Irland har innført et påbud om kraftige helseadvarsler på alkoholprodukter som selges i landet. Fra 2026 vil de være å se på all øl, vin og brennevin.
Her skal det advares mot farene ved alkoholbruk med stor, rød skrift: Økt risiko for leversykdom og kreft. I tillegg vil det advares mot drikking under svangerskap.
- Alarmerende
Grepet vekker bekymring blant andre alkoholproduserende land, som slår alarm om at merkelappene vil kunne være skadelig for industrien.
USA og Mexico er blant disse. Land som Argentina, Australia, Chile, Cuba og New Zealand har også lite til overs for loven, ifølge Bloomberg.
En frykt skal være at alkoholindustrien blir rammet på samme måte som tobakksindustrien - der det som begynte med advarsler, har utviklet seg til uhyggelige bilder av tobakksrelaterte sykdommer.
Italias største bondeforening, Coldiretti, mener Irlands planlagte alkohol-advarsler er «alarmerende», og at det setter en «farlig presedens».
Kan komme til Norge
I januar ba helseminister Ingvild Kjerkol Helsedirektoratet beskjed om å vurdere hvordan alkoholholdige drikker kan utstyres med helserisiko. Dette ifølge Altinget.

Bråstopp i hyttemarkedet: - Stor usikkerhet
Helsedirektoratet foreslo i fjor at man burde merke alkohol med økt risiko for ulike sykdommer, som kreft - ikke ulikt advarslene på tobakksprodukter. WHO anbefaler merking, og EU har jobbet lenge med saken.
Kommunikasjonssjef i alkovett-organisasjonen Av-og-til, Eli Marie Stavlund, berømmer Irland og mener Norge bør gjøre det samme.
- Vi synes det er bra og modig at Irland går foran for en mer ansvarlig alkoholpolitikk, sier hun til Børsen.
Stavlund sier at helseadvarsler på alkoholemballasje vil bidra til å øke kunnskapen om sammenhengen mellom alkohol og over 200 sykdommer.
- I likhet med kreftforeningen og flere andre støtter vi Helsedirektoratet sin anbefaling om merking av alkohol i Norge. Alkohol øker risikoen for en rekke sykdommer, og mange av dem alvorlige. For eksempel kan rundt 1000 kreftdiagnoser i året tilskrives alkoholbruk – en sammenheng som er ukjent for mange. Folk fortjener å få kunnskap som setter dem i stand til å ta gode valg for egen helse, sier hun.
- Blankt nei
Ni land, inkludert Frankrike, Italia og Spania har sendt kommisjonen et brev der de spør om Irlands nye lov er lovlig.
EU-kommisjonen har ikke motsatt seg den nye loven fordi Irlands folkehelsemål rettferdiggjør den, ifølge en talsperson for kommisjonen, skriver Bloomberg.
- Det er ikke nytt at alkohollobbyen jobber mot tiltak som skal begrense de skadelige effektene av alkohol, men det er viktig å huske at alkohol ikke er en vanlig vare. Vi mener det er viktigere at nordmenn får kunnskap til å ta gode valg for seg selv, enn at bransjen tjener mer penger, sier Stavlund.

Kutter prisen med åtte millioner
Tror andre vil følge etter
Irlands helseminister Stephen Donnelly står støtt i stormen, og lar seg ikke rokke av bekymringene.
- Det store flertallet av befolkningen kjenner ikke til disse risikoene. Hvis industrien ønsker å si «bare vent litt til», er svaret et blankt nei, sier han til RTÉ.
Irland har satt standarden innenfor helsespørsmål før. De var det første landet som innførte en den gang kontroversiell røykenekt på arbeidsplasser, barer og restauranter i 2004. Store deler av verden, inkludert Norge, fulgte etter hvert etter.

Norske studenter i krone-skvis: - Kritisk
- Jeg er ganske sikker på at i åra som kommer, vil man se at andre følger Irlands eksempel - akkurat som de gjorde med tobakk. Dette kommer til å bli normen, sier helseminister Donnelly ifølge Bloomberg.
For å gjøre det lettere for industrien vil Irland tillate at advarslene kan lages som klistremerker.
Stavlund argumenterer for et liknende grep i Norge ved å si at alkoholbruk koster det norske samfunnet opp mot 100 milliarder kroner i året. 13 prosent har et risikofylt alkoholbruk, og 90 000 barn vokser opp med foreldre som drikker for mye, ifølge henne.
- I tillegg øker alkohol risikoen for mer enn 200 sykdommer, blant dem brystkreft, alvorlige hjerteproblemer, demens, angst og depresjon. Helsemerking er et viktig tiltak for å redusere de negative konsekvensene av alkoholbruk.