Uro i verdensøkonomien

- Alltid en fare

Skrekkadvarslene om den globale økonomien har kommet på løpende bånd. Norsk ekspert peker på dette som den største bekymringen, og anbefaler å beholde roen.

NEDGANG: Flere tror den globale økonomien har nedgangstider i vente. Foto: Yuriki Nakao / Reuters / NTB
NEDGANG: Flere tror den globale økonomien har nedgangstider i vente. Foto: Yuriki Nakao / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina, sentralbankers aggressive rentehevinger for å bremse inflasjonen, og en nådeløs coronapolitikk i Kina har fått flere til å slå alarm om den globale økonomien.

Enkelte har pekt på at resesjon, en økonomisk nedgang over tid, er et mulig scenario. Noen har sågar advart om at resesjonen kan bli global.

- Alltid en fare

Som Børsen har omtalt er Kenneth Rogoff, Harvard-professor i økonomi, blant dem.

Han trakk fram utfordringer i Kina, Europa og USA og advarte om at et sammenbrudd i én region kan forplante seg og gi nedgangstider en annen.

- Det er alltid en fare for at noe kollapser. Jeg tror man skal spørre seg: «hva er en kollaps, eller noe som går veldig galt», sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, til Børsen.

- Jo, det er at det først går litt galt, og så håndterer myndighetene situasjonen helt feil. Så gjør de vondt verre, nesten. Det er da du virkelig får veldig ille utslag, fortsetter han.

Andreassen viser til finanskrisen i 2008, da amerikanske myndigheter lot investeringsbanken Lehman Brothers gå over ende. Dette utløste markedsuro over hele verden og et 30 prosent børsfall i løpet av én måned, i Oslo og New York.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer