Alarm om «skjult» trussel: - Forstyrrende effekt

Krigen i Ukraina har forårsaket frykt for et jordskjelv i verdensøkonomien. Nå advarer eksperter om at vondt kan bli verre.

EKSPERTER BEKYMRET: I både Kina og Hongkong, som avbildet her, fører nullsmittestrategi til økt bekymring for store økonomiske konsekvenser. Foto: Lam Yik Fei / The New York Times / NTB
EKSPERTER BEKYMRET: I både Kina og Hongkong, som avbildet her, fører nullsmittestrategi til økt bekymring for store økonomiske konsekvenser. Foto: Lam Yik Fei / The New York Times / NTB Vis mer
Publisert

- Det så ut som vi var forbi det verste, og at det kunne løse seg om ikke så lenge. Dette kan imidlertid bidra til å utsette en normalsituasjon i globale verdikjeder, advarer sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, overfor Børsen.

Russlands invasjon i Ukraina har skapt historiske bølger i verdensøkonomien. Katastrofe-advarslene har stått i kø, og frykten for de framtidige finansielle konsekvensene øker i takt med krigens varighet.

Det er ikke den eneste bekymringen. Nå advarer ekspertene om en «glemt» faktor som kan forverre situasjonen.

I skyggen av krigen i Ukraina, har pandemiuroen igjen begynt å ulme internasjonalt. En ny smittebølge er i ferd med å bygge seg opp i en rekke land. Særlig skaper utviklingen i Kina hodepine.

- Forlenge problemene

Landet har støtt på sitt største coronautbrudd siden begynnelsen av pandemien. Det setter spesielt den enorme industrisektoren i en ekstremt sårbar situasjon.

- Dette kan føre til at ventetida trekkes opp og øke forsendelseskostnaden i globale verdikjeder. Det forlenger pandemiproblemene som vi begynner å bli ferdig med i Vesten - i alle fall med tanke på restriksjoner, fortsetter Due-Andresen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.