Corona og tiltak i Storbritannia

- Alle tiltak borte i juni

Sier det er en «veldig god sjanse» for at alle coronatiltak kan fjernes innen kort tid.

OPTIMISTISK: Boris Johnson tror Storbritannia står godt rustet mot en tredje bølge, og vil fjerne landets coronatiltak 21. juni. Foto: Paul Ellis / AP / NTB
OPTIMISTISK: Boris Johnson tror Storbritannia står godt rustet mot en tredje bølge, og vil fjerne landets coronatiltak 21. juni. Foto: Paul Ellis / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia er et av landene som er hardest rammet av coronaviruset i verden, dersom man ser på det totale antallet dødsfall - som nå har oversteget 127 000.

Pilene i landet går endelig i riktig retning. På søndag var det 1 712 nye smittetilfeller - det færreste siden 2. september, og elleve dødsfall, ifølge The Times.

21. juni

Statsminister Boris Johnson mener at landet ligger an til å kunne nå det ambisiøse målet om å fjerne alle tiltak, snart.

- Det er en veldig god sjanse for at coronatiltakene kan fjernes helt den 21. juni, sier Johnson, ifølge The Times.

Da vil det åpnes for masseansamlinger, nattklubber, konferanser og andre arrangementer som ikke fikk åpnet i fjor sommer.

Gikk på pub

Litt tidligere denne måneden kunne landets butikker, treningssentre, puber og skjønnhetssalonger igjen ta imot kunder etter tre måneders nedstengning.

Boris Johnson feiret gjenåpningen med å ta seg en øl på pub. Mange øltørste briter møtte imidlertid stengte dører da pubene igjen kunne åpne. Ifølge CNN har hele 2000 av landets puber gått under i løpet av pandemien.

- Massivt vaksinasjonsprogram

Mer enn 33 millioner mennesker, cirka halvparten av landets befolkning, har nå fått minst én dose coronavirusvaksine, ifølge BBC.

- Det betyr ikke at vi har bekjempet viruset fullstendig. Vi må være realistiske, vi vil trolig oppleve en tredje bølge, sier statsminister Boris Johnson, ifølge The Times.

Johnson påpeker at landets vaksinasjonsprogram har vært massivt og at det trolig gjør dem godt rustet for en ny bølge.

På samme dag som gladnyheten stormer det rundt statsministeren, som anklages for å ha uttalt at han heller vil se «hauger med lik» enn en ny nedstengingsperiode. Johnson avviser påstandene.

Støtte fra forskere

Forskere i landet er også, ifølge The Times, stadig mer optimistiske om at smittetilfeller, sykehusinnleggelser og dødsfall vil fortsette å falle framover, noe som vil gjøre det mulig å fjerne coronarestriksjonene som planlagt 21. juni.

Det skal fortsatt pågå en debatt om hvorvidt en-meters-regel, coronasertifikat og begrensninger i maksantall på offentlige steder, vil være nødvendig, også gjennom sommeren.

Slag for økonomien

Coronakrisa kastet den britiske økonomien ut i en storm av økonomiske utfordringer. På toppen av pandemien kulminerte en årelang kaotisk brexitprosess med et endelig britisk farvel til EU ved årsskiftet.

Det har bydd på umiddelbare problemer for øynasjonens eksportnæring.

Eksporten til EU, som er Storbritannias viktigste handelspartner, falt med hele 42 prosent i januar (sammenliknet med desember 2020). Det tilsvarer verdier for 5,7 milliarder pund - eller 65,8 milliarder norske kroner. Samtidig falt britenes import fra EU med 29 prosent.

I februar økte eksporten med EU 46,6 prosent sammenliknet med januar, ifølge NTB. Britisk import fra EU steg bare 7,3 prosent i februar, etter et rekordstort fall på 29,7 prosent i januar.

I februar steg det Det britiske bruttonasjonalproduktet (BNP) 0,4 prosent, til tross for nedstengning og svært strenge coronatiltak. BNP lå likevel 7,8 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer