Afterski-drømmen knust: - Det ville vanvidd

Skjenkestopp betyr «næringsforbud», sier afterski-aktøren, som har satt pant i leiligheten for å holde liv i bedriften. Nå ønsker næringsministeren et møte.

HAFJELL: Gaiastova har et av landets mest populære afterski-anlegg. - Vi lever av vinteren. Nå ryker nummer tre i rekken, sier daglig leder. Foto: Steffen Eggesvik.
HAFJELL: Gaiastova har et av landets mest populære afterski-anlegg. - Vi lever av vinteren. Nå ryker nummer tre i rekken, sier daglig leder. Foto: Steffen Eggesvik. Vis mer
Publisert

Steffen Eggesvik, daglig leder på Gaiastova, Hafjells enorme afterski-anlegg, kan nå meddele at årets afterski blir avlyst.

- Etter tre ødelagte primærsesonger, er driftsgrunnlaget ruinert. Vi lever av vinteren, og nå forsvinner nummer tre i rekken, sier Eggesvik til Børsen.

I likhet med flere utelivsaktører omtaler han skjenkestoppen som et «næringsforbud».

- Så er det ingen politisk villighet til å hjelpe oss gjennom denne tida, hevder Eggesvik.

  • Les næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sitt svar lenger ned i saken.

Kompetanseflukt

Skjenkestoppen hersker det nå stor uenighet om. Flere partier har tatt til orde for at den bør oppheves.

- Selv om de skulle oppheve «næringsforbudet» nå, ville det vært for vanskelig å starte opp afterski igjen. De ansatte har flykta tilbake til andre bransjer, sier Eggesvik.

Ansettelsen av sesongarbeiderne er i stor grad utsatt, ifølge Eggesvik. Nå holder han hjulene i gang med restauranten, som normalt utgjør en større del av omsetninga.

- Ansettelsesprosessen bruker vi vanligvis fem måneder på, hver sesong. Nå er usikkerheten såpass stor - vi vet jo ikke når «næringsforbudet» blir oppheva. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til framtida.

TAPER MILLIONER: Eggesvik har satt pant i leiligheten for å holde liv i den ellers svært populære afterskien. Foto: Privat
TAPER MILLIONER: Eggesvik har satt pant i leiligheten for å holde liv i den ellers svært populære afterskien. Foto: Privat Vis mer

Satt pant i leiligheten

Han forteller om store økonomiske tap den siste tida. I jula har de holdt åpent, men hatt tre prosent av omsetninga i forhold til normalen.

- Det er en veldig fortvilet situasjon, fordi med den drifta vi har i dag er det ikke er anledning til å betale regninger, sier Eggesvik og legger til:

- Dette er sårt for meg. Jeg har brukt ti år på å bygge opp i Hafjell. Nå har jeg satt pant i min leilighet, for å få nok likviditet i bedriften.

Eggesvik tror ikke han er alene i bransjen om å ty til slike drastiske grep.

- Driftsgrunnlaget ruinert

Før pandemien var bedriften solid, noe som ga dem anledning til å investere stort i anlegget for framtida.

Afterskien utgjør cirka 400 av de 2000 kvadratmeterne på Gaiastova. Afterskien har normalt 500-700 besøkende på dager med mest trykk. I løpet av en dag kan det være rundt 1000 besøkende totalt.

- Afterski er håpløst mens vi har disse restriksjonene. Alle skjønner at man ikke kan ha 700 personer oppå hverandre. Det er restauranten vi forsøker å overleve på nå, sier Eggesvik.

Fikk dekket én femtedel

Eggesvik retter også kritikk mot myndighetenes håndtering:

- Det er helt feil av politikerne nå å klappe seg selv på skuldrene for det de har fått igjennom for bedriftene. Det blir fortalt fra politisk hold at støttepakkene er treffsikre. Det er de ikke i det hele tatt. For mange bedrifter treffer de ikke.

I fjor fikk de utbetalt 1,3 millioner i støtte, mens tapet var 5 millioner, ifølge Eggesvik.

- Det er for lite, sier han og sammenlikner med et tenkt scenario:

- Se for deg at myndighetene bestemte at alt norsk storfe måtte slaktes på grunn av sykdom. Hvis myndighetene dekket 1/5 av tapene, ville traktorene stått i kø fra Stortinget til Trondheim. Noe som selvsagt ville vært berettiget. Det er uhørt at støtten rettet mot denne bransjen er såpass dårlig som den er i dag.

- Det ville vanvidd

I regjeringens forslag til kompensasjonsordning må bedriftene betale tilbake dersom de i løpet av året går med overskudd.

NHO mener «regjeringen skaper stor uforutsigbarhet for om bedriftene faktisk får kompensasjon når de stiller krav om tilbakebetaling av kompensasjon hvis bedriften har overskudd eller utbetaler utbytte».

Eggesvik mener diskusjonen om at corona-støttede bedrifter skal tilbakebetale overskudd, er «helt irrelevant», og noe som gjelder de færreste.

- Vi må få diskusjonen over på å redde bedrifter som er levedyktige og som genererer mye til lokalsamfunnet. Det er for meg det ville vanvidd at man skal diskutere tilbakebetaling av overskudd. Husk at dette er bedrifter som årlig genererer langt større bidrag til staten og samfunnet som helhet, enn hva de nå trenger i støtte.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

Næringsministeren ønsker et møte

- Jeg har veldig stor forståelse for frustrasjonen som noen næringer har kjent på gjennom flere runder med strenge smitteverntiltak, skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en e-post til Børsen.

Han viser til at regjeringen de siste ukene har lagt fram over 20 økonomiske tiltak som skal bidra til å holde flest mulig i jobb.

- Den nasjonale kompensasjonsordningen dekker inntil 80 prosent av faste, uunngåelige kostnader. Lønnsstøtteordningen gir inntil 40 000 kroner til bedrifter for hver ansatt hver måned. I tillegg har vi styrket den kommunale kompensasjonsordningen med 1 milliard kroner. Ingen av ordningene er perfekte, men vi håper at summen av tiltak vil ha positiv effekt.

- Jeg setter stor pris på alle innspill og vil gjerne møte Steffen Eggesvik for å lytte til hans erfaringer og synspunkter, avslutter Vestre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer