NEW YORK (Børsen): 23. mars i år blinket det rødt på skjermen hos tollmyndighetene på flyplassen i Montenegro da Do Kwon (32) forsøkte å forlate komme seg om bord på et fly til Dubai. Den sørkoreanske gründeren bak kryptovalutaene TerraUSD og Luna var etterlyst gjennom Interpol for bedrageri og ble arrestert.
Siden har han sittet fengslet i det lille landet på Balkan etter å ha blitt dømt for å bruke et falskt pass fra Costa Rica. Både Sør-Korea og USA forsøker nå å få Kwon utlevert.
Spektakulær kollaps
Kwon havnet under etterforskning for sin rolle i en av de mest spektakulære kollapsene i kryptovalutaenes historie. I mai 2022 kollapset verdien TerraUSD og Luna. På svært kort tid var verdier for 40 milliarder dollar (om lag 448 milliarder kroner) forsvunnet. Det utløste en kjedereaksjon hvor investorer over hele verden tapte enorme summer. Både sørkoreanske og amerikanske politimyndigheter begynte å etterforske.
Nå hevder etterforskerne at Kwon løy til investorene og mistenker at han fortsatt sitter på en kryptoformue. Både i USA og Sør-Korea er han siktet for brudd på finanslover.

Svakeste siden corona-sjokket: - I spagat
Bare to timer før Kwon ble pågrepet, tipset noen den øverste sjefen for politiet i Montenegro, innenriksminister Filip Adzic, om at han sannsynligvis var i landet. Han kontaktet så sjefen for grensepolitiet. Adzic beskriver hendelsen til Wall Street Journal.
- Vet du hvem den personen er? Han er berømt, og han har masse penger, sa Adzic til sjefen for grensepolitiet etter pågripelsen, ifølge avisa.
- Alle leter etter meg, skal Kwon selv ha sagt til politiet da han ble pågrepet, ifølge Adzic.
Selv benekter Kwon at han har begått bedrageri. Mens han sitter isolert i fengsel i Montenegro, kjemper både USA og Sør-Korea om å få ham utlevert.
Oppkalte datteren
Kwon bodde i Singapore da han utviklet kryptovalutaen. Han er også utdannet på eliteuniversitetet Stanford i California. I hjemlandet Sør-Korea skal han blitt sett på som en slags nasjonalhelt, men hundretusenvis av mennesker i landet tapte penger da valutaen kollapset, ifølge Wall Street Journal.
Da kollapsen skjedde, bodde Kwon med ektefelle og en nyfødt datter, døpt Luna, i en luksusleilighet i Singapore.

Hjem til mor og far
- Min kjæreste kreasjon oppkalt etter min største oppfinnelse, skrev Kwon på X, tidligere kjent som Twitter, få uker før kollapsen sammen med et bilde av datteren.
Mens Kwon skal ha fortsatt å leve et luksusliv, led investorer store tap.
- Jeg er knust av hendelsene nylig og håper at alle familiene som er blitt berørt tar vare på seg selv og sine kjære, sa Kwon via en talsperson til Wall Street Journal i juni 2022.
Rømte etter bursdag
Dagen etter at han fylte 31 år 6. september i fjor, forsvant Kwon fra hjemmet sitt i Singapore. Ifølge påtalemyndigheten i Sør-Korea fløy han via Dubai til Serbia og ble værende i hovedstaden Beograd, som blant annet er kjent for natteliv og en stor teknologibransje.
Kort tid seinere ble Kwon siktet i Sør-Korea.
- Jeg er ikke «på rømmen» eller noe sånt, tvitret Kwon 17. september i fjor etter siktelsen, men han nektet å si hvor han befant seg og sa dette skyldtes sikkerhetsgrunner.
8. november dukket Kwon opp i en livestreamet podkast, UpOnly, sammen med en annen gjest, Martin Shkreli, som er en berømt amerikansk forretning, som ble dømt for bedrageri.
- Fengsel er ikke så ille. Det stinker, men det er ikke det verste noensinne, sa Shkreli.
- Godt å vite, svarte Kwon.

Kryptodronning etterlyst: Anklaget for millardsvindel
Sveitsisk bank
16. februar i år ble Kwon så saksøkt av amerikanske finansmyndigheter i U.S. Securities and Exchange Commission, for bedrageri. De anklaget ham for å lyve om stabiliteten til kryptovalutaen hans. De hevdet også at Kwon og selskapet hans hadde konvertert store summer til kontanter og plassert det i en sveitsisk bank. Deretter skal Kwon - etter kollapsen - ha tatt ut mer enn 100 millioner dollar (om lag 1,1 milliarder kroner) i kontanter.
Kwon og hans advokater benekter dette. De sier at alle pengeoverføringer var knyttet til forretningsutgifter, skriver Wall Street Journal.
I midten av mars skal sørkoreaneren ha kommet seg over grensa fra Serbia til Montenegro og funnet seg et sted i feriebyen Petrovac ved Adriaterhavet.
23. mars ble han pågrepet på flyplassen i landet, og kort tid seinere ble han også siktet for bedrageri i New York.
Kwon og en forretningspartner ble dømt til fire måneders fengsel i Montenegro for å ha brukt falske pass. Imidlertid kan de bli sittende fengslet lenger i påvente av en eventuell utlevering.
I retten skal Kwon selv ha hevdet at han ikke visste at passet han brukte var falskt, og at han selv er blitt svindlet av et selskap i Singapore, som skal ha ordnet det for ham.
Politisk skandale
Selv om han nå sitter fengslet, har også Kwon klart å utløse en politisk skandale i Montenegro.
Få dager før valget i landet 11. juni i år sendte Do Kwon et håndskrevet brev fra fengselet til statsminister Dritan Abazovics kontor. Der hevdet han at han hadde et «veldig vellykket investeringsforhold» med lederen for Europa Nå-partiet, Milojko Spajic, som lå an til å vinne valget. Kwon hevdet også at «venner i kryptoindustrien» hadde finansiert valgkampen hans mot løfter om «en kryptovennlig politikk», skriver New York Times.

Krypto-utvei for Putin: - Usannsynlig
Spajic benektet at han hadde tatt imot penger fra Kwon eller andre i kryptobransjen. Likevel førte dette til at partiet hans - som ønsker å knytte Montenegro langt tettere til Europa samt å bekjempe korrupsjon - gjorde det lang dårligere enn forventet.
- Kwons innblanding ødela for oss, sa Spajic til avisa.
Han hevder brevet var et triks fra hans politiske fiender og antyder at Kwon kan ha blitt lurt med løfter om løslatelse før han skrev brevet.
Inntil videre sitter Kwon stadig fengslet i påvente av en mulig utlevering.