Klokken tikker for langtidspermitterte

Alarm: 35 000 jobber i fare

- Mange av dem vil ha en lang vei tilbake til arbeidslivet, sier bedriftsleder med 120 ansatte som har vært permittert siden pandemien stengte Norge i vår.

STEMNING: Trøkk og fult hus under Nicki Minaj-konserten i Oslo Spektrum i mars i fjor. Et år seinere kom pandemien og satte en stopper for alle massearrangementer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STEMNING: Trøkk og fult hus under Nicki Minaj-konserten i Oslo Spektrum i mars i fjor. Et år seinere kom pandemien og satte en stopper for alle massearrangementer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 60 000 personer feirer jul som permittert. Mer enn halvparten av dem - rundt 35 000 - har vært permittert helt siden mars.

Utsiktene til at samfunnet åpner tilstrekkelig til at det er jobber til disse innen permitteringsperioden utløper, er heller magre. Da kan titusenvis av jobber henger i en tynn tråd.

Corona-forlenget

Et av coronakrisetiltakene var å utvide permitteringsordningen til 52 uker. Det store spørsmålet er altså hvor mange av disse som har en jobb å gå tilbake til tre måneder inn i 2021.

Ingen - er svaret du får fra Anne Cecilie Winther, daglig leder i Oslo Kru. Firmaet har 120 fast ansatte og flere hundre på midlertidige kontrakter. De rigger scener, og har Oslo Spektrum som en av sine største oppdragsgivere.

For dem har aktiviteten vært tilnærmet null siden pandemien traff Norge i vår. Spektrum - og andre scener - har i praksis vært stengt som følge av smitteverntiltakenes grense på hvor mange mennesker som kan være samlet.

OPPLØPET: Anne Cecilie Winther har 120 fast ansatte i Oslo Kru som har vært permittert siden mars. Hun er bekymret for utsiktene når permitteringsperioden utløper tre måneder inn i 2021. Foto: Oslo Kru
OPPLØPET: Anne Cecilie Winther har 120 fast ansatte i Oslo Kru som har vært permittert siden mars. Hun er bekymret for utsiktene når permitteringsperioden utløper tre måneder inn i 2021. Foto: Oslo Kru Vis mer

- Samtlige ansatte ble permittert i mars, og alle er fortsatt permittert. Når vi kommer til mars, vil det etter alle solemerker ikke være normal drift i kulturbransjen. Da er vi nødt til å ta inn igjen arbeidstakere som ikke har jobber til, sier Winther til Børsen.

SJENKESTOPP: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier at sjenkestoppen i kommunen kan bli videreført etter 14. desember. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

Stort paradoks

Den store frustrasjonen hun og mange andre arbeidsgivere i kulturbransjen og reiselivet kjenner på nå, er at lyset i enden av tunnelen nærmer seg. Det kommer bare litt for seint.

- Coronavaksiner er i ferd med å rulles ut, raskere enn vi så for oss og kunne håpe på bare for noen uker siden. Det gir et begrunnet håp om at våre arbeidsplasser vil være i gang igjen fra sommeren og utover, oppsummerer Winther.

Det betyr at oppdragene kan begynne å komme sånn cirka tre måneder etter at permitteringsperioden utløper. Winther viser til at samfunnet allerede har lagt store summer inn i permitteringsordningene og utvidelsen av den.

- Det vil være veldig paradoksalt om man ikke nå gjør det siste grepet som må til for å berge disse arbeidsplassene gjennom oppløpssida av pandemien, understreker hun.

- Vil ikke klare det

Astrid Bergmål er leder i hovedorganisasjonen Virke Reiseliv. Hun har dyp innsikt i det store bildet for mange aktører innen turistnæringa.

FARE: Astrid Bergmål er leder i Virke Reiseliv, der stadig flere medlemsbedrifter varsler om overhengende konkursfare. Foto: Virke
FARE: Astrid Bergmål er leder i Virke Reiseliv, der stadig flere medlemsbedrifter varsler om overhengende konkursfare. Foto: Virke Vis mer

- Det er dystert. Hver fjerde medlemsbedrift meldte i november at det var stor fare for å gå konkurs. Over halvparten av bedriftene har mer enn 70 prosent av staben permittert. Svært mange siden mars, sier hun.

- Og framover?

- Når disse permitterte må tas tilbake igjen mars 2021, er det fortsatt ikke jobber til de fleste av dem. Det er heller ikke egenkapital igjen i svært mange av virksomhetene til å betale lønn i oppsigelsestida. Så de vil rett og slett ikke klare det, lyder Bergmåls alarmerende løypemelding.

Hun understreker at nå handler det om innspurten.

- Vaksinenyhetene peker i retning av at vi får lov til å reise igjen - kanskje allerede i løpet av sommeren. Bedriftene våre har klamret seg fast, men rett før de når land i denne stormen, så risikerer vi at de går under. Derfor er det så utrolig viktig at det nå kommer nye tiltak som hjelper reiselivet over den siste kneika, sier Bergmål.

- Mye verre

Nylig gikk også NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid ut med en tilsvarende advarsel i et intervju med Børsen:

- 2021 blir mye verre enn mange tror, sa Almlid, som tok til orde for at krisepakker og kompensasjonsordningene ikke kan stoppe ved 1. mars.

- Så må vi også være veldig åpne, og raskt diskutere videreføring av permitteringsordningen ut over 52 uker, la han til.

Bakteppet var NHOs siste medlemsundersøkelse i coronaåret 2020, som blant annet avdekket at næringslivet i Oslo har det langt tøffere enn landsgjennomsnittet.

Ras av konkurser

Anne Cecilie Winther i Oslo Kru understreker at mange av arbeidsplassene som nå henger i en tynn tråd, representerer randsonen av arbeidsmarkedet.

- Reiseliv, kulturbransjen og hotellbransjen sysselsetter i veldig stor grad folk med lav utdanning, lav inntekt og ikke etnisk norske. Kort sagt folk med større utfordringer enn gjennomsnittet for å finne seg nytt lønnet arbeid. Det er en kortsiktig og uansvarlig samfunnsøkonomisk tankegang å dytte disse ut fra permittering til arbeidsløshet, i stedet for å ta de siste nødvendige grepene for å sikre de jobbene de allerede har.

- Hvor ille er det?

- Dersom man ikke forlenger permitteringsordningene, vil det gi et ras av konkurser hos firmaer som har etablerte arbeidsplasser for svært mange av dem som ikke nødvendigvis når opp i et normalt arbeidsmarked.

Tredoblet langtidsledighet

De sist oppdaterte tallene fra Nav viser at 61 042 personer er permittert. Nær halvparten av dem hører hjemme i Oslo eller Viken.

Reiseliv og transport skiller seg ut med skyhøye tall sammenliknet med de fleste andre bransjer.

Under den første coronabølgen spratt ledighetstallene i været. På det meste var over 400 000 i arbeidssøkerkøen. Ved inngangen til julemåneden var fire av fem av disse ute av køen, skriver Ulf Andersen, statistikksjef i Nav i magasinet Memu.

Samtidig var 15 000 av dem som røk ut i vår, blitt rammet på nytt i bølge nummer to.

Og ikke minst: Da den andre bølgen traff oss i høst, og det blant annet ble innført skjenkeforbud i hovedstaden, hadde vi allerede en situasjon der antall personer som hadde vært arbeidssøkende i mer enn seks måneder var tredoblet sammenliknet med ett år tidligere, framholder Andersen.

Skifteretten neste

Bergmål i Virke Reiseliv har en innstendig bønn til regjeringen.

- Det er supert at de har sagt at kompensasjonsordningen skal vurderes på nytt i januar. Men parallelt må de også forlenge permitteringsordningen, slik at disse utsatte bransjene kommer seg over den siste kneika. Vi etterlyser også mer støtte til omstilling og utvikling, som vil være avgjørende for reiselivet, sier hun til Børsen.

Hun sitter daglig i samtaler med bedriftsledere som ikke aner hvordan de skal ta seg gjennom de siste - og forhåpentligvis - avgjørende månedene av pandemien.

- En jeg snakket med rett før dette intervjuet har 1 million kroner igjen på konto, firmaet har tært på egenkapitalen siden pandemien startet. Dette er en sunn bedrift, som hadde alt på stell før pandemien stoppet all aktivitet. Skal han ta tilbake de ansatte i mars, koster det virksomheten 6 millioner kroner i oppsigelsesperioden. Det sier seg selv at det ikke går.

- Konkret betyr det?

- Da er firmaet ferdig, og skifteretten er neste stoppested. Da må de ansatte likevel gå til det offentlige for å få pengene sine for oppsigelsestida. Det er heller ikke gitt at det er enkelt for disse å finne ny jobb. I reiselivet er det ingen som ansetter i disse dager, sier Bergmål.

Gir fleksibilitet

Børsen har også vært i kontakt med SAS og Norwegian for å høre om en forlengelse av permitteringsordningen vil ha noe å si for dem.

SAS har siden coronautbruddet allerede sagt opp rundt 5000 ansatte. 1300 av dem i Norge. Rundt 800 er permittert, og mange av disse har vært det siden i mars.

- Vi har tatt unna mye gitt de omfattende oppsigelsene. Permittering gir den enkelte en tilknytning til selskapet, og det gir selskapet en fleksibilitet. Så det er et nyttig verktøy i en situasjon der det store spørsmålet er hvor raskt vi ser effekten av vaksine og hvor raskt vi er tilbake, sier pressesjef John Eckhoff i SAS Norge.

Norwegian hadde rundt 2300 medarbeidere i Norge da pandemien traff. Rundt 1500 av disse er nå helt eller delvis permittert.

- En utvidelse av permitteringsordningen vil være positivt for oss. Vi tror det er et stort innestengt reisebehov som vil utløses etterhvert som vaksinering gir effekt. En utvidelse kjøper mer tid og gir mer fleksibilitet når vi skal tilpasse tilbudet til etterspørselen, sier Tonje Næss, pressesjef i Norwegian Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer