Afterski-dødt:
- Fly forbanna

Tommy Åsheim driver afterski-stedet Laaven i Trysil. I corona-påsken taper han 4,5 mill.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRYSIL/OSLO (Dagbladet): Eier og driver av Trysils største afterskisted, Tommy Åsheim på Restaurant Laaven, ristet på hodet flere ganger under helseminister Bent Høies pressekonferanse tirsdag kveld.

- Med skjenkestopp, tometersregel og kanskje ikke gjester fra Oslo og Viken, ja, da er det bare å stenge ned for hele påsken. Ingen kan drive under slike betingelser. Regjeringen skulle stengt ned alt og sørget for en skikkelig kompensasjonsordning til en næring som blør. Nei, dette er bare sørgelig, sier Åsheim til Dagbladet tirsdag kveld.

TOMMY SCHNELL: Tommy Åsheim går også under artistnavnet Tommy Schnell. Foto: Privat - publisert med tillatelse.
TOMMY SCHNELL: Tommy Åsheim går også under artistnavnet Tommy Schnell. Foto: Privat - publisert med tillatelse. Vis mer

Dette skjedde bare timer etter at Dagbladet snakket med ham tirsdag formiddag, om hvordan pandemien har påvirket ham.

- Jeg startet vinteren med et snev av energi og optimisme. I midten av perioden gikk det over til ekstremt sinne og håpløshet. Nå har jeg gitt opp, sier han.

Han viser til at helsemyndighetene ikke stenger ned bransjen, men ber folk om å holde seg unna.

AFTERSKI: Laaven er et populært sted for afterski i påsken. Dette bildet er fra starten av mars i fjor, bare uker før Norge stengte ned. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
AFTERSKI: Laaven er et populært sted for afterski i påsken. Dette bildet er fra starten av mars i fjor, bare uker før Norge stengte ned. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- De er fryktelig vinglete. Det er trist. De kompenserer heller ikke noe av betydning. Jeg har mistet det meste av respekten.

Han reagerer på at det til stadighet kommer nye og strengere tiltak uten at det kommer nye tilskuddsordninger.

- De bare stenger ned. Det er det verste, sier han.

Taper millioner

Åsheim anslår at han ender på en omsetningssvikt på 90 prosent etter vintersesongen. Han har drevet den populære restauranten - og afterski-stedet - siden 2002, og understreker at Laaven kommer til å overleve pandemien.

- Men det gjør det ikke mindre mentalt utfordrende og frustrerende at det er urettferdige støtteordninger. De har ingen sesongfaktor. Jeg driver bare fem måneder i året, og kunne fått tilskudd som sesongbedrift. Det treffer uheldig. Det er ikke snakk om mye penger heller. Jeg blir fly forbanna, sier han.

LAAVEN: Tommy Åsheim driver Restaurant Laaven i Trysilfjellet. Foto: Privat
LAAVEN: Tommy Åsheim driver Restaurant Laaven i Trysilfjellet. Foto: Privat Vis mer

Trysil kommune har fått 1,7 millioner kroner i en ventilordning, som skal hjelpe bedrifter som faller helt eller delvis utenfor de generelle kompensasjonsordningene.

- 1,7 millioner til Norges største skidestinasjon. Det er ingenting. Det er omsetningssvikten min på 30 timer i påsken. Det er én og en halv dag på Laaven i påsken, som skal hjelpe en destinasjon i kne.

Til vanlig kommer 2000 personer innom om dagen - mellom 10- og 12000 personer i påsken. Nå ventes kanskje 1000 til lunsj.

- Russisk rulett

I påsken ender han trolig på en omsetningssvikt på 4,5 millioner kroner, forklarer han.

- Myndighetene spiller russisk rulett med bedriftene og de som jobber i bransjen. Ingen vil ha viruset, så kan de ikke bare stenge oss ned og kompensere? Jeg skjønner ikke hva de tenker med.

Nå må han vurdere om de skal holde åpent i påsken. Planen var å holde åpent, men det var før Høie la fram nye nasjonale tiltak tirsdag kveld.

- Afterski-segmentet er dødt. Det blir lunsj hver dag og så stenger jeg ved 16.30-tida i frykt for å holde åpent. Jeg må bidra, selv om jeg ikke har lyst, sa han til Dagbladet før pressekonferansen.

Han forklarer at det er tungt å måtte avlyse påsken for andre år på rad. Det er årets høydepunkt for mange.

- Jeg satt og gråt forrige uke da det kom en låt vi pleier å spille på afterski. Det er trist.

Nå satser han mot påsken 2022. Samtidig sender han en tanke til utesteder i Oslo, der det har vært skjenkestopp siden november. Han er redd mange bedrifter ikke kommer seg gjennom pandemien.

ORDFØRER: Erik Sletten, ordfører i Trysil, forteller at kommunen sliter. Foto: Privat
ORDFØRER: Erik Sletten, ordfører i Trysil, forteller at kommunen sliter. Foto: Privat Vis mer

- Sliter veldig

Også ordfører Erik Sletten i Trysil er bekymret for situasjonen i den populære hyttekommunen.

- Næringslivet her sliter. Det er svært høy arbeidsledighet på over 10 prosent. Det er veldig høyt. Vi sliter veldig, sier han.

Ifølge ordføreren har kommunen flere kommersielle senger enn Oslo. Nå står mange av disse tomme i mangel på utenlandske turister.

- Opp mot 80 prosent av de som kommer hit, kommer fra utlandet. Når disse uteblir, er det klart at det påvirker oss.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

Han forklarer:

- Vi har skrevet flere brev enn i det gamle testamentet til sentrale myndigheter. Vi er i en særstilling og utsatt økonomisk. Det er utfordringer med å få forskjellige kompensasjonsordninger som treffer næringer som er særlig utsatt.

Han forteller at kommunen har hatt god dialog med regjeringa og Stortinget. Mandag var de i møte med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

- Det har kommet enkelte ordninger rettet mot dem i en særstilling knyttet til arbeidsledighet, men det er altfor små beløp. Urettferdigheten består i at man behandler kommuner for likt.

Også ordføreren reagerer på at det ikke er en god nok sesongkompensasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer