Alarm om «skjult» trussel: - Forstyrrende effekt

Krigen i Ukraina har forårsaket frykt for et jordskjelv i verdensøkonomien. Nå advarer eksperter om at vondt kan bli verre.

EKSPERTER BEKYMRET: I både Kina og Hongkong, som avbildet her, fører nullsmittestrategi til økt bekymring for store økonomiske konsekvenser. Foto: Lam Yik Fei / The New York Times / NTB
EKSPERTER BEKYMRET: I både Kina og Hongkong, som avbildet her, fører nullsmittestrategi til økt bekymring for store økonomiske konsekvenser. Foto: Lam Yik Fei / The New York Times / NTB Vis mer
Publisert

- Det så ut som vi var forbi det verste, og at det kunne løse seg om ikke så lenge. Dette kan imidlertid bidra til å utsette en normalsituasjon i globale verdikjeder, advarer sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, overfor Børsen.

Russlands invasjon i Ukraina har skapt historiske bølger i verdensøkonomien. Katastrofe-advarslene har stått i kø, og frykten for de framtidige finansielle konsekvensene øker i takt med krigens varighet.

Det er ikke den eneste bekymringen. Nå advarer ekspertene om en «glemt» faktor som kan forverre situasjonen.

I skyggen av krigen i Ukraina, har pandemiuroen igjen begynt å ulme internasjonalt. En ny smittebølge er i ferd med å bygge seg opp i en rekke land. Særlig skaper utviklingen i Kina hodepine.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Forlenge problemene

Landet har støtt på sitt største coronautbrudd siden begynnelsen av pandemien. Det setter spesielt den enorme industrisektoren i en ekstremt sårbar situasjon.

- Dette kan føre til at ventetida trekkes opp og øke forsendelseskostnaden i globale verdikjeder. Det forlenger pandemiproblemene som vi begynner å bli ferdig med i Vesten - i alle fall med tanke på restriksjoner, fortsetter Due-Andresen.

Kinesiske myndigheter har respondert med å stenge ned millionbyer og regioner. Det drastiske grepet skyldes Kinas omstridte nullsmitte-strategi. De siste ukene har store fabrikker fått pålegg om å stenge. Blant dem er Foxconn, som er leverandør til Apple, ifølge CNBC.

Teknologigiganter som Huawei og Tencent har også blitt rammet. Heller ikke havneanleggene går fritt. Nå vokser køen av containerskip utenfor kinesiske havner i ekspressfart, ifølge Reuters.

- Vanvittig hikke

Det truer med å skape en ny monsterbølge av varemangel, forsinkelser og prispress på råvarer for en allerede hardt presset forsyningskjede.

- Det leder typisk til lengre leveringstider og potensielt enda mer inflasjonspress i en periode med allerede høyt inflasjonspress, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, til Børsen.

Når havnearbeidere rammes av strenge smitteverntiltak, har det vist seg å få betydelige ringvirkninger. Nå frykter eksperter at man gikk ett steg fram etter pandemien, og deretter to steg tilbake.

- Det folk forventet skulle bli et år med bedring, kommer til å bli nok et år med en vanvittig hikke i forsyningskjedene, sier Johannes Schlingmeier i det tyske containerselskapet xChange, til The Philadelphia Inquirer.

- Forlenger krisa

Smitteoppblomstringen og krigen i Ukraina er begge faktorer som kan bidra til ytterligere forsinkelser og prispress. Det vil igjen ramme virksomheter og forbrukere verden over.

- Situasjonen i Kina innebærer at det vil bli vanskelig å få last til og fra havnene. Det vil ha en forstyrrende effekt på forsyningskjeden - og således forlenge den nåværende forsyningskrisa, sier Lars Jensen, administrerende direktør i containerrådgivningsselskapet Vespucci Maritime, til Reuters.

På toppen av voksende smitte, skaper krigen i Ukraina kraftig trøbbel for produksjonen av halvledere. Komponentene er fra før rammet av corona-forsinkelser og er helt sentral for produksjonen av nær all moderne teknologi. Det vil si smarttelefoner, PC-er og biler - for å nevne noe.

Ukraina er en giganteksportør av neongass, som trengs for å produsere halvledere.

FULL TANK: Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror drivstoffprisene vil fortsette å stige i tiden som kommer. Vis mer

- Bremses

Nå er vondt i ferd med å bli verre.

- Både Ukraina og Russland er viktige underleverandører av bildeler og råvarer til bilindustrien. Krigen betyr at forbrukerne må forvente at den globale bilproduksjonen bremses enda mer på toppen av corona-forsinkelsene, uttalte Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, i en pressemelding forrige uke.

Chen viser til at man kan vente seg høyere leveransetider, men det er usikkert om det er opp mot nivåer som vi har sett under pandemien tidligere.

- Det vil kanskje løse seg litt opp seinere. Da vil man kunne få en ketsjupeffekt, sier Chen.

- Brutalt

Kina er heller ikke alene om å se økning i smittetilfeller.

Tirsdag varslet Verdens helseorganisasjon (WHO), at smitten er på vei opp i 18 av 53 land i den europeiske regionen. Europadirektør i WHO, Hans Kluge, advarer om at flere land kan ha «brutalt» fjernet smitteverntiltakene fra «for mange til for få».

- Vi ser spesielt en økning i Storbritannia, Irland, Hellas, Kypros, Frankrike, Italia, og Tyskland. Vi er optimistisk, men årvåken, uttalte Kluge under en pressekonferanse, ifølge The Guardian.

Sjefstrateg i Nordea Markets, Erik Bruce, tror ikke situasjonen i Kina vil få like merkbare konsekvenser som under pandemien.

- Jeg tror nok ikke man vil slå like hardt ned på det som tidligere, men at det blir svakere utvikling i kinesisk økonomi enn ellers, og gjør at tilbudssiden, eller leveranseproblemene vil vare lenger. Men signalene er at det kanskje ikke blir like harde nedstenginger som tidligere, sier Bruce til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer