Storstreik:

Aldri skjedd før

Starten på streiken i mellomoppgjøret søndag er historisk.

DRAMATISK: Riksmekler Mats Ruland har uttalt at mellomoppgjøret kan ende i konflikt mellom partene. Her møter NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik pressen i forbindelse med meklingsstart. Riksmekler Mats Ruland t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB
DRAMATISK: Riksmekler Mats Ruland har uttalt at mellomoppgjøret kan ende i konflikt mellom partene. Her møter NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik pressen i forbindelse med meklingsstart. Riksmekler Mats Ruland t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ettermiddag ble det meklet intenst på overtid mellom partene NHO, LO og YS i Hotell Opera i Oslo.

«Dramatisk», og «et mellomoppgjør som helt reelt kan ende i konflikt», sa riksmekler Mats Ruland til Dagbladet søndag morgen.

Like før klokka 17.00 ble det klart at meklingen ikke har ført fram og at det er brudd. Det vil si at tusenvis av arbeidstakere blir tatt ut i streik i morgentimene mandag.

Streiken er den første som noen gang skjer i et mellomoppgjør, hvor det bare forhandles om lønn, ifølge Fri Fagbevegelse.

- Spesielt

At det er så uvanlig, forklarer forskningsleder Åsmund Arup Seip ved Fafo med at det i et mellomoppgjør bare forhandles om penger, og ikke mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjon eller arbeidstid.

Årets oppgjør er spesielt også på en annen måte: Mens meklingen fortsatt pågikk, varslet LO natt til søndag at ytterligere 15509 medlemmer fra fredag vil tas ut i en eventuell streik.

Til sammen 23 000 LO-medlemmer blir tatt ut i streik umiddelbart, mens ytterligere 15 000 vil bli tatt ut fredag.

- Det er nok en kraftig melding om at de er innstilt på streik, sa Seip til Børsen søndag, før streiken var et faktum. Han sier at hensikten er å legge ytterligere press på motparten.

Han kan ikke si «på stående fot» om dette har skjedd under en mekling i et mellomoppgjør tidligere.

- Tilspisset situasjon

- Når de slik trapper kraftig opp konfliktpotensialet, er det en melding om at det står mye på spill, sier Seip til Børsen.

Han mener at den økonomiske situasjonen i år har bidratt til en sterkt tilspisset situasjon i lønnsoppgjøret, med et oppgjør i fjor som ikke ga full uttelling for arbeidstakerne, og økonomisk usikkerhet med prisoppgang og renta som viktige elementer.

Til sammen står rundt 25 000 medlemmer i LO og YS klare til å legge ned arbeidet allerede fra søndag morgen.

Blant dem som kan gå ut i streik fra søndag, er ansatte i alle de store bryggeriene. Dette opplyser kommunikasjonsdirektør Ingunn Storetvedt Eriksen i NHO Mat og Drikke.

LO har publisert en liste over hvilke medlemmer som tas ut i streik. Her står blant andre drikkeprodusenter som Ringnes, Aass, Mack, Grans, Hansa og Coca Cola.

Fra fredag kan også store industribedrifter som Aker Solutions, Kongsberg Automotive og Glamox bli tatt ut i streik, og entreprenører som Obos Block Watne - for å nevne noen på den lange lista.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer