- All time low

Brutal utvikling i tallene på antall førstegangskjøpere.

BRATT FALL: Norges Eiendomsmeglerforbund melder om rekordlavt antall førstegangskjøpere i Oslo og Bodø i første halvår. Foto: Annika Byrde / NTB
BRATT FALL: Norges Eiendomsmeglerforbund melder om rekordlavt antall førstegangskjøpere i Oslo og Bodø i første halvår. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall førstegangskjøpere i Norge faller dramatisk i første halvår. Det kommer fram i en pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund, som oppgir at første halvår 2023 er det svakeste første halvåret forbudet har registrert i Norge siden 2017.

- Det er også det svakeste vi har registrert i Oslo siden 2008, heter det.

Forbundet peker på høye boligpriser og økende renter som utslagsgivende for tallene.

- Vi ser en kraftig fallende trend blant førstegangskjøpere og registrerer all time low i Oslo. Høye boligpriser og rentesjokk hever terskelen til boligmarkedet, og færre unge får økonomisk hjelp til sitt første boligkjøp når mange foreldre har mer enn nok med sin egen gjeld, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Han fortsetter:

- Med dagens høye rentenivå ligger det an til fall i andelen boligeiere, og at flere unge må leie i lengre tid før de kommer seg inn på boligmarkedet. Dette er et resultat av passiv boligpolitikk de senere årene som virker sammen med rentesjokket.

Det er ikke bare i Oslo at pilene peker nedover. Bodø opplever også en markant nedgang i antallet førstegangskjøpere. I årets første seks måneder er det registrert det laveste antallet førstegangskjøpere forbundet har registrert i nordlandsbyen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.