Aksjonister kastes ut: - Et sjokk

Aksjonistene som demonstrerte inne i Olje- og energidepartementet ble kastet ut av politiet natt til mandag. Samme morgen er de på plass foran departementet, for å fortsette aksjonen.

Aksjonistene som demonstrerte inne i Olje- og energidepartementet ble kastet ut av politiet natt til mandag. Video: NTB. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Oslo ankom stedet med flere patruljer natt til mandag.

- Vi har fått en begjæring fra DSS (Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon) om at demonstrantene som er inne i bygningen ikke skal være der lenger, sier operasjonsleder i politiet Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Politiet skriver at ingen av demonstrantene fulgte pålegget og at de ble innbrakt til politihuset. Disse blir nå dimittert, opplyser politiet.

- Mye må gjøres

Mandag morgen flere hundre demonstranter tilbake ved Olje- og energidepartementet. Greta Thunberg ankom departementet mandag morgen.

- Det er veldig håpefullt å se så mange sitte her og ta kampen, sier Thunberg til Dagbladet.

- Atter igjen krenkes menneskerettigheter og urfolks rettigheter. Makthavere prioriterer bare egne interesser. Det er mye som må gjøres - men konkret i dag kreves vi at vindkraftverkene rives og landet tilbakeføres, fortsetter hun.

På spørsmål om hvor lenge hun planlegger å sitte utenfor departementet og aksjonere, svarer klimaaktivisten «vet ikke».

Ber Aasland om å gå av

Den samiske musikeren Ella Marie Hætta Isaksen er også på plass utenfor departementet, etter at hun ble fraktet ut av politiet i natt. Hun er klar i talen: Aasland bør gå av.

- Jeg håper at folk ikke glemmer at for hver dag som går, lager man et større og større sår. Ikke bare for reindriftssamer som har stått i saken i over 20 år, men for alle unge samer som vokser opp i en rettsstat man ikke kan stole på, sier hun og fortsetter:

- Hvis man mener at man i en så kritisk situasjon har råd til å utsette, mister Terje Aasland all sin kredibilitet og han burde gå av. Han har ikke klart å gjøre jobben sin på over 500 dager.

Isaksen kunne ha sittet utenfor departementet for alltid, fortsetter hun. Planen for dagen er å stenge hele departementet.

- Jeg lever og ånder for det samiske samfunnet. Det er ikke forsvarlig å la dem gjøre jobben sin, når alt de gjør er å påføre mer skade, sier hun og viser til departementet.

Siden torsdag oppholdt 13 unge aktivister seg i bygningen. De demonstrerer mot utbyggingen av vindturbinene Fosen i Trøndelag som Høyesterett har erklært at er lovstridig.

Natt til mandag ble de båret ut av politiet, og fraktet til politihuset.

Ber statsministeren om å redegjøre

Lars Haltbrekken (SV) er også på plass utenfor departementet, for å vise sin støtte til aksjonistene. Han reagerer på at aksjonistene ble hentet ut av politiet i natt.

- I nattas mulm og mørke. Det er tydelig at regjeringen ikke ønsker noe søkelys på denne saken, men dette er folk som kommer til å stå på, sier han til Dagbladet.

Han forteller at de kommer til å be statsministeren om å komme til stortinget.

- For å redegjøre hvordan Norge har tenkt å avbryte menneskerettighetsbruddet som pågår. Vi har sett uttalelser fra olje- og energiministeren tidligere, som har som mål om å la vindkraft stå. Det er helt uakseptabelt, sier han.

MDG-leder Arild Hermstad mener at måten aksjonistene ble hentet ut i natt på, viser at regjeringen mener at saken ikke tåler dagens lys.

- I denne saken viser regjeringen null handlekraft. Nå later de som om menneskerettighetsbruddet ikke har skjedd. Norge kan ikke fortsette å tråkke på urfolks rettigheter. Vindturbinene må rives, og naturen må tilbakeføres, sier han.

Reagerer sterkt

Artist Ella Marie Hætta Isaksen og de 13 andre samiske aktivistene reagerer sterkt på politiets avgjørelse.

- Jeg føler meg fullstendig sviktet av politiet, lovens lange arm. Ingen er så sårbar og fredelig som når de sover. Og akkurat da, når vi alle lå og sov, valgte de å bruke makta si for å fjerne oss! Det var et sjokk for oss alle, men vi skal bruke stemmen vi har til å rope høyt om menneskerettighetsbruddet, hele veien til glattcella, sier Hætta Isaksen i en uttalelse.

Elle Rávdná Näkkäläjärvi, som er en av de andre aksjonistene, reagerer også sterkt.

- Måten arrestasjonen gjøres på er nøyaktig hvordan aksjonen vår, Fosensaken, og det samiske folket i historien har blitt behandlet. Vi blir forsøkt usynliggjort og tiet, her ønsker staten bare å unngå en ny Altaaksjon i bilder og dagslys. Men vi lar oss aldri tie! - sier Näkkäläjärvi.

Like etter 04:30 opplyser Hætta Isaksen på Instagram at alle som ble innbrakt er ute av sentralarresten og på vei tilbake for å planlegge videre aksjon.

PÅ PLASS: Greta Thunberg møtte opp utenfor Olje- og energidepartementet. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
PÅ PLASS: Greta Thunberg møtte opp utenfor Olje- og energidepartementet. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Politiet: - Vi har rett og plikt

Politiet begrunner utkastelsen slik i en pressemelding:

- Politiet har både rett og plikt til å etterkomme en slik begjæring. Dette er et bygg som er klassifisert som et skjermingsverdig objekt. Ifølge DSS så sperret demonstrantene for inn- og utganger, og var et vesentlig hinder for departementsdriften, skriver politiet.

De skriver videre at de ga beskjed til demonstrantene at de måtte forlate bygget innen 01:55.

- Demonstrantene ba om ytterligere 30 minutter, blant annet for å varsle journalister. Demonstrantene spurte også om lov til å filme, slik at de kunne dokumentere sin aksjon, noe som politiet aksepterte, skriver politiet.

Demonstrasjonen arrangeres av den samepolitiske ungdomsorganisasjonen NSR-N og Natur og Ungdom. De protesterer mot at to vindmølleanlegg fortsatt er i drift på Fosen i Trøndelag, til tross for at Høyesterett har slått fast at de er bygd i strid med samenes rettigheter.

DSS: - Sikkerhetsmessig risiko

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) skriver på sine nettsider at de har fulgt situasjonen fortløpende, og at grunnen til at de ba om hjelp fra politiet søndag kveld var demonstrantenes varslede opptrapping av aksjonen.

DSS ber også om at demonstrantene som har samlet seg utenfor bygget fjernes.

- En slik blokade ville hindret ansatte i flere departementer å gå på jobb. Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødssituasjon, skriver de.

- Etter en samlet vurdering mener DSS derfor at opptrappingen medfører en sikkerhetsmessig risiko som ikke kan håndteres uten at det er til hinder for departementenes funksjon.

- Absurd

Tidligere søndag kveld ble klimaaktivisten Greta Thunberg nektet adgang til Olje- og energidepartementet. Hun møtte igjen opp da det ble klart at aktivistene ble kastet ut i natt.

Til NRK sier hun at hun støtter aksjonistene fullt ut.

- Det er ikke noe alternativ å ikke lytte til urfolk som får sine rettigheter krenket. Det er absurd det som skjer, at samiske ungdommer er så desperate at de må ta i bruk slike metoder, sier Thunberg til kanalen.

Hun reagerer også på tidspunktet det hele skjer på.

- At de gjør dette midt på natta, viser at det ikke tåler dagens lys, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer