Alarm for Norge: - Mister grepet

Omfattende kartlegging ga overraskende resultat: Norske bedrifter mistet digitalt forsprang under pandemien.

VARSKO: Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide sier Norge er i ferd med å miste grepet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSKO: Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide sier Norge er i ferd med å miste grepet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Svært bekymringsfullt», heter det i rapporten som avdekker at Norge under coronapandemien suste mange plasser nedover den internasjonale digitaliserings-rangeringen.

Pandemien tvang mange av oss på hjemmekontor - og den gjengse oppfatningen er det ble tatt betydelige teknologiske løft. Nå viser tallene stikk motsatt utvikling for norsk næringsliv og det offentlige Norge.

- Vi liker gjerne å si at nordmenn er best i verden på å bruke ny teknologi. Og utgangspunktet vårt er godt. Men vi er i ferd med å miste grepet, sier Øystein Eriksen Søreide til Børsen.

Han er administrerende direktør i NHOs landsforening Abelia, som organiserer teknologi- og kunnskapsvirksomheter i Norge.

Det er Abelia som har utarbeidet rapporten Omstillingsbarometeret, der det avdekkes at noe er i ferd med å glippe for norsk næringsliv.

Faller voldsomt

Ifølge rapporten er Norge helt i verdenstoppen når det gjelder bruk av ny teknologi og digitalisering i befolkningen.

Riktig nok har vi falt litt, til en 4. plass, men det er tett i toppen der Danmark leder an med Island og Storbritannia på de øvrige pallplassene.

Også når det gjelder tilkoblingsmuligheter står det greit til, men vi faller på rankinglista når det gjelder hastighet.

På alt annet skrubber det voldsomt:

  • I kategorien som måler det samlede omfanget av IKT-sektoren, er Norge helt på bunnivå. Det skyldes en relativt lav andel av IKT som andel av BNP, og lav eksport av IKT som andel av all eksport.
  • Når det kommer til å ta i bruk ny teknologi og omfanget av digitalisering i bedriftene, faller Norge kraftig på rankingen til en 11. plass. Det er ned fra tidligere plasseringer i teten til en plassering rundt gjennomsnittet.
  • Det samme gjelder tilgangen på digital spisskompetanse.
  • Norge er dårligst i Norden og på en internasjonal 13. plass når det kommer til digitalisering av offentlige tjenester.

- De som tror at Norge har et forsprang, de må revurdere sin oppfatning, oppsummerer Eriksen Søreide.

Kvadrupel smell

Slike endringer kommer ikke uten konsekvenser. I dette tilfellet er effekten alvorlig for hele samfunnet, mener Abelia-direktøren, som nå alarmerer om en firedobbel smell:

  • Vi står dårligere rustet til å løse klimakrisa.
  • Vi mister konkurransekraft internasjonalt.
  • Vi svekker velferdsstatens bærekraft.
  • Vi glipper på nye eksportmuligheter og inntekter etter oljealderen.

- Digitalisering må være et viktig verktøy for at vi skal lykkes med omstillingsutfordringene og klimautfordringene. Ellers lykkes vi rett og slett ikke, sier Eriksen Søreide.

Det handler også om hvordan vi bygger Norge for de neste åra, framholder han.

Risikerer store tap

Rapporten slår fast at «evnen til å bruke og skape verdi av ny teknologi blir stadig viktigere for omstilling, konkurransekraft og økt produktivitet» og at det er en «negativ utvikling over tid» som ble «ytterligere forsterket fra 2021 til 2022».

«Dette ser vi på som svært bekymringsfullt ettersom bedrifter som ikke benytter ny teknologi til å omstille seg, risikerer å tape i konkurransen mot internasjonale aktører», konkluderer Abelia-rapporten.

- Det må forstås som en klar advarsel?

- Blir våre konkurrenter bedre digitalt, så svekkes konkurransekraften. Vi mister konkurransekraft internasjonalt, og vi risikerer å gå glipp av å bygge nye eksportmuligheter, bekrefter Eriksen Søreide.

Mulighet for dobling

Abelia-toppen understreker at IKT-sektoren har nest høyest verdiskaping per ansatt i Norge, bare forbigått av olje- og gass.

- Det betyr at nøkkelen til en vellykket omstilling av norsk økonomi ligger i å skape grobunn for nye og framtidsrettede IKT-bedrifter i Norge. Internasjonalt scorer vi i dag desidert lavest på eksport av IKT-tjenester.

- Så dette kan måles i penger?

- Absolutt. Analyser viser at med de rette grepene kan dataøkonomien få dobbelt så mange ansatte og gi dobbelt så høy verdiskaping som i dag. Det betyr at dataøkonomien kan bli like viktig som olje og gass i løpet av en tiårsperiode. Men da må vi gjøre de riktige tingene.

Nytt oppdrag for Støre

Omstillingsbarometeret viser altså at befolkningen var på et internasjonalt digitalt toppnivå både før og etter coronapandemien, mens bedriftene har tapt terreng.

- Det framstår som en stor overraskelse?

- Ved første øyekast er det kanskje det. Men vi har over flere år sett at vi sakker akterut. Samtidig som det er veldig mange kreative og flinke miljøer, må det etablerte næringslivet og det offentlige virkelig følge opp og ta grep.

- Hva må til?

- Vi mangler både spisskompetanse og kompetanse i bredden. Det må etableres flere studieplasser. Jeg har ikke noe imot samfunnsvitere, men vi trenger flere IKT-spesialister, noe både universiteter, høyskoler og staten må ta ansvar for. Videre må folk som er i jobb fortløpende oppdatere sin digitale kompetanse.

- Hva med å gjeninnføre stillingen digitaliseringsminister fra Solberg-regjeringen?

- Absolutt. Jeg har også et forslag til hvem det bør være, nemlig Jonas Gahr Støre. Dette er en så stor utfordring for Norge at statsministeren selv må vise mer interesse, snakke mer om det og sikre at hele regjeringen tar et samlet større ansvar, fastslår Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer