Alarm om «skjult» trussel: - Forstyrrende effekt

Krigen i Ukraina har forårsaket frykt for et jordskjelv i verdensøkonomien. Nå advarer eksperter om at vondt kan bli verre.

EKSPERTER BEKYMRET: I både Kina og Hongkong, som avbildet her, fører nullsmittestrategi til økt bekymring for store økonomiske konsekvenser. Foto: Lam Yik Fei / The New York Times / NTB
EKSPERTER BEKYMRET: I både Kina og Hongkong, som avbildet her, fører nullsmittestrategi til økt bekymring for store økonomiske konsekvenser. Foto: Lam Yik Fei / The New York Times / NTB Vis mer
Publisert

- Det så ut som vi var forbi det verste, og at det kunne løse seg om ikke så lenge. Dette kan imidlertid bidra til å utsette en normalsituasjon i globale verdikjeder, advarer sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, overfor Børsen.

Russlands invasjon i Ukraina har skapt historiske bølger i verdensøkonomien. Katastrofe-advarslene har stått i kø, og frykten for de framtidige finansielle konsekvensene øker i takt med krigens varighet.

Det er ikke den eneste bekymringen. Nå advarer ekspertene om en «glemt» faktor som kan forverre situasjonen.

I skyggen av krigen i Ukraina, har pandemiuroen igjen begynt å ulme internasjonalt. En ny smittebølge er i ferd med å bygge seg opp i en rekke land. Særlig skaper utviklingen i Kina hodepine.

- Forlenge problemene

Landet har støtt på sitt største coronautbrudd siden begynnelsen av pandemien. Det setter spesielt den enorme industrisektoren i en ekstremt sårbar situasjon.

- Dette kan føre til at ventetida trekkes opp og øke forsendelseskostnaden i globale verdikjeder. Det forlenger pandemiproblemene som vi begynner å bli ferdig med i Vesten - i alle fall med tanke på restriksjoner, fortsetter Due-Andresen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer