- Alle turister spør om de samme tre stedene

Nordmenn på biltur har overtatt for en halv million cruiseturister i Stavanger og omegn.

FORANDRET: Henning Iversflaten har opplevd cruiseturismen i Stavanger på nært hold i 19 år. I år er det helt annerledes. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet/Børsen): - Denne sommersesongen har startet helt annerledes enn i fjor og året før der. Det er nesten bare norske turister, og heldigvis flere enn vi har fryktet fra start.

Rutinert personale fra resepsjonen og ledelsen til et hotell i sentrum av Stavanger har allerede funnet noen fellesnevnere i en corona-sommer med mørke skyer over hotell- og turistnæringen.

I fjor gikk 470 000 utenlandske turister i land fra 242 cruiseanløp i Vågen midt i byen. I år var det seks av 246 planlagte ilandstigninger før full corona-stopp. Altså null fra midten av mars og ut sesongen.

PREIKESTOLEN: Båtcruise-arrangører er vant til å markere seg overfor utenlandske turister rundt Vågen i Stavanger. I sommer hadde det greid seg med plakater på norsk. Foto: Jostein Sletten.
PREIKESTOLEN: Båtcruise-arrangører er vant til å markere seg overfor utenlandske turister rundt Vågen i Stavanger. I sommer hadde det greid seg med plakater på norsk. Foto: Jostein Sletten. Vis mer

Det spente hotellpersonalet i turistbyen Stavanger har også merket seg andre fellesnevnere fra starten av den «rare» sommeren:

- Nesten alle spør om de samme tre ønskene for besøket: Trehusbebyggelsen i Gamle Stavanger, Preikestolen og Flor & Fjære.

- Gamle Stavanger starter jo her. «Alle» vil vite hvor langt det er til Preikestolen (en times kjøretur hver vei og fem timer å gå opp og ned) og hvordan de kommer seg til den frodige, botaniske hagen på øya Sør-Hidle.

Skjult karaktertrekk

Et skjult karaktertrekk ved norske sommerturister har også dukket opp.

- Hver dag er ikke så nøye planlagt som vi har sett før. Rett som det er spør noen om vi har ledig rom en natt til. De har sett mer de vil oppleve her og nå. Og mange kjører rundt kysten den ene eller andre veien.

Hotellprisene i Stavanger i sommer?

Dagbladet får et lite rom med dobbeltseng til 1 575 kroner inkludert frokost da vi dukker opp i resepsjonen uten forhåndsbestilling rett etter St. Hans.

- Hva ville det rommet ha kostet på denne tiden en normal sesong?

- Veldig vanskelig å si sånn på sparket, kanskje nærmere 2 000. Her skiller vi mellom forretnings- og fritidsmarkedet. Og nå som mange turistbestillinger er borte, har det blitt flere bestillingskanaler:

Mange priser

- For eksempel med og uten hotellkjederabatter og ulike priser på nett i forhold til når du bestiller. Så prisene for samme type kan variere en del, også godt under det som ledig og pris da Dagbladet kom. Og så spørs det hvor mange rom konkurrentene kommer til å tilby.

BOTANISK PERLE: Hageanlegget Flor og Fjære ligger på øya Sør-Hidle i Ryfylke er en av attraksjonene i Rogaland norske turister spør om på hotell i Stavanger. Foto: Marianne Løvland, NTB Scanpix.
BOTANISK PERLE: Hageanlegget Flor og Fjære ligger på øya Sør-Hidle i Ryfylke er en av attraksjonene i Rogaland norske turister spør om på hotell i Stavanger. Foto: Marianne Løvland, NTB Scanpix. Vis mer

- Nei, her og nå kan vi ikke komme med noen helt eksakte priser slik salgssystemet er bygd opp, sier en som kan mekanismene.

Førsteamanuensis Åsa Grahn ved Norsk Hotellhøgskole i samme by kjenner seg igjen i Dagbladets ad hoc-observasjoner fra hotellet i sentrum.

- Det er en rar og uventet sesong for hele hotellnæringen der den strategiske prissettingen – på fagspråket yield management – blir prøvd ut med flere varianter.

ALLE SPØR OM PREIKESTOLEN: Over 250 000 turgåere gikk opp til fjellplatået på nordsiden av Lysefjorden i fjor. Mission Impossible-filmen med Tom Cruise i disse omgivelsene i Rogaland har ikke dempet interessen. Foto: Marianne Løvland, NTB Scanpix
ALLE SPØR OM PREIKESTOLEN: Over 250 000 turgåere gikk opp til fjellplatået på nordsiden av Lysefjorden i fjor. Mission Impossible-filmen med Tom Cruise i disse omgivelsene i Rogaland har ikke dempet interessen. Foto: Marianne Løvland, NTB Scanpix Vis mer

Vennepriser

- Vennepriser og kjedepriser blir prøvd ut i sterkere grad. Hotellkjeder selger for eksempel pakker på 10 overnattinger, som kan brukes over hele landet, sier Åsa Grahn til Dagbladet.

Hun peker på to konkrete forandringer som kan gi feriefolk langs veien overraskelser denne sommeren.

- For det første er det ikke så vanlig som før at det er lav pris på ledige hotellrom samme dag du kommer. Flere hoteller har regnet på at det koster å ha ledige rom, og stenger heller av lenger i forkant.

Smekkfulle campingplasser

Og for det andre er det smekkfullt og opptatt på mange campingplasser med utleiehytter.

Uvanlige mye forhåndsbestillinger til camping og hytter har Grahn fått erfare selv under forberedelse til ferien til egen familie og en vennefamilie for tre-fire uker siden.

De skal på tur oppover langs kysten av Vestlandet til blant annet Loen og Skåla og innover i landet til Jotunheimen og Galdhøpiggen - ti store og små.

IKKE CRUISE-KAOS I ÅR: Corona-sommeren 2020 gir nye muligheter for en turistfri rusletur i Øvre Strandgate midt i Stavangers vernede trehusbebyggelse. Men det gjelder bare i tidlige morgentimer. Alle norske turister spør hvor Gamle Stavanger er. Foto: Jostein Sletten.
IKKE CRUISE-KAOS I ÅR: Corona-sommeren 2020 gir nye muligheter for en turistfri rusletur i Øvre Strandgate midt i Stavangers vernede trehusbebyggelse. Men det gjelder bare i tidlige morgentimer. Alle norske turister spør hvor Gamle Stavanger er. Foto: Jostein Sletten. Vis mer

De er forberedt på å overnatte litt spredt. Å finne to ledige hytter samme sted har vært som å leite etter den berømmelige nåla i høystakken.

- Mannen min sjekket også rundt med de historiske hotellene langs vårt planlagte rute. Der var det også mye fullbooket. Men jeg vil tro at bestillinger fra utenlandske selskap ikke var kansellert da, sier hun.

2 700 for tur over isbre

- Hva er prisene for severdigheter og opplevelser dere har planlagt?

- En venninne og jeg betaler sånn ca. 2 700 kroner hver for guidet tur over isbreen Lodalskåpa. Og opp til Galdhøpiggen og over isbreen dit opp blir det ca. 2 500 kroner for hver familiegruppe på fem, inkludert spesiell guidehjelp til mindreårige, sier førsteamanuensis Åse Grahn om erfaringer med egne ferieforberedelser.

Uansett er hun sikker på fra faglig ståsted at hotell- og turistnæringen får mange nye erfaringer å bygge videre på - etter en sommer uten cruiseturister og få utlendinger på Norge-besøk i det store og hele.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer