Alt avlyst til høsten: - Vanvittige konsekvenser

Reiserådene får noen helt vanvittige konsekvenser for reiselivsnæringa, advarer bransjeorganisasjonen Virke.

AVLYST: Chartergigantene Ving og Apollo innstiller alle charterreiser til og med 20. august. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
AVLYST: Chartergigantene Ving og Apollo innstiller alle charterreiser til og med 20. august. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ving, Apollo og TUI melder i dag at alle charterreiser fram til og med 20. august er innstilt på grunn av usikkerhet og uklarhet rundt nye reiseråd.

Saken ble først omtalt av E24.

Avgjørelsen kommer etter UDs oppdaterte reiseråd fredag i forrige uke. Da ble det generelle rådet om å unngå reiser til alle land som ikke er strengt nødvendige, forlenget til 20. august.

Samtidig ble det opplyst at det vil komme ny vurdering av reiseråd i Norden innen 15. juni og nærliggende europeiske land innen 20. juli.

Usikkerhet

- Vi forstår at det er mye usikkerhet rundt dette reiserådet, og at formuleringen kan skape uforutsigbarhet hos våre kunder. Vi har derfor besluttet å innstille alle våre reiser til og med 20. august 2020, skriver Ving på sine nettsider.

Apollo skriver på sine nettsider at «det er uklart hva som ligger i UDs reiseråd».

- Det har dessverre ikke vært mulig å få et klart svar fra UD om hvilke land dette vil omfatte. Vi forstår at det er mye usikkerhet rundt dette reiserådet, og at en uklar formulering skaper stor uforutsigbarhet hos våre kunder. Vi har derfor besluttet å innstille alle våre reiser til og med 20. august, heter det videre.

- Vanvittige konsekvenser

Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, sier til Børsen at de hadde håpet at de nye reiserådene skulle gi bedre forutsigbarhet, men at de opplever at de nye rådene snarere bidrar til enda mer usikkerhet for reiselivsnæringen.

ADVARER: Astrid Bergmål leder i Virke reiseliv.  Foto: Bjørn Langsem
ADVARER: Astrid Bergmål leder i Virke reiseliv. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Her har det kommet et reiseråd for hele verden fram til 20. august. Så sies det at man en gang før 20. juli kanskje skal komme med nye råd for Europa. Det er utrolig krevende å forholde seg til, sier Bergmål, og legger til:

- Det ser vi jo ved at charterselskapene har sett seg tvunget til å innstille alt til 20. august.

Bergmål skulle ønske at regjeringen jobbet proaktivt for å få i gang reiser land for land.

- Vi opplever at EU og andre europeisk land jobber mer aktivt for å få i gang igjen turismen på tvers av grensene. Derfor er det ekstra skuffende å se at Norge i praksis avlyser sommeren. Det er ikke en god måte å gjøre det på, slår Bergmål fast.

Hun påpeker at dette i tillegg til å ramme charterreisene fra Norge, også rammer turoperatører i andre land som planlegger reiser til Norge.

- Dette får store konsekvenser for den norske reiselivsnæringen, sier Bergmål, som forventer at regjeringen hjelper reiselivsnæringen gjennom krisen.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Det å gi reiseråd til 20. august, det er det selvsagt opp til Utenriksdepartementet og regjeringen å bestemme, men det gir noen helt vanvittige konsekvenser for reiselivsnæringen. Vi forventer at de følger opp med tiltak som får næringen gjennom krisen, sier hun til Børsen.

Kontakt på e-post

Både Ving og Apollo opplyser at alle berørte kunder vil bli kontaktet på e-post.

- Her vil du få informasjon om kanselleringen og de muligheter og rettigheter du har som kunde. Vi oppfordrer derfor alle som har en reise med oss i dette tidsrommet om å avvente informasjon fra oss, skriver Ving.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer