Fredag varslet hjørnesteinsbedriften Kimek masseoppsigelser etter at regjeringen strammet inn på sanksjonene. Fire dager seinere kommer «halve regjeringa», LO og Norsk Industri settende til landets eneste by med grense mot Russland.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen har alle bråbestemt seg for å ta turen til Kirkenes.
Der vil samtlige få servert noen klare meldinger.
- Ikke hørt et pip
Kimek-direktør Greger Mannsverk omtalte allerede fredag regjeringens innstramminger i sanksjonene mot Russland som talentløst.
Verftet gir jobb til 74 ansatte og 13 lærlinger ved blant annet å tilby reparasjoner for russiske fiskefartøy.

Masseoppsigelser i hjørnesteinsbedrift i Kirkenes
De varslede masseoppsigelsene kom kort tid etter at regjeringen sendte ut en påminnelse om sanksjonene mot Russland, og understreket at de som bryter dem kan få straff.
- Å sette et helt lokalsamfunn i spill uten forutgående dialog er så talentløst at jeg aldri trodde det kunne skje, sa han til NRK.
- Fire dager etter at du kom med din ramsalte kritikk, blir det altså storfint besøk til Kirkenes. Hvilken dialog har det vært i mellomtida?
- Ingen ting. Jeg har ikke hørt et pip verken fra regjeringssjefen eller noen av hans statsråder. Det er det som er problemet.
- Hvilke forventninger har du nå da?
- Jeg gir én tydelig beskjed. Hvis Vestre eller Gjelsvik ikke har med seg noe konkret, så trenger de ikke ta turen til oss, sier Mannsverk til Børsen.
- Kollaps
Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Kirkenes, Guro Brandshaug, er mer opptatt av hva Vestre og Gjelsvik får med seg enn hva de har med seg under dagsbesøket tirsdag.
- Det handler om et nasjonalt ansvar. Vestre må møte folka som bor her. Han må se de ansatte i øya. Og han må møte et lokalsamfunn som opplever stor utrygghet, og som har stått i svært krevende tider det siste tiåret, sier Brandshaug.

- Vi trenger akutt hjelp nå
Om de varslede masseoppsigelsene ved Kimek, sier hun følgende:
- De 80 jobbene er det umiddelbare. Vi har beregninger på at 300 arbeidsplasser blir rammet. Det vil ha veldig mange ringvirkninger. Det blir en dominoeffekt av negative konsekvenser. Det blir en samfunnskollaps om denne spiralen får utfolde seg.
- Det er kraftig alarm?
- Ja, vi har ropt kraftig i mange år. Vi så dette bildet for halvannet år siden, men så har sanksjonene kanskje ikke slått like hardt inn. Vi har forsøkt å snakke om dette siden Russlands brutale invasjon av Ukraina. Men vi opplever ikke å ha fått den nasjonale drahjelpen vi trenger.
Robust sivilsamfunn
Den lokale Ap-toppkandidaten sier det har vært krevende utfordringer siden 2014, da de første sanksjonene trådde i kraft.
- Så kom gruvekonkursen i 2015 som følge av fallende råvarepriser. Deretter kom pandemien som slo ut en reiselivsbransje i fint driv. Før neste bølge av sanksjoner som treffer alt næringssamarbeid med det russiske markedet.

- Russisk dobbeltagent i E-tjenesten
På toppen av det hele er Kirkenes rammet av en voksende fraflyttingsbølge.
- Det blir flere vonde spiraler som forsterker hverandre.
- Det er flere lokalsamfunn som må omstille?
- Vi er ikke som alle andre. Vi er det eneste lokalsamfunnet som grenser til Russland. Og da sier også nasjonale myndigheter at det er viktig med et robust sivilsamfunn her. Vi jobber hardt lokalt, men det er også et nasjonalt ansvar.
- Hvordan syns du det ansvaret har blitt omsatt i praksis av ditt eget regjeringsparti?
- Det er mulig å være skuffet. Men nå må jeg formidle alvoret, og så håper jeg at det også når inn hos sentrale myndigheter. Så vil jeg si at det siste vi trenger, er enda flere av disse omstillingspengene. Vi må tenke utenfor den tradisjonelle boksen. Vi trenger en verktøykasse som skaper aktivitet, som løfter lokalsamfunnet og gjør det attraktivt å investere.
Verken Jan Christian Vestre eller Sigbjørn Gjelsvik har besvart Børsens henvendelser om denne saken mandag kveld.