- Aldri tenkt å gi meg

I dag la Norges Bank fram arbeidsavtalen for påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen, en avtale de selv er godt fornøyd med.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter dagens utfall. Video: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nicolai Tangens arbeidskontrakt er underskrevet, opplyser Norges Bank i en pressemelding.

- I går 27. mai godkjente et samlet hovedstyre arbeidsavtalen mellom Nicolai Tangen og banken, og med det Tangen som ny leder for Norges Bank Investment Mangement, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

- Vi er veldig fornøyd med det.

- Arbeidsavtalen skaper tilstrekkelig avstand mellom Nicolai Tangens privatøkonomi, AKO-systemet og den jobben han skal utføre som leder av Norges Bank Investment Management. Det etableres mekanismer som sikrer at Tangen ikke vil ha noen innflytelse på sine fondsinvesteringer så lenge han er ansatt i Norges Bank, og som demmer opp for mulige interesse- og habilitetskonflikter.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Uheldige ting i skatteparadiser

Nicolai Tangen selv sier han er glad for å legge fram avtalen som gjør at han kan gå fra å forvalte privat formue til å forvalte Norges offentlige formue.

Under sin egen innledning kom Tangen inn på kritikken han har fått, blant annet om bruk av skatteparadiser.

- Jeg har et nyansert syn på dette. Da AKO Capital ble opprettet ble det registrert på Cayman Island, som da var det eneste gode alternativet for fond med internasjonal kundebase, sier Tangen, og fortsetter.

- Det har naturligvis skjedd uheldige ting i skatteparadis, men ikke alt som skjer der er problematisk.

Ansettelsesavtalen skal sørge for tilstrekkelig avstand mellom Oljefondets investeringer, Tangens private økonomi og hedgefondet Ako Capital der Tangen har tjent sin betydelige formue.

- Jeg har aldri tenkt å gi meg eller trekke mitt kandidatur tilbake. Det er ikke sånn jeg er skrudd sammen, sier Tangen, og legger til.

- Å være sjef for oljefondet handler om å stå i stormen i media og i kapitalmarkedet når det går opp og ned- Det er ikke noe pinglegreier. Det handler om å stå i stormen for det norske folk, og det har jeg tenkt å gjøre.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

Hovedtrekkene i avtalen

En av flere utfordringer som har blitt påpekt etter at Tangen ble presentert som oljefondets nye leder, er at Ako-systemet har fond som er registret i skatteparadiser, noe som gir svært begrensede innsynsmuligheter.

Norges Bank presenterer selv hovedtrekkene i avtalen som påvirker Tangens økonomi:

  • Tangens stemmerett i AKO Capital reduseres til 43 prosent og det oppnevnes en tillitsmann som vil utøve hans stemmeretter.
  • Alt utbytte fra Tangens eierskap i AKO vil bli donert til stiftelsen AKO Foundation.
  • Tangen trer ut av alle verv i AKO-selskaper. Sammensetningen av alle relevante styrer i AKO-systemet endres så de ikke har et flertall av medlemmer med nære bånd til Tangen.
  • Gabler Investments AS skal forvalte hans personlige formue i AKO-fondene etter et diskresjonært mandat. En fullmektig vil håndtere all dialog med Gabler. Det innebærer at Tangen ikke vil vite hva han er investert i og sikrer at ikke uønsket informasjon tilflyter Tangen.
  • I en periode på seks måneder etter sin avgang kan ikke Tangen yte tjenester til eller gå inn i verv i AKO-systemet

- Grundig prosess

Under onsdag pressekonferanse gikk Olsen hardt ut mot dem som mener at prosessen i forkant av at Tangen ble utpekt som ny sjef for oljefondet ikke har vært grundig nok.

- Det vil jeg på det sterkeste tilbakevise. Ansettelsesprosessen har vært svært grundig, og over flere måneder. Vi har hatt en grundig sjekk og evaluering av et stort antall kandidater, sier Olsen.

Han sier at det hele tiden var klart at det gjensto en betydelig jobb for å få på plass konkrete løsninger og nødvendige detaljer da Tangen ble lansert som nye sjef.

- Disse har kommet på plass i nær dialog med AKO. En slik prosess kunne ikke bli satt i gang før Tangen visste at han faktisk ville få jobben, sier Olsen.

På spørsmål fra Børsen om dette utspillet er en kritikk av kritikken som kom fra Norges Banks representantskap, som uttalte at det var «svært uheldig» at ikke alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold var fullt ut belyst før han ble ansatt.

- Det har kommet en voldsom kritikk, og folk har lett med lupe etter problemer. Det har skapt et inntrykk av at det har vært en elendig prosess. Det vil jeg tilbakevise, sier Olsen, men legger til at det er ting de kunne gjort annerledes.

Det dreier seg først og fremst om at Tangen ikke var ført opp på søkerlista fra starten.

Tangen selv forsvarer at han fortsetter som passiv eier i AKO, og sier det har vært et premiss helt fra starten.

- Det har aldri vært noe alternativ for meg å selge AKO capital, sier Tangen på spørsmål fra Børsen.

- Riktig person

Sentralbanksjefen er tilsynelatende strålende fornøyd med at ansettelsen nå etter alle solemerker er i mål:

- Vi har ment, og mener like sterkt nå, at Nicolai Tangen er riktig person for denne jobben. Vi får en ny, faglig sterk sjef for oljefondet. Han er en mann med unik erfaring fra internasjonal finans, sier Olsen og fortsetter.

- Han har bred erfaring og gode lederegenskaper. Jeg har sagt det før og gjentar det nå at jeg er overbevist om at Tangen kan gi organisasjonen og forvaltningen av oljefondet et nytt løft i åra som kommer.

Også Tangen selv uttrykker stor glede for at de nå har kommet til enighet om en avtale som gjør at han kan ta over som sjef for oljefondet.

- Jeg har takket ja fordi jeg mener det er den viktigste og mest spennende jobben man kan ha når man jobber med finans, sier Tangen.

- Jeg gleder meg mer enn noensinne til å forvalte pengene til dagens og framtidas generasjoner med nordmenn.

Tangen starter i jobben som leder av oljefondet 1. september.

«Svært uheldig»

Norges Banks tilsynsorgan, representantskapet, rettet 11. mai omfattende kritikk mot prosessen som førte fram til ansettelsen av Tangen som oljefondssjef i mars.

Kontrollorganet slo blant annet fast at det er «svært uheldig» at ikke alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold var fullt ut belyst før han ble ansatt.

En slik innsikt og kunnskap vil være «avgjørende viktig» - for å «unngå brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale», fastslo representantskapet i en omfattende uttalelse.

Representantskapet, som er oppnevnt av Stortinget, forutsatte at de mange ubesvarte spørsmålene er besvart og avklart i ansettelsesavtalen som altså legges fram i dag.

Avklaring lar vente på seg

Representantskapet ledes av statsminister Erna Solbergs tidligere nærmeste rådgiver Julie Brodtkorp. Hun sier at de vil gjøre sine avsluttende vurderinger av Tangen-ansettelsen først 11. juni.

- Vi har etter planen møte i representantskapets faste komité 3. juni og i representantskapet 11. juni. Det er naturlig at vi holder oss til de ordinære møtene, da vi trolig vil trenge den tiden, sier Brodtkorb til VG.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer