- Alarmen bør ringe

Ekspresident Donald Trump er et skritt nærmere en retur til Det hvite hus etter et overraskende lokalvalg i nabostaten til USAs hovedstad Washington.

TAR ÆREN: Donald Trump ble holdt på armlengdes avstand, men tar likevel en stor del av æren for at det ble republikansk seier i guvernørvalget i Virginia. Eksperter mener dette lokalvalget er en viktig pekepinn mot mellomvalget om et år og for et mulig Trump-comeback i 2024. Foto: Carlos Barria, Reuters/NTB
TAR ÆREN: Donald Trump ble holdt på armlengdes avstand, men tar likevel en stor del av æren for at det ble republikansk seier i guvernørvalget i Virginia. Eksperter mener dette lokalvalget er en viktig pekepinn mot mellomvalget om et år og for et mulig Trump-comeback i 2024. Foto: Carlos Barria, Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For litt over et år siden vant Joe Biden delstaten Virginia med solide 10 prosentpoeng i presidentvalget. Nå er alt snudd på hodet.

Demokratenes erfarne kandidat Terry McAuliffe gikk nemlig på et sviende nederlag mot den republikanske milliardæren og politiske nykommeren Glenn Youngkin i guvernørvalget natt til onsdag.

Denne kuvendingen kan være et seriøst forvarsel om et comeback for Donald Trump i Det hvite hus i 2024.

- Her bør varselklokkene ringe for Demokratene, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til Børsen.

- Pekepinn

Youngkin er den første republikaneren til å vinne et valg på de fremste politiske embetene i Virginia siden 2009. I løpet av disse åra er delstaten blitt mer demokratisk innstilt ved valg - både lokale og nasjonale.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Men en stadig mindre populær Biden må nå innse at denne milepælen glapp.

For den sittende presidenten kan dette vise seg å være starten på slutten, i hvert fall all den tid Demokratene ikke klarer å samle et flertall som sikrer Bidens krisepakker for sosiale reformer og opprusting av infrastruktur.

- Demokratene har selv bidratt til å gjøre guvernørvalget i Virginia til et valg av nasjonal betydning. Blant annet kjørte de på med alle sine kanoner, uten at det hjalp. Så dette kan absolutt være en pekepinn framover, sier Svein Melby.

Passe dose Trump

De siste ukene har både president Joe Biden og ekspresident Barack Obama vært i Virginia for å drive valgkamp for demokratenes guvernørkandidat, som ved inngangen til valgkampen så ut til å innkassere en trygg seier.

DRAHJELP: Bare en snau uke før han tapte guvernørvalget i Virginai, kunne Terry McAuliffe sole seg i glansen fra tidligere president Barack Obama under et valgmøte. Det hjalp altså ikke. Foto: Kevin Lamarque, Reuters/NTB
DRAHJELP: Bare en snau uke før han tapte guvernørvalget i Virginai, kunne Terry McAuliffe sole seg i glansen fra tidligere president Barack Obama under et valgmøte. Det hjalp altså ikke. Foto: Kevin Lamarque, Reuters/NTB Vis mer

Samtidig handlet mye av McAuliffes valgkamp om å stemple motstanderen til Trump. Den taktikken bommet, mener Are Tågvold Flaten, redaktør av nettstedet Amerikanskpolitikk.

- Når Demokratene sender inn toppfolkene mot slutten, er det normalt et tegn på at de trengs. Når det ikke lyktes, tyder det på trøbbel. Samtidig klarte den republikanske kandidaten Youngkin å distansere seg akkurat passe fra Donald Trump. Ikke for mye, ikke for lite. Dermed vant han fram både hos moderate og mer konservative republikanske velgere, sier Flaten til Børsen.

Funnet oppskriften

Virginia er bare en av to delstater som har en valgsyklus der guvernørvalget finner sted et år etter presidentvalget. Historisk og tradisjonelt har Virginia-valget derfor vært ansett som en viktig temperaturmåler for hvordan den sittende presidenten ligger an.

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Og uten konkrete resultater å vise til, er svaret gitt for Biden.

- Ett år inn i perioden er Joe Biden tidenes nest minst populære president, faktisk bare slått av Donald Trump. Når Republikanerne i tillegg ser ut til å ha funnet en riktig balansegang mellom å snakke til Trump-tilhengere og mer moderate velgere, så kan de ha funnet oppskriften for et skred også ved mellomvalget neste år, sier Flaten.

