- Alle varsel­lamper blinket

Linn Ness (48) skulle bare sjekke Facebook. Så tikket det inn en bisarr melding.

- FANGET OPPMERKSOMHETEN MIN: Linn Ness (t.h.) hadde nylig en sær opplevelse på Facebook - som skulle involvere riksrevisor Per-Kristian Foss og Cicero-leder Kristin Halvorsen. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Du ser ut som en jeg kjenner», skrev Linn Ness (48) da meldingen dukket opp i Facebooks chattekanal Messenger.

Hun gjenkjente umiddelbart bildet av mannen som ga seg ut for å være Alexander Larry, som hevdet å være en velstående amerikansk enkemann med en datter.

«Jeg sverger til Gud som skapte meg at jeg er en ærlig og oppriktig mann, gudfryktig og til å stole på», svarte «Alexander».

Staselig nok

Bløffmakeren hadde bare et problem - som han ennå ikke selv hadde innsett omfanget av.

Profilbildet hans var rappet fra nettet og viste riksrevisor Per-Kristian Foss i staselige omgivelser fra den tiden da Foss var i Stortingets presidentskap.

Foto: Skjermdump / Facebook
Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

- Jeg kjente jo igjen personen på profilbildet umiddelbart. Sånn sett var det en god anledning til å ha det litt morsomt, sier Ness (48) til Børsen og ler.

Hun innledet deretter en samtale med «Alexander» som etter hvert skulle utvikle seg i en smått absurd retning.

På biltur

For det er ikke første gang Linn Ness blir utsatt for svindelforsøk. Normalt lar hun dem bare fare forbi. Nå tok det hele en litt annen vending.

- Plutselig tikket det inn en melding, og jeg tenkte bare: «Hva er dette for noe?» Jeg pleier aldri å svare på sånne henvendelser, men jeg satt i bilen med min mann, og vi skulle kjøre ganske langt, forteller hun.

- Du luktet lunta, for å si det sånn?

- Alle varsellamper blinket idet jeg så meldingen i spamfilteret, men bildene fanget definitivt oppmerksomheten min, sier Ness.

Slik er det ikke med alle som blir utsatt for svindelforsøk på nettet. Ifølge Økokrim har nordmenn sendt flere hundre millioner kroner til utlandet knyttet blant annet til såkalt kjærlighetssvindel. På toppen av det hele anslår norske banker at det finnes store mørketall.

NETTSVINDEL: Så lett er det å gå i limfella etter det du tror er et google-søk. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

«Død av brystkreft»

- Jeg tror det lå økonomiske motiver bak, spesielt da han spurte om mailadressen, sier Ness.

På det tidspunktet i samtalen der «Alexander» spør om mailadressen, har han allerede rukket å fortelle at han er en «svært sjenerøs mann».

Linn Ness kontrer med å sende et bilde i retur av Foss og riksrevisorens ektemann, Jan Erik Knarbakk. Hun lurer på om «Alexander» er tvillingbroren til homofile Foss, og tilføyer «so cute» (så søtt).

- Feil inntrykk, svarer «Alexander» resolutt, før han meddeler den tåredryppende historien om at han mistet sin vakre kone Rita etter brystkreft et år i forveien.

- Så ting har vært litt vanskelige for meg og min flotte datter denne sommeren, skriver han videre.

Se hele samtalen i bildekarusellen under:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Duket for Kristin Halvorsen

Svindleren har åpenbart ikke forstått at han for lengst er avslørt.

For da Ness spør om han har et bryllupsbilde av ham og kona, sender «Alexander» et bilde av Foss og tidligere SV-leder, nå Cicero-leder Kristin Halvorsen.

«Alexander» blir stadig mer pågående. Gjentatte ganger spør han om e-postadressen, etterfulgt av et «hello talk to me».

- At du gidder, sa min mann da jeg fortalte hva jeg så på meldingen. Jeg sa at jeg bare måtte, fordi det var helt hysterisk, humrer Ness.

Til slutt ebbet samtalen ut. Som svar på «bryllupsbildet», sendte Ness et bilde til «Alexander» - av Kristin Halvorsen og hennes ektemann, NRK-profilen Charlo Halvorsen.

- Ser ut som hun har bedratt deg og fortsatt er i live. Jeg syns så synd på deg, skrev Ness, som toppet svindelavsløringen med e-postadressene kollelimonke@gmail.com og svindelogtull@net.com.

Foss svarer

Børsen har vært i kontakt med Kristin Halvorsen som ikke ønsker å kommentere saken.

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier at han ikke føler seg spesielt rammet av at hans bilder er blitt misbrukt i et svindelforsøk.

Artikkelen fortsetter under:

- Jeg har jo ikke noen kontroll over hvem som bruker bilder av meg, som er såpass lett tilgjengelig på nettet. Men jeg må si det var hyggelig å bli avbildet sammen med Kristin. Det er jo godt selskap, humrer Foss, før han vender tilbake til sakens alvor:

- Selv om jeg personlig ikke opplever meg som rammet, synes jeg synd på dem som går på slike svindelforsøk. Særlig saker som involverer følelser, der kan man jo være litt utsatt. Derfor er det all mulig grunn til å utvise sunn skepsis til det meste som finnes på nettet, understreker Foss.

- Har du opplevd å bli utsatt for svindelforsøk på nettet?

- Aldri. Men jeg kom meg på Facebook først for tre år siden. Sånn sett er jeg en «late bloomer», sier Foss til Børsen.

- Løy om alt

Linn Ness understreker at hun verken kjenner Foss eller Halvorsen, selv om det framstår slik i samtalen med svindleren.

- Jeg gir aldri fra meg personlig informasjon, og løy derfor om alt. Etter at jeg sa at kona hadde lurt ham, så ville han ikke snakke med meg mer. Sist jeg sjekket, hadde han fjernet bildene fra profilen, sier hun.

- Hva tenker du å bli forsøkt svindlet på denne måten?

- Dette er jo en humoristisk variant, men jeg har jo lest om folk som faktisk har blitt lurt, sier Ness, som videre oppfordrer andre til å være oppmerksomme i liknende tilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer