Aksjebombe: Foreslår totalforbud

I etterkant av Erna Solberg-skandalen fremmes det forslag om totalforbud på aksjehandel for alle i regjering, og deres ektefeller/samboere. Et skred av vidtgående forslag sendes nå fra Rødt til Stortinget for behandling.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Aksjekjøp blant politikere blir første sak på agendaen når Stortinget åpner i oktober.

På gruppemøtet i dag besluttet Rødt å sende en rekke representantforslag til behandling snarest mulig.

- Stortinget må ta tilbake kontrollen. Det har vært mange saker som viser at det tillitsbaserte systemet har sviktet og at vi må ha langt større kontroll, sier partileder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

- Denne kontrollen må ta. Vi må sørge for like rutiner og full åpenhet, legger hun til.

Store inngrep

Forslagene er mange og omfattende, og gjelder både regjering og Stortinget:

  • Rødt vil blant annet forby statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere, samt medlemmer av deres husstand, å kjøpe og selge aksjer eller andre finansielle instrumenter etter tiltredelse.
  • Partiet vil også at Stortinget utrede sine muligheter til å sanksjonere brudd på habilitetsreglene og overprøve statsråders egne habilitetsvurderinger.
  • I tillegg vil Rødt at Stortinget skal føre et tydeligere register for politikerne på Stortinget. Her skal antall aksjer, verdi og transaksjonstidspunktet registreres. Denne opplysningsplikten skal omfatte alle medlemmer av husholdningen, og føres i et søkbart register.

Rødt rettferdiggjør endringene med den «store mengden avsløringer av sviktende håndtering av habilitet i forbindelse med aksjehandel og oppnevnelser i regjeringsapparatet».

FORBEREDER SKRED AV FORSLAG: Rødt og partileder Marie Sneve Martinussen. Foto: Hanna Johre / NTB
FORBEREDER SKRED AV FORSLAG: Rødt og partileder Marie Sneve Martinussen. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Presses til å vurdere

Partiet argumenterer med at Stortinget nå må ta omfattende grep for å sikre at politikere respekterer habilitetsreglene - hvis ikke mener Rødts politikere at selve tilliten til demokratiet er i spill.

- Vi må ha mer enn bare tillit. Stortinget må ta større grep, sier Sneve Martinussen.

Ved å fremme forslagene som representantforslag, tvinger Rødt de andre partiene på Stortinget til å ta stilling.

- Dette er så viktige spørsmål, som truer med å bygge opp mistillit til både politikere og til demokratiet, at Rødt mener alle politikere og partiet må ta stilling og ansvar, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer