Coronaøkonomien

- Alle piler peker oppover

NHOs ferske medlemsundersøkelse viser at norsk økonomi er på vei til å friskmeldes etter coronakrisen. - Veldig gledelige nyheter, sier toppøkonom.

PÅ VEI OPP: Norsk økonomi er på full fart mot normalen etter gjenåpningen i vår og sommer. Her Aker Brygge i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
PÅ VEI OPP: Norsk økonomi er på full fart mot normalen etter gjenåpningen i vår og sommer. Her Aker Brygge i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økonomien fortsetter på bedringens vei etter coronasjokket som traff i mars i fjor. På det verste var nærmere 300 000 nordmenn helt arbeidsledige og BNP - som angir størrelsen på økonomien - falt med 2,5 prosent i fjor.

Tjener mer

Etter den gradvise gjenåpningen av samfunnet de siste månedene har situasjonen for norske bedrifter bedret seg kraftig. I juni oppga 61 prosent av medlemsbedriftene i NHO at omsetningen var på eller over normalen.

I arbeidsgiverorganisasjonens ferske medlemsundersøkelse fra juli som kom onsdag, ser det enda lysere ut. Nå oppgir 68 prosent av bedriftene at de tjener som normalt eller bedre.

Samtidig er det stadig færre som oppgir at de tjener mindre penger enn forventet. Andelen bedrifter som oppgir dette falt fra 39 prosent til 32 prosent den siste måneden.

Undersøkelsen er utført blant bedriftene som er medlem i NHO mellom 7. og 12. juli, og 2197 bedrifter har svart.

- Overordnet sett er dette veldig gledelige nyheter.

Flere arbeidsplasser

Det sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, som tar seg en pause fra ferieaktivitene for å kommentere tallene som kommer inn midt i sommervarmen.

- Vi er inne i et oppsving, en markant oppsving. Det går stadig bedre i norske bedrifter. Det handler om at vi igjen har fått kontroll på smitten, at vi er i gang med gjenåpning og fjerner restriksjoner. Kort fortalt handler det om at kundene kommer tilbake, særlig til de hardest rammede næringene.

GLEDELIGE NYHETER: Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO gleder seg over positive tall fra medlemsbedriftene. Her under NHOs årskonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GLEDELIGE NYHETER: Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO gleder seg over positive tall fra medlemsbedriftene. Her under NHOs årskonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Bedringen i økonomien gir seg også utslag i flere arbeidsplasser. Ifølge NHO forteller nemlig klart flere bedrifter at de ansatte flere fra juni til juli, enn de som sier at de reduserer antallet ansatte.

- Det kanskje aller mest gledelige er at mange bedrifter har økt bemanningen eller skal øke bemanningen. Ledigheten vil ventelig forstette å falle utover høsten. Men for mange er man nok ikke tilbake til normalen før neste år.

Også blant de mest utsatte bedriftene ser det bedre ut. Andelen som forteller at de har problemer med å betale regninger og frykter konkurs er nå den laveste siden NHO begynte å spørre om dette i fjor vår.

Skjær i sjøen

- Det ser ut som alle piler peker oppover?

- Her og nå ser det slik ut ja. Men det kan selvfølgelig komme andre runde-effekter framover.

- Så det er noen skjær i sjøen?

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Det største skjæret i sjøen er utrulling av vaksiner: Ikke i Norge, men i landene rundt oss. Globalt mangler det ti milliarder doser for å sikre immunitet. Det betyr at nye mutasjoner kan blomstre opp og komme hit. Det kan være mutasjoner som eksistrende vaksiner ikke beskytter mot.

- Men dette er skjær som kan styres rundt og som kan være merket. Kommer det en ny mutasjon har vi bedre trening i smittesporing og isolasjon. Jeg tror ikke at en mutasjon vil bety en ny økonomisk nedtur i Norge, avslutter Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer