Aldri sett før

- Vi ble tatt fullstendig på senga.

REKORDRAS: Det ligger an til tidenes sommer for boligmarkedet når de offisielle tallene legges fram onsdag. Foto: Lars Eivind Bones
REKORDRAS: Det ligger an til tidenes sommer for boligmarkedet når de offisielle tallene legges fram onsdag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Eiendomsmeklerne trodde de kunne slappe av og nyte sommerferien. Så ble det en rekordmåned uten sidestykke.

- Det var voldsomt høy trafikk i mai og juni. Før juli tenkte vi at flest mulig av våre meklere måtte ta ut mest mulig ferie. Vi undervurderte volumet fullstendig. De som har vært på jobb, har jobbet døgnet rundt, sier leder Terje Buraas i DNB Eiendom til Børsen.

Basert på egne tall og det han hører fra andre i bransjen mener Buraas at det ligger an til tidenes rekord når Eiendom Norge legger fram den offisielle boligprisstatistikken for juli onsdag.

Opp 71 prosent

Aldri tidligere har meklerhuset omsatt flere boliger i løpet av en julimåned enn den vi nettopp har lagt bak oss. Også andre aktører melder om tall de aldri kunne drømt om.

REKORD: Boligpristallene for denne måneden viser en historisk prisvekst i mai. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er svært overrasket, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren til Børsen etter at hun har summert tallene.

Godt over 1200 solgte enheter i juli innebærer en vekst på 71 prosent fra samme måned i fjor.

Tilsvarende melder DNB Eiendom om en vekst i antall omsatte enheter på noe over 40 prosent.

- Vi passerte vår tidligere juli-rekord på 4700 boliger allerede den 20. juli, røper Buraas.

Skummel prisvekst

Det er særlig storbyene som drar opp volumet, anført av Oslo med en vekst på 50 prosent.

- Normalt skrur man av bryteren i juli. Folk reiser på ferie og boligmarkedet går i dvale. I år fortsatte den rekordsterke juni langt inn i juli, også med en betydelig sterk prisvekst. De to siste ukene ble litt mer som normalt, men likevel ender vi samlet med tidenes rekord for en julimåned, sier Buraas.

Han blir ikke overrasket om boligprisene i de store byene, og spesielt Oslo, ender opp et sted mellom 1,5 og 2 prosent for juli måned.

Til sammenlikning gikk boligprisene ned med 1,1 prosent i samme måned i fjor.

Utviklingen gjør Privatmegleren-direktør Meier bekymret:

- Jeg er redd for at den høye etterspørselen vil medføre større prisøkning enn ønskelig. Vi ser allerede at prisene går mer i Oslo-området, og trolig vil dette fortsette. Jeg forventer en positiv prisvekst på cirka 1 prosent for landet i juli og noe høyere for Oslo. For siste del av året tror jeg vi vil kunne se et par prosent prisvekst til sammen. Oslo vil trolig se 2-4 prosent prisvekst siste halvdel av året, anslår hun.

Kom høsten tidlig?

Det er flere trekk ved den uvanlige julimåneden som overrasker aktørene.

- Det spesielle i år er at det har vært salg av alle type boliger, ikke bare småleiligheter som pleier å omsettes i juli. Meklerne rapporterer at det er mange som har ønsket å selge familieboliger og større leiligheter for å unngå å konkurrere med det store rushet i august, sier Meier til Børsen.

- Er alt tatt ut nå, slik at august blir roligere enn vanlig?

- Hadde vi ikke sett at det er kommet inn veldig mange boliger i juni og juli for salg i august og september så hadde jeg trodd at høst-slippet kom i juli i år, men det virker som vi vil få like stor aktivitet framover, vurdert ut fra den store ordrereserven, sier Meier.

Buraas deler langt på vei vurderingen:

- Jeg er veldig spent på august, og særlig spent på om skolestart-boligselgerne kommer som vanlig. Det gjenstår å se, men foreløpig er det ikke noe som tyder på at de uteblir, sier han.

Hett i hyttemarkedet

Også hyttemarkedet bidrar til det som etter alle solemerker blir en rekordmåned når bransjeorganisasjonen Eiendom Norge legger fram de samlede offisielle tallene onsdag.

- Hyttemarkedet har vært rekordhøyt gjennom hele sommeren, oppsummerer Buraas.

SJELDEN MULIGHET: Programleder Jon Almaas sikret seg nylig en ferieperle til 13,2 millioner kroner i Kragerø. Reporter: Celina Morken Vis mer

- I tillegg til veksten i storbyene Oslo, Bergen og Trondheim, er det byer med stort innslag av fritidseiendom som Kristiansand, Fredrikstad, Hallingdal, Valdres, Lillehammer og Geilo som har hatt størst aktivitet i juli, utdyper Meier.

Bekymringer

At deler av norgesferien rett og slett er tilbrakt hjemme, kombinert med rekordlav rente, er trolig de viktigste forklaringene på de oppsiktsvekkende juli-tallene, mener både Buraas og Meier.

- Det er jo nær gratis å låne penger, påpeker Meier, som ikke er ubekymret over det hun ser framover. Hun frykter både en tilstramming av boliglånsforskriften og en renteheving fra Norges Bank.

- Dette er det negative ved det sterke boligmarkedet nå, mener Meier.

Buraas er på sin side bekymret over at det sterkeste trykket har vært på små leiligheter i Oslo.

- Disse kjøpes primært av førstegangskjøpere og studenter, men vi merker nå også at flere investorer har kommet på banen. Høye leiepriser og mangel på studentboliger har trolig bidratt til økt aktivitet i dette segmentet nå i sommer, sier han.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer