Aldri vært svakere: - Et paradoks

Nordmenns tro på egen og landets økonomi har aldri vært svakere.

LAV TILTRO: Nordmenn flest ruster seg for tøffere økonomiske tider. De varsler kraftig redusert forbruk og rekordhøy sparevilje. Foto: Annika Byrde / NTB
LAV TILTRO: Nordmenn flest ruster seg for tøffere økonomiske tider. De varsler kraftig redusert forbruk og rekordhøy sparevilje. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Troen på egen og landets økonomi framover har aldri vært svakere i løpet av de 30 årene Finans Norge har målt husholdningenes forventninger.

- Forventningsbarometeret indikerer at forbrukerne forbereder seg på trangere tider fremover. Ved siden av de historisk lave nivåene på aggregerte indekstall, har vi aldri målt et høyere spareønske eller et lavere ønske om store anskaffelser, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Organisasjonen konkluderer med at «forbrukerne skalker lukene og forbereder seg på usikre tider» i omtalen av forventningsbarometeret for siste kvartal i år.

Det måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi og består av fem enkeltindikatorer som slås sammen til en hovedindikator. Barometeret er et kvartalsvis samarbeid mellom Finans Norge og Kantar Public.

Høy aktivitet i næringslivet, oppadgående lønnspress og knapphet på arbeidsledighet overskygges i stor grad av skyhøy inflasjon, stigende renter og et kraftmarked som også til vinteren ligger an til å ta uforholdsmessig mye av lønningsposen. Det fører til at folk i større grad holder igjen på pengebruken og setter av mer til sparing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.