- Alarmen bør ringe

Ekspresident Donald Trump er et skritt nærmere en retur til Det hvite hus etter et overraskende lokalvalg i nabostaten til USAs hovedstad Washington.

TAR ÆREN: Donald Trump ble holdt på armlengdes avstand, men tar likevel en stor del av æren for at det ble republikansk seier i guvernørvalget i Virginia. Eksperter mener dette lokalvalget er en viktig pekepinn mot mellomvalget om et år og for et mulig Trump-comeback i 2024. Foto: Carlos Barria, Reuters/NTB
TAR ÆREN: Donald Trump ble holdt på armlengdes avstand, men tar likevel en stor del av æren for at det ble republikansk seier i guvernørvalget i Virginia. Eksperter mener dette lokalvalget er en viktig pekepinn mot mellomvalget om et år og for et mulig Trump-comeback i 2024. Foto: Carlos Barria, Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For litt over et år siden vant Joe Biden delstaten Virginia med solide 10 prosentpoeng i presidentvalget. Nå er alt snudd på hodet.

Demokratenes erfarne kandidat Terry McAuliffe gikk nemlig på et sviende nederlag mot den republikanske milliardæren og politiske nykommeren Glenn Youngkin i guvernørvalget natt til onsdag.

Denne kuvendingen kan være et seriøst forvarsel om et comeback for Donald Trump i Det hvite hus i 2024.

- Her bør varselklokkene ringe for Demokratene, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til Børsen.

- Pekepinn

Youngkin er den første republikaneren til å vinne et valg på de fremste politiske embetene i Virginia siden 2009. I løpet av disse åra er delstaten blitt mer demokratisk innstilt ved valg - både lokale og nasjonale.

Men en stadig mindre populær Biden må nå innse at denne milepælen glapp.

For den sittende presidenten kan dette vise seg å være starten på slutten, i hvert fall all den tid Demokratene ikke klarer å samle et flertall som sikrer Bidens krisepakker for sosiale reformer og opprusting av infrastruktur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer