Alle fryktet polkaos

Køer lange som 17. mai-tog før åpning. Så var det plutselig over.

SISTE POLDAG FØR 17. MAI: Flere hundre meter kø lørdag over Grünerbrua i Oslo i retning Vinmonopolets utsalg i Markveien. Video: Anders Stavseng / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Etter polkøer fredag på lengde med 17. mai-tog, var ikke spenningen og køene mindre før Vinmonopolets utsalg åpnet dørene klokka 10.00 lørdag - last call for alcohol før langhelgen.

Så gikk «proppen» ut allerede ved 11-tiden, og det roet seg uten særlig trengsel på de fleste store utsalgene fram til helgestenging kl. 16.00.

Fredag satte Vinmonopolet dagsrekord for 2021 med 330 000 kunder innenfor dørene og 1,056 millioner solgte liter sammenlagt med vin,øl, brennevin og alkoholfritt.

Rolig fra 11

- Vi har hatt et vesentlig lavere salg i dag. Og vi har hatt en synkende salgskurve gjennom dagen etter 11-tiden, forteller pressevakt Hege-Lill Hagen Asp.

Detaljene fra den siste timen fra 15 til 16 var ikke klare seint lørdag ettermiddag, men det var allerede klart at lørdagen ble rolig på de fleste polutsalgene mot fredagen.

Fredag kjøpte polkundene over hele landet 130 000 liter den første timen mellom 10 og 11. Lørdag var det nesten like travelt fra start med 110 000 liter den første timen.

Så gikk salgskurvene på landsbasis hver sin vei. Fredag var det jevnt salg mellom 11 og 16 - lørdag pekte pilene bratt ned etter den første «nervøse» timen.

I det første corona-året 2020 uten svenskehandel og turistreiser, økte Vinmonopolets årsomsetning i volum med 40 prosent mot «normale» 2019.

Nye handlevaner

- Det skjedde noe med kundenes handlevaner på Vinmonopolet i løpet av 2020. Det normale er stigende salg gjennom dagen. Før jul 2020 merket vi en uvanlig tendens med synkende salg utover dagen. Under pandemien har kundene vært flinke med å spre kjøpene før høytider. Og sånn kan det se ut som vanene blant publikum også satt seg foran påske og 17. mai-helgen i år med køene fra start i isteden, sier Vinmonopolets pressevakt Hege-Lill Hagen Asp.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer