Dramatiske scener fra IPhone-fabrikk i Kina:

- Alle er døde i rom 726!

Desperate arbeidere ved verdens største iPhone-fabrikk har de siste dagene flyktet fra fabrikken til fots.

DRAR TIL FOTS: Bildet skal vise arbeidere med trillekofferter og bager som flykter fra Foxconn-fabrikken i Zhengzhou i sentrale Kina, lørdag 29. oktober. Foto: Hangpai Xingyang/AP/NTB
DRAR TIL FOTS: Bildet skal vise arbeidere med trillekofferter og bager som flykter fra Foxconn-fabrikken i Zhengzhou i sentrale Kina, lørdag 29. oktober. Foto: Hangpai Xingyang/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har en rekke dramatiske videoer fra utenfor verdens største iPhone-fabrikk, Foxconn, dukket opp på sosiale medier.

Videoene viser det som skal være arbeidere på flukt fra fabrikken i byen Zhengzhou i Henan-provinsen i Kina, etter at det skal ha blitt påvist et coronautbrudd på fabrikken i midten av oktober.

Kinesiske myndigheter tviholder fortsatt på sin nullsmittestrategi mot viruset, og gjennomfører strenge tiltak for å hindre smittespredning.

Arbeiderne skal ha blitt holdt på fabrikken mot sin vilje, i karantene.

SKAM: Offentlig gapestokk ble avskaffet i Kina i 2010, likevel har lokale myndigheter benyttet seg av metoden i forbindelse med angivelig brudd på coronaregler. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

- Totalt kaos

Financial Times har snakket med flere av arbeiderne som har flykta, som forteller at situasjonen ble verre og verre ettersom viruset fortsatte å spre seg.

Arbeiderne skal ha blitt låst inne i sovesaler, og det skal etter hvert ha blitt mangel på mat og forsyninger, som gjorde at mange til slutt valgte å rømme til fots.

- Det var totalt kaos i sovesalene. Vi hoppet over et plastgjerde og et metallgjerde for å komme oss ut av campus, sier en av arbeiderne avisa har snakket med.

GÅR: Arbeiderne flykter fra karantene og straff. Foto: Hangpai Xingyang/AP/NTB
GÅR: Arbeiderne flykter fra karantene og straff. Foto: Hangpai Xingyang/AP/NTB Vis mer

- Rom 726, alle er døde!

I videoer, som flere internasjonale medier har publisert, kan man se mennesker som går til fots med store kofferter og bager, og flere som klatrer gjennom hull i gjerder.

En annen video, som blant annet australske news.com.au har publisert, viser bilder inne fra campus, med folk i hvite coronadrakter. Der kan man også høre noen som roper «Alle sammen, se! Morder! Rom 726, alle er døde!».

En arbeider Bloomberg har snakket med, forteller at hun og hennes 19 år gamle bror gikk 40 kilometer med bagasje for å komme seg hjem.

- Foxconn har virkelig rotet det til. Jeg tror ikke mange vil tilbake dit nå. Jeg vet at jeg ikke ville gjort det, sier Dong Wanwan til avisa.

Produksjonsproblemer

Ifølge The Guardian har kinesiske myndigheter nå innført forbud mot å gå ut og PCR-testing hver dag for innbyggerne i området. Offentlig transport er innstilt, og det er bare lov med godkjente kjøretøy på veiene.

Det fører til problemer for Apple. Foxconn er verdens største iPhone-fabrikk med over 200 000 arbeidere, og produserer vanligvis de fleste av Apples nye telefoner, inkludert iPhone 14.

The Guardian skriver at Foxconn nå har firedoblet bonusene for å holde arbeiderne på fabrikken.

Ifølge en kilde Reuters har snakka med kan produksjonen av iPhoner gå ned med 30 prosent neste måned.

Apple har foreløpig ikke kommentert hendelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer