- Aldri vært mer rystet

Foreløpig er det fint lite som tyder på at oljemarkedet skal bli påvirket av konflikten i Midtøsten, selv om Iran rasler med de retoriske sablene.

FRYKT: At Iran skal bli involvert i krigen i Midtøsten er en frykt mange har. Så langt er det likevel lite som tyder på at finansmarkedene og oljemarkedet preges av den frykten. Foto: REUTERS / Amir Cohen / NTB
FRYKT: At Iran skal bli involvert i krigen i Midtøsten er en frykt mange har. Så langt er det likevel lite som tyder på at finansmarkedene og oljemarkedet preges av den frykten. Foto: REUTERS / Amir Cohen / NTB Vis mer
Publisert

I kjølvannet av at Hamas gikk til angrep på Israel 7. oktober, har stemningen vært svært anspent i Midtøsten.

Minst 1400 ble drept i Israel, mens minst 3478 personer er drept på Gazastripen så langt under krigen.

Foreløpig er det uvisst hvordan det hele kommer til å utvikle seg, men det er en frykt for at krigen kan spre seg. Spesielt er det en bekymring for at Hizbollah og Iran skal involvere seg i konflikten.

- Jeg frykter at vi er på kanten av en dyp og farlig avgrunn som kan endre kursen i Midtøsten-konflikten, om ikke hele Midtøsten, sa FNs spesialutsending for fredsprosessen i Midtøsten, Tor Wennesland, til FNs sikkerhetsråd onsdag.

Oljeprisen økte

Og nettopp Iran var onsdag morgen ute med en oppfordring til islamske land om å boikotte Israel - inkludert å stoppe oljeeksport til landet.

Det førte til at oljeprisen spratt opp tre prosent, før den siden sank litt igjen.

Råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop, sier at det store spørsmålet for oljemarkedet er hvor mye risikopremier man har fra Midtøsten.

For å finne ut av det kan man blant annet se på gullprisen. Den har gått ganske kraftig opp siden 5. oktober, men er samtidig ikke høyere enn den var 20. september.

Heller ikke den amerikanske børsindeksen S & P 500 gir noen indikasjoner på at de globale finansmarkedene frykter utviklingen.

- Siden 3. oktober har S & P 500 gått opp 3,4 prosent, så det er ikke sånn at markedene skjelver. Det kan godt være at mange er genuint redde for at alt skal gå galt, men markedene priser ikke inn at dette skal få katastrofale følger, påpeker Schieldrop.

- Kan vekke dyptfølt vrede

For mange er det uansett et «worst case»-scenario dersom Iran - Israels hovedfiende - blir direkte involvert i krigen.

Iran kan for eksempel, dersom det blir en svært betent konflikt, ta kontroll over Hormuzstredet. Om lag 25 prosent av verdens oljekonsum går gjennom den viktige transportruta. Det er imidlertid ingenting som tyder på at dette vil skje på nåværende tidspunkt.

De fleste gir uttrykk for at det vanskelig å spå hvordan det hele vil utarte. Schieldrop påpeker uansett at det er en svært anspent situasjon i regionen.

- Dette kan vekke til live dyptfølt vrede hos araberstatene, inklusive Iran. En ting er at man kan være arkaisk og akseptere øye for øye, tann for tann. Altså at Israel dreper 1400, når det har blitt drept 1400 på deres side. Det kan de kanskje leve med, sier Schieldrop.

Men allerede i dag er tapstallene på palestinsk side over det dobbelt.

- Og det ser ikke ut som det skal slutte med det. Alle vet at palestinerne mistet berettiget land ved opprettelsen av Israel. Det har blitt gjort urett i bunn og grunn, sier Schieldrop, og fortsetter:

- Hvis Israel kjører bulldoser inn i Gaza og legger det nordlige Gaza flatt, og gjengjeldelsen blir én til ti eller én til 100, og det blir en dyptfølt vrede i hele Midtøsten: Hva slags verktøy har de annet enn å stoppe tilførselen av olje og gass for å tvinge verden til å lytte?

- Aldri vært mer rystet

Han synes det er ekstremt vanskelig å forutsi hvordan det kommer til å utspille seg i de kommende ukene og dagene - hva Israel kommer til å gjøre og hvordan responsen blir fra den arabiske verden.

- Jeg bruker masse tid på olje, Midtøsten og OPEC og er ikke i nærheten. Det er en håndfull ordentlige eksperter som kanskje har en god forståelse, og man kan lese mellom linjene at de aldri har vært mer rystet over situasjonen enn de er nå - og aldri mer bekymret, sier Schieldrop.

Når det gjelder Irans utspill om en boikott av Israel, finner det foreløpig ingen gjengklang i OPEC, som har en rekke muslimske medlemsland.

De har ingen planer om å ta umiddelbare grep eller å kalle inn til krisemøter.

- Vi er ingen politisk organisasjon, slår en kilde fast overfor Reuters.

Avviser boikott

Lederen for Gulfrådet, Jasem al-Budaiwi, ble tirsdag spurt om arabiske land burde redusere oljeproduksjonen som et svar på Israels aksjoner i Gaza.

- Gulfrådet arbeider som en åpen og ærlig partner og eksporterer olje til det internasjonale samfunnet, og vi kan ikke bruke det som et våpen på noen som helst måte, sa al-Budaiwi.

Ifølge Schieldrop er det «ikke noe vanskelig å se for seg» at olje og gass kan bli brukt i konflikten, men at det ikke er noen som har det som en 10 eller 20 prosent sannsynlighet akkurat nå.

- Men vreden kan potensielt bli veldig stor. Da må man ty til det lille man har, og stramme til på tilbudssiden. Man kan prøve å få verden til å lytte - tvinge OECD, Europa og USA til å lytte.

- Og det øret lytter de på?

- Det gjør de. Særlig nå foran valget i USA om bare ett år. Det er valg i Storbritannia neste år også. En dobling av oljeprisen og bensinprisen vil påvirke konsumentene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer