Storstreik:

Aldri skjedd før

Starten på streiken i mellomoppgjøret søndag er historisk.

DRAMATISK: Riksmekler Mats Ruland har uttalt at mellomoppgjøret kan ende i konflikt mellom partene. Her møter NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik pressen i forbindelse med meklingsstart. Riksmekler Mats Ruland t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB
DRAMATISK: Riksmekler Mats Ruland har uttalt at mellomoppgjøret kan ende i konflikt mellom partene. Her møter NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik pressen i forbindelse med meklingsstart. Riksmekler Mats Ruland t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ettermiddag ble det meklet intenst på overtid mellom partene NHO, LO og YS i Hotell Opera i Oslo.

«Dramatisk», og «et mellomoppgjør som helt reelt kan ende i konflikt», sa riksmekler Mats Ruland til Dagbladet søndag morgen.

Like før klokka 17.00 ble det klart at meklingen ikke har ført fram og at det er brudd. Det vil si at tusenvis av arbeidstakere blir tatt ut i streik i morgentimene mandag.

Streiken er den første som noen gang skjer i et mellomoppgjør, hvor det bare forhandles om lønn, ifølge Fri Fagbevegelse.

- Spesielt

At det er så uvanlig, forklarer forskningsleder Åsmund Arup Seip ved Fafo med at det i et mellomoppgjør bare forhandles om penger, og ikke mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjon eller arbeidstid.

Årets oppgjør er spesielt også på en annen måte: Mens meklingen fortsatt pågikk, varslet LO natt til søndag at ytterligere 15509 medlemmer fra fredag vil tas ut i en eventuell streik.

Til sammen 23 000 LO-medlemmer blir tatt ut i streik umiddelbart, mens ytterligere 15 000 vil bli tatt ut fredag.

- Det er nok en kraftig melding om at de er innstilt på streik, sa Seip til Børsen søndag, før streiken var et faktum. Han sier at hensikten er å legge ytterligere press på motparten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.