NHOs coronaundersøkelse:

Alarm: - Konkursene ligger foran oss

Hver femte småbedrift frykter konkurs. Det er det høyeste nivået siden kriseukene i vår.

DYSTERT: Høstmørket omslutter bedriftene, sier NHO om sin coronaundersøkelse for november. Foto: Cornelius Poppe, NTB
DYSTERT: Høstmørket omslutter bedriftene, sier NHO om sin coronaundersøkelse for november. Foto: Cornelius Poppe, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vurderer du at det er reell risiko for at din bedrift vil gå konkurs som følge av coronaviruset?»

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har stilt det samme spørsmålet til sine medlemsbedrifter hver måned siden coronapandemien stengte ned Norge 12. mars.

Ikke siden utgangen av april har så mange småbedrifter svart ja på spørsmålet om konkursfrykt som nå i november.

Fra panikk til ordninger

- Dette er dårlig nytt. De første ukene i vår var panikken stor og veldig mange svarte ja på spørsmål om konkursfare. Nå har vi ordninger på plass. Og likevel sier én av fem bedrifter med færre enn ti ansatte at konkursfaren er reell. Dette er langt mer alvorlig enn at vi så høyere tall i vår, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

De siste ukene har kurven bare gått feil vei. I september sa 15 prosent av småbedriftene at de fryktet konkurs, for deretter å stige til 18 prosent i oktober og altså 20 prosent i november.

Innen reiselivet ser det enda dystrere ut. Her sier 39 prosent at det er reell konkursfare. Det er en økning på hele 7 prosentpoeng fra forrige måned.

- Det er vanskelig for mange nå. Vi har de fleste coronakonkursene foran oss. Faktum er at vi har hatt færre konkurser enn vanlig så langt i år. De neste ukene og månedene vil bli veldig utfordrende. Mange vil måtte gi opp, fordi det er tomt for kapital og ordreinngangen er på vei nedover, advarer Almlid.

- Urovekkende

- Det er mørkere over nesten hele skalaen. At ordretilgangen er vesentlig lavere nå enn samme måned i fjor, er rett og slett urovekkende. For ordretilgang betyr ordrereserver - altså oppdrag og omsetning. Vi må være forberedt på at 2021 blir tungt og bratt, sier Almlid.

- Hvorfor tynnes det i ordrebøkene? Nå har det jo kommet flere positive vaksinenyheter som peker i retning normalisering?

- Mange forbereder seg på at 2021 blir tøffere enn man antok i sommer. Så da bestiller man mindre. Dessuten er mye satt på vent i offentlig sektor. Og verdensøkonomien er hardt rammet, noe som blir merkbart hos bedriftene som leverer til eksport. Dette rammer bredt, alt fra hoteller til industri og bygg og anlegg omfattes, sier Almlid.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Dette er et tegn på generelt lavere aktivitet. Når ordrene krymper, må mange legge deler av virksomheten på is, oppsummerer han.

Kommune-bønn

Andelen NHO-bedrifter som opplever mer enn halvert omsetning stiger fra 10 prosent i oktober til 14 prosent i november.

I reiselivsbransjen er det en nesten uvirkelig økning fra 33 prosent forrige måned til 57 prosent som nå melder om mer enn halvert omsetning.

Almlid retter en innstendig bønn til Fremskrittspartiet og regjeringspartiene som nå nærmer seg innspurten av budsjettforhandlingene på Stortinget.

- Det er helt avgjørende at staten, kommunene og fylkeskommunene bruker den innkjøpsmuskelen de har. Det offentlige kjøper inn for 600 milliarder kroner i året, altså nesten et halvt statsbudsjett. Derfor må det komme nok kraft inn i kommunene nå som statsbudsjettet skal landes. Mange kommuner har hatt ekstraordinære utgifter til smittetesting, og neste år skal det vaksineres, påpeker Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer