- Aldri hatt en krise som dette

Petter Stordalen åpner opp om den «uventede og brutale» krisa som har rammet hele verden, etter at Nordic Choice har måttet permittere 7500 ansatte.

KRISE: Petter Stordalen håpet han aldri måtte dele videoen han la ut på Instagram onsdag. Video / Instagram: petterstordalen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere onsdag ble det kjent at Petter Stordalens Nordic Choice Hotels har sendt ut permitteringsvarsel til 7500 ansatte i Norden. Nå deler Stordalen sine tanker om krisen i en Instagram-video:

- Denne videoen hadde jeg håpet at jeg aldri skulle trenge å legge ut. Men jeg har behov for å dele med dere hva som skjer i disse dramatiske dagene, for bransjen vår, og ikke minst for de ansatte i bransjen vår, innleder Stordalen.

- Vi har aldri hatt en krise som dette. Dette er uten tvil den mest ekstreme og den mest alvorlige situasjonen reiselivsbransjen har opplevd i historien. Det er uten tvil den mest ekstreme situasjonen jeg har opplevd som forretningsmann, fortsetter han.

- Ikke i mål

Hotellkjeden bekreftet selv de omfattende krisegrepene overfor Børsen tidligere i dag.

- Vi er ikke helt i mål med forhandlingene i Sverige, men det går mot at vi kommer opp i 4500 ansatte som må nedbemannes i denne runden. I Norge og Danmark er vi på rundt 3000 permitterte og nedbemannede, sa konsernsjef Torgeir Silseth til Børsen.

Hotellkjeden har totalt 17 000 ansatte, og utelukker ikke flere permitteringsvarsler framover som følge av krisa.

Stordalen sier selv i videoen at de kontinuerlig har tatt «alle nødvendige grep» for at hotellgiganten skal komme seg gjennom krisa på best mulig måte. Han viser videre til at de er i dialog med bankforbindelser, samarbeidspartnere, leverandører, kunder og gårdeiere for å ivareta så mange arbeidsplasser som mulig.

- Men dessverre så kommer vi ikke utenom permitteringer og oppsigelser. Det er ikke en beslutning vi vil ta, det er en beslutning vi må ta, sier Stordalen mens han ser alvorstynget inn i kameraet.

Han fortsetter:

- Restriksjonene vi nå opplever knyttet til reise og møteplasser som følge av coronaviruset, medfører tilnærmet null inntekter til hotellene våre. Den brutale medisinen er å redusere personalkostnader, redusere antall ansatte. Det er mennesker som har gjort, og som gjør en fantastisk jobb, som så sterkt ønsker å jobbe likevel så er det ikke mulig. De får den tøffe beskjeden på grunn av krisen. Ikke på grunn av jobben de gjør, eller kompetansen de besitter.

Petter Stordalen har ikke besvart Børsens henvendelser onsdag.

- Mange er redde

At så mange som 7500 nå er permittert, er en drastisk økning fra tidligere i uka. Så seint som mandag fortalte Nordic Choice-sjef Silseth til Børsen at 3000 ansatte i Norden var permittert.

Onsdag varsles altså mer enn dobbelt så mange, 4500 nye ansatte, om at de vil bli permittert. Situasjonen beskrives som prekær.

Stordalen selv retter «en enorm takk til alle i reiselivsbransjen, og alle som blir berørt av den dramatiske situasjonen vi er i i disse dager.»

- Jeg vet at mange har det tøft, jeg vet mange er redde og kjenner på en uro. De er urolige for om de har en jobb, en inntekt for å forsørge familien og for å betale regninger. De er urolig for framtida og for arbeidsplassene de elsker, sier Stordalen.

PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie hadde et optimistisk budskap under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB / Regjeringen Vis mer

- Enormt takknemlig

Hotellkongen forteller om permitterte ansatte som har tatt kontakt for å spørre om de kan gjøre noe for å bidra.

- Jeg er enormt takknemlig for at vi er mange som står sammen om den jobben. Jeg lover at jeg gjør alt i min makt. Vi snur alle steiner, vi kommer til å stå på urokkelig hvert eneste minutt, for dere, for de ansatte, for selskapet, sier Stordalen.

Han viser til den årlige kulturmønstringen som Nordic Choice avholdt i januar i år, med over 3600 deltakere, og om hvordan de den gang ikke visste noe som helst om hvordan verden skulle se ut to måneder seinere. Med nye «familiemedlemmer» fra Kemp og Ving, snakket de om hvordan de skulle ansette mer enn 45 000 mennesker over de neste fem åra.

- Så smalt det. Uventet og brutalt. Og nå må vi handle. Vi må handle i fellesskap, som ett samfunn. Reiselivsbransjen kommer tilbake, vi legger oss ikke ned og gir opp. Når situasjonen normaliserer seg, så skal vi slå tilbake. Vi skal bli bedre en noensinne.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han avslutter med å beskrive de ansatte som sin familie, og lover at alt han nå gjør handler om å gjøre situasjonen så god som mulig for de ansatte, for deres helse, familie, jobb og framtidsutsikter.

- Til slutt, så vil jeg si: Vi skal komme oss gjennom dette. Lytt til rådene fra helsemyndighetene, vis omsorg, ta vare på dere selv og hverandre, sier Stordalen.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer