukrainas regjering til den norske regjeringen og Stortinget.

ADVARTE NORGE: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, advarte Norge mot å handle med Russland. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
ADVARTE NORGE: Ukrainas regjering, her ved regjeringssjef Volodymyr Zelenskyj, advarte Norge mot å handle med Russland. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Dersom denne utviklingen fortsetter, vil Norge importere mer varer fra Russland i 2022 enn noen gang tidligere». Slik lød advarselen fra Ukrainas regjering i et brev hvor de ba Norge om å stanse importen av varer fra Russland.

«Det er veldig viktig - og det haster - å stanse all økonomisk aktivitet blant norske selskaper i Russland, selv om aktiviteten ikke omfattes av de internasjonale sanksjonene», skrev de.

Kraftig fall

Børsen har fått innsyn i brevet som ble viderebrakt fra Ukrainas ambassade i Norge til den norske regjeringen og Stortinget i begynnelsen av juni. Brevet inneholder en liste over ti grep som Ukrainas regjering mener at Norge kan ta for å hjelpe dem og for å gjenopprette fred i Europa.

Ukraina trakk særlig fram at Norge importerte russiske varer for rekordhøye 3,1 milliarder kroner i mars 2022, som Ukraina omtaler som den «farligste måneden av Russlands angrepskrig i Europa». Det var en dobling sammenliknet med samme måned året før.

Etter Ukrainas advarsel har det imidlertid blitt registrert et kraftig fall i varehandelen mellom Norge og Russland. I juni importerte Norge varer fra Russland for 952 millioner kroner, noe som er en nedgang på 35,4 prosent fra året før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer