Aksjonister kastes ut: - Et sjokk

Aksjonistene som demonstrerte inne i Olje- og energidepartementet ble kastet ut av politiet natt til mandag. Samme morgen er de på plass foran departementet, for å fortsette aksjonen.

Aksjonistene som demonstrerte inne i Olje- og energidepartementet ble kastet ut av politiet natt til mandag. Video: NTB. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Oslo ankom stedet med flere patruljer natt til mandag.

- Vi har fått en begjæring fra DSS (Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon) om at demonstrantene som er inne i bygningen ikke skal være der lenger, sier operasjonsleder i politiet Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Politiet skriver at ingen av demonstrantene fulgte pålegget og at de ble innbrakt til politihuset. Disse blir nå dimittert, opplyser politiet.

- Mye må gjøres

Mandag morgen flere hundre demonstranter tilbake ved Olje- og energidepartementet. Greta Thunberg ankom departementet mandag morgen.

- Det er veldig håpefullt å se så mange sitte her og ta kampen, sier Thunberg til Dagbladet.

- Atter igjen krenkes menneskerettigheter og urfolks rettigheter. Makthavere prioriterer bare egne interesser. Det er mye som må gjøres - men konkret i dag kreves vi at vindkraftverkene rives og landet tilbakeføres, fortsetter hun.

På spørsmål om hvor lenge hun planlegger å sitte utenfor departementet og aksjonere, svarer klimaaktivisten «vet ikke».

Ber Aasland om å gå av

Den samiske musikeren Ella Marie Hætta Isaksen er også på plass utenfor departementet, etter at hun ble fraktet ut av politiet i natt. Hun er klar i talen: Aasland bør gå av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.