Alkogrep bekymrer: - Alarmerende

Irlands nye lov om advarsler på alkoholprodukter vekker bekymring. Alkovett-organisasjon ønsker det samme i Norge. - Viktigere at nordmenn får kunnskap til å ta gode valg for seg selv, enn at bransjen tjener mer penger.

KAN KOMME TIL NORGE: Advarsler på alkoholprodukter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
KAN KOMME TIL NORGE: Advarsler på alkoholprodukter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Irland har innført et påbud om kraftige helseadvarsler på alkoholprodukter som selges i landet. Fra 2026 vil de være å se på all øl, vin og brennevin.

Her skal det advares mot farene ved alkoholbruk med stor, rød skrift: Økt risiko for leversykdom og kreft. I tillegg vil det advares mot drikking under svangerskap.

- Alarmerende

Grepet vekker bekymring blant andre alkoholproduserende land, som slår alarm om at merkelappene vil kunne være skadelig for industrien.

USA og Mexico er blant disse. Land som Argentina, Australia, Chile, Cuba og New Zealand har også lite til overs for loven, ifølge Bloomberg.

En frykt skal være at alkoholindustrien blir rammet på samme måte som tobakksindustrien - der det som begynte med advarsler, har utviklet seg til uhyggelige bilder av tobakksrelaterte sykdommer.

Italias største bondeforening, Coldiretti, mener Irlands planlagte alkohol-advarsler er «alarmerende», og at det setter en «farlig presedens».

Kan komme til Norge

I januar ba helseminister Ingvild Kjerkol Helsedirektoratet beskjed om å vurdere hvordan alkoholholdige drikker kan utstyres med helserisiko. Dette ifølge Altinget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.