Trump mot Trump

IFS-forsker Svein Melby sier at republikanerne blant annet trenger å vinne tilbake høyt utdannede kvinner i forstedene - som var en av årsakene til at Trump tapte mot Biden i 2020.

- Mange har ansett at Trumps tak på det republikanske partiet vil gjøre det vanskelig å vinne delstater som Virginia, med mange høyt utdannede og offentlig ansatte i velgermassen. Så om Demokratene fortsetter å krangle med seg selv, framfor å få gjennom Bidens krisepakker, så kan Virginia-valget virkelig bli stående som et frampek mot republikansk seier i mellomvalget i 2022, sier Melby.

Deretter kan alt være duket for et Trump-comeback.

- Om Trump bestemmer seg for å stille på nytt i 2024, noe mye tyder på at han vil gjøre, så er det bare Trump selv som er i stand til å ødelegge for Trump, sier Melby.

Tar mye av æren

I valgkampen spilte Youngkin blant annet på en kulturkamp om skolepolitikk, etnisitet og vaksinemotstand. Dette kan ha bidratt til å sikre ham stemmer fra Trumps tradisjonelle støttespillere. I tillegg snakket han varmt om lavere skatter til fordel for næringslivet, og han markerte seg som abortmotstander.

Samtidig holdt han Trump på armlengdes avstand. Mens både Biden og Obama drev valgkamp i Virginia, hadde Trump bare en eneste TV-sendt opptreden, som for øvrig var lukket for alle som ikke tidligere har markert seg som solide trumpister.

Det forhindret ikke den tidligere presidenten fra å ta sin del av æren for Youngkins valgseier.

- Jeg vil takke min VELGERBASE for at de stilte massivt opp og stemte for Glenn Youngkin. Uten dere ville han ikke vært i nærheten av å vinne, heter det i en uttalelse fra Trump, gjengitt av nettstedet Axios.

Milliardær uten politisk erfaring

Youngkin er ifølge Forbes god for drøyt 4 milliarder kroner. Det ble pumpet massive beløp inn i valgkampen der han stilte uten tidligere politisk erfaring. Mange på demokratisk side og flere uavhengige omtaler ham som en «Trump-lite».

VINNER: Glenn Youngkin kunne hilse sine tilhengere under valgvaken på et hotell i Chantilly i delstaten Virginia natt til onsdag. Foto: Jonathan Ernst, Reuters/NTB
VINNER: Glenn Youngkin kunne hilse sine tilhengere under valgvaken på et hotell i Chantilly i delstaten Virginia natt til onsdag. Foto: Jonathan Ernst, Reuters/NTB Vis mer

McAuliffe har på sin side hatt en periode som guvernør i Virginia tidligere, og han er ansett som en sentral figur i det demokratiske partiet.

Og mens Youngkin som sagt holdt Trump på armlengdes avstand i valgkampen, var han like påpasselig med å ikke kritisere ham.

- Dette, kombinert med at den republikanske kandidaten faktisk snakket om politikk, mens den demokratiske kandidaten stadig snakket om Trump, så har du noe av forklaringen for hvorfor Virginia glapp for Demokratene, sier Melby til Børsen.

Analysen ligger nært opptil uttalelsen som en ikke navngitt ledende moderat demokratisk rådgiver har gitt til Axios:

- Demokratene må slutte å vase rundt («fuck around»). Nå må velgerne se at vi faktisk kan styre, sier vedkommende.

Utsikt til Biden-tap

Hilmar Mjelde, forsker II ved Norwegian Research Sentre (Norce), har en annen tilnærming. Han understreker at mye kan skje fram mot mellomvalget neste år, og at de lokalpolitiske forholdene i Virginia er veldig ulike de i for eksempel Arizona.

FERDIG: Donald Trumps fire år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det er mye snakk om at Youngkin har vist Republikanerne en vei inn i framtida. Men det vil maks gjelde i et knippe stater som likner Virginia, og ikke i hele landet, sier Mjelde til Børsen.

Han minner også om at det er helt vanlig at presidentens parti taper terreng i et påfølgende valg. Det mønsteret vil sannsynligvis gjelde også i neste års mellomvalg.

- Biden kommer til å miste flertallet i Representantenes hus med 95 prosent sikkerhet, anslår han.

- Og dermed er det duket for en ny periode med Trump fra 2024?

- Trump ser absolutt ut til å ville stille. Spørsmålet er om han tør. Han frykter å tape folkestemmen (flertallet blant alle som stemte, red.anm.) for tredje gang, fordi han er en forfengelig mann, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer