Corona - sykefravær

Alarm: - Henger ikke på greip

Sykefraværet spratt opp 66 prosent på en enkeltdag. Nå skal det øke. Arbeidsgiverne frykter gigantregning.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag. Vis mer
Publisert

Coronapandemien og smitteverntiltak har fått sykefraværet til å stige til rekordhøyder.

Men toppen ligger fortsatt foran oss, kunne statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortelle under regjeringens pressekonferanse torsdag kveld.

Nå roper arbeidsgiverne på nytt om mer drahjelp til å ta deler av gigantregninga som venter.

- Må være beredt

Gårsdagens smittetall på 11 597 nye coronasmittede var bare hårfint bak rekorden som ble notert dagen før med 11 825 smittede på et døgn i Norge.

Smittetoppen ligger ifølge FHI likevel fortsatt foran oss, noe som altså fikk Støre til å rette følgende advarsel da han kunngjorde flere lettelser i smitteverntiltakene:

- Alle bedrifter og virksomheter må forberede seg på at sykefraværet vil bli høyt, lød det fra statsministeren.

- Regjeringen styrer altså mot økt smitte og økt sykefravær. Det er positivt at samfunnet går mot økt åpning igjen, men det er skuffende og vanskelig å forstå at regninga for økt sykefravær fortsatt sendes til arbeidsgiverne, sier NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom til Børsen.

- Symbolsk støtte

Et samlet norsk organisert arbeidsliv har bønnfalt regjeringen om å ta en større del av regninga ved coronarelatert sykefravær.

NHO, Virke, Spekter og KS ba i november - med full tilslutning fra LO, YS, Unio og Akademikerne - om at antall dager som arbeidsgiver må betale for ved coronarelatert sykefravær, måtte senkes til tre dager. Altså slik det var ved starten av pandemien.

Normalt er arbeidsgiverperioden 16 dager, men for coronafravær er den nå redusert til fem dager.

Forskjellen mellom tre og fem dager kan muligens virke bagatellmessig, men det er langt fra virkeligheten, ifølge HR-direktør Gert Erik Engelien i Securitas.

SYMBOLSK: - I realiteten ingen støtte, sier HR-direktør Gert Erik Engelien i Securitas om den reduserte arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefravær. Foto: Erik Thallaug Lores
SYMBOLSK: - I realiteten ingen støtte, sier HR-direktør Gert Erik Engelien i Securitas om den reduserte arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefravær. Foto: Erik Thallaug Lores Vis mer

- Når staten nå overtar lønnsutbetalingen fra og med dag seks, er det i realiteten aller mest en symbolsk støtte. Faktum er nemlig at det aller meste av coronafraværet hos oss varer kortere enn sju dager, sier Engelien til Børsen.

- Bedriftene opplever nå et ekstraordinært fravær, og det er altså ventet å øke ytterligere. Hadde staten tatt regninga fra og med fjerde sykedag, ville det i større grad vært å regne som en reell støtte, utdyper han.

- Svært høyt

Sykefraværet i Norge steg til 6,6 prosent i tredje kvartal i fjor, som er den ferskeste statistikken som er tilgjengelig. Dette er det høyeste nivået på ti år, altså siden svineinfluensaen i 2009, kunne SSB fortelle ved starten av desember.

Engelien kaster lys over hvordan sykefraværet steg til nye og uante høyder inn i fjorårets fjerde kvartal.

- På enkeltdager har vi hatt 66 prosent økning i sykefraværet sammenliknet med tilsvarende dato i 2019. Samlet har vi opptil 20 prosent sykefravær ved enkelte avdelinger i Oslo, noe som er svært høyt, forteller han.

- Dessuten er langtidsfraværet og fraværet for kontorpersonell så å si uendret. Ergo handler denne økningen utelukkende om våre ansatte som er ute på oppdrag, som jo er hovedtyngden av våre ansatte, sier Engelien til Børsen.

Han forklarer økningen med at deres ansatte gjør som myndighetene sier, nemlig holde seg hjemme når de har symptomer.

- Securitas er en aktør med stort samfunnsansvar og vi skal jo helst ikke være den som sprer smitte på en arbeidsplass, sier HR-direktøren.

Milliard-regning

Kunnskapsdirektør Ole Christian Lien i Nav sier til Børsen at det ikke finnes eksakt tall på hvor mye det kostet å redusere arbeidsgivers lønnsplikt fra de opprinnelige 16 til 3 dager (og seinere til 10 og for tida 5 dager).

- Vi har imidlertid anslag på hvor mye dette har kostet. Det er de samme anslagene som er lagt til grunn i de årlige statsbudsjettene, sier Lien.

Disse anslagene viser at redusert arbeidsgiverperiode ved coronarelatert sykefravær kostet staten 4,2 milliarder kroner i 2020, og 1,5 milliarder kroner i 2021.

- Det er ikke småpenger dere ber om, Melsom?

- Ja, det er mye penger. Men det er også ekstrakostnader for bedriftene med økt administrasjon, utgifter til opplæring av vikarer og økt overtid, understreker hun.

- Mildt sagt underlig

Men etter lettelsene i smitteverntiltakene ble annonsert torsdag kveld, samtidig med Støres advarsel om at sykefraværet vil øke, kom det altså ikke noe økt drahjelp i fredagens oppdaterte krisepakker.

Det får NHO-topp Melsom til å reagere kraftig:

Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det er mildt sagt underlig at en regjering som sier de er så opptatt av å samarbeide med partene i arbeidslivet, ikke lytter mer til en så klar anbefaling fra samtlige arbeidsgiverorganisasjoner, sier hun.

Virkes administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen mener tida er overmoden:

- Pandemien og smitteverntiltakene har ført til det høyeste sykefraværet på ti år. En av fire virksomheter i handels- og tjenestenæringen har nå et høyere egenmeldt sykefravær enn normalt. Dette gir doble kostnader for virksomhetene, ved at de både må betale for tapt arbeidskraft og kostnaden ved å erstatte det. Derfor mener vi at arbeidsgiverperioden ved coronarelatert fravær må reduseres til tre dager, sier han til Børsen.

Svarer: Karantenelette og tester

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) lar sin statssekretær Truls Wickholm svare på Børsens spørsmål om hvorfor det ikke er aktuelt å senke arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefravær til tre dager:

- Vi lytter til tilbakemeldingene arbeidsgiverorganisasjonene gir, men det er likevel slik at situasjonen per nå, og med den tilgangen vi har på tester, at vi ikke vurderer det slik at arbeidsgiverperioden bør endres. Vi følger situasjonen nøye, men nå er det ikke grunn til å gå bort fra dagens fordeling av kostnader ved sykefravær, skriver han i en e-post til Børsen.

Han sier det nå er større muligheter til å holde hjulene i gang:

- Regjeringen har denne uka lagt fram forslag på en ny helsepakke på 9,5 milliarder kroner som inneholder tiltak for å kunne åpne samfunnet mer. Det er også gjort lettelser i karantenereglene, og hjemmetesting gir større mulighet for å holde hjulene i gang. Jeg vil påpeke at vi selvfølgelig vurderer fortløpende hvilke tiltak som er rette å sette inn og vi følger situasjonene nøye.

- Dette er vanskelig å forstå logikken bak et argument om hjemmetesting, når det er varslet at sykefraværet vil bli høyt, og det er de første dagene som uansett vil legge belastningen på arbeidsgiverne. Det henger rett og slett ikke på greip. Begrunnelsen holder ikke, kontrer NHO-topp Melsom.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer