Uro i verdensøkonomien

- Alltid en fare

Skrekkadvarslene om den globale økonomien har kommet på løpende bånd. Norsk ekspert peker på dette som den største bekymringen, og anbefaler å beholde roen.

NEDGANG: Flere tror den globale økonomien har nedgangstider i vente. Foto: Yuriki Nakao / Reuters / NTB
NEDGANG: Flere tror den globale økonomien har nedgangstider i vente. Foto: Yuriki Nakao / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina, sentralbankers aggressive rentehevinger for å bremse inflasjonen, og en nådeløs coronapolitikk i Kina har fått flere til å slå alarm om den globale økonomien.

Enkelte har pekt på at resesjon, en økonomisk nedgang over tid, er et mulig scenario. Noen har sågar advart om at resesjonen kan bli global.

- Alltid en fare

Som Børsen har omtalt er Kenneth Rogoff, Harvard-professor i økonomi, blant dem.

Han trakk fram utfordringer i Kina, Europa og USA og advarte om at et sammenbrudd i én region kan forplante seg og gi nedgangstider en annen.

- Det er alltid en fare for at noe kollapser. Jeg tror man skal spørre seg: «hva er en kollaps, eller noe som går veldig galt», sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, til Børsen.

- Jo, det er at det først går litt galt, og så håndterer myndighetene situasjonen helt feil. Så gjør de vondt verre, nesten. Det er da du virkelig får veldig ille utslag, fortsetter han.

Andreassen viser til finanskrisen i 2008, da amerikanske myndigheter lot investeringsbanken Lehman Brothers gå over ende. Dette utløste markedsuro over hele verden og et 30 prosent børsfall i løpet av én måned, i Oslo og New York.

- De kunne ha berga dem, men tillot dem å gå konkurs og det var det som ga den store finanskrisen. Hvis det nå går galt og myndighetene trår feil og gjør vondt verre, så får vi noe ille.

Storbank advarer

USA har slitt med den høyeste inflasjonen på 40 år. Ferske tall viser at den stadig er skyhøy. Prisene steg med 8,3 prosent fra april i fjor til samme måned i år, som var noe høyere enn økonomene ventet.

For å bremse prisveksten har sentralbanken (Fed) hevet renta og varslet mange flere i tida framover. Flere frykter at de går for fort fram, og med uhell vipper landet inn i en resesjon.

Med Feds forestående aggressive rentehevinger, øker faren for en global nedgang, advarte storbanken Morgan Stanleys økonomer nylig.

- Vi lever i de mest kaotiske, uforutsigbare makroøkonomiske tidene på flere tiår, skrev bankens sjeføkonom Seth Carpenter i et notat.

Han mener ingrediensene til en global resesjon «ligger på bordet» - selv om dette ikke er et utfall de regner med.

Tror ikke på resesjon

Andreassen mener imidlertid debatten om en global nedgang er «litt forvirret». Han sier at veksten i verden skal ned - av demografiske grunner.

- Det er fall i yrkesbefolkningen i Japan og Europa. Og det er nullvekst i USA. Da kan ikke økonomiene vokse så mye. Vi hadde en høy vekst i fjor, altså gjeninnhentingsåret. Den blir noe lavere i år, så blir det enda lavere i 2023, og enda lavere enn det igjen i 2024, anslår økonomen.

ØKONOM: Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ØKONOM: Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- I en resesjon vil man si at det blir så lavt at arbeidsledigheten stiger dramatisk, og det tror jeg ikke. Det ser ut som vi er inne i en periode hvor det er mangel på folk som kan gjøre nær sagt de fleste jobber. Og det vil holde arbeidsmarkedene stramme ei tid framover, med god lønnsvekst.

- Ikke bærekraftig

Av økonomiene i Europa, USA og Kina trekker Andreassen fram Kina som den største bekymringen.

- Vi er kanskje mest redd for Kina. Du kan ikke stole på informasjonen du får derfra, og de har en raskt fallende befolkning, fallende yrkesbefolkning, og samtidig veldig høy investeringsvekst i boliger og bygg og slikt. Det ser ikke bærekraftig ut på noen måte.

Landet tviholder stadig på nullsmittestrategien. Det som kanskje har vekket mest oppsikt er at landets finanssentrum Shanghai, med 25 millioner innbyggere, har vært ute av spill i flere uker.

- Igjen tror jeg ikke coronaen er så ille som håndteringen av det. Hvis du stenger ned millionbyer fordi du har en håndfull coronapasienter, så er det klart at da vil du påvirke BNP-veksten dramatisk. Når det er sagt, så tror jeg igjen at mye skal ikke bare gå galt, men håndteres galt før Kina havner i krise.

Advarer om boble

De siste månedene har skrekkadvarslene kommet på løpende bånd. Flere investorer mener en finansboble i ferd med å sprekke.

Pengeforvalter Dan Suzuki i Richard Bernstein Adviser mener det er teknologi-markedet som nå er i ferd med å knele, skrev Børsen nylig.

- Gå tilbake i tid og se på boblene gjennom historien. Det kommer ingen myk korreksjon, i stedet får de full fart seks måneder seinere. Det er typisk å se en enorm korreksjon, på 50 prosent eller mer. Og det fører typisk med seg en overreaksjon, sier han til CNBC.

Advarselen kom i forbindelse med de nevnte rentehevingene.

Her hjemme har investor Peter Hermanrud vært blant de mer pessimistiske. Til DN sa han at børser trolig vil falle mellom 30-50 prosent i løpet av ett til to år.

- Da er jeg til og med litt snill, sa han til avisa.

Andreassen er ikke blant dem som tror de internasjonale markedene vil kollapse, eller at internasjonal økonomi vil gå dårlig.

Han mener børsene ikke er spesielt dyre nå, med tanke på tradisjonelle mål som pris mot inntjening.

- Jeg vil anbefale folk å sitte litt i ro her, og holde sine aksjeandeler høye i pensjonsporteføljer og prøve å leve så normalt som mulig når du skal velge bolig og den type ting.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer