Lønnsoppgjøret

Alt klart for storstreik

185 000 LO-medlemmer kan gå ut i streik om det ikke blir enighet i lønnsoppgjøret med NHO som starter i dag.

KAMP: LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal helst sikre både kjøpekraft og et ekstra løft for de lavtlønnede. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
KAMP: LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal helst sikre både kjøpekraft og et ekstra løft for de lavtlønnede. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LO krever en lønnsvekst som minst skal holde følge med prisveksten når forhandlingene med NHO starter i dag.

Dessuten skal lavtlønte få et ekstra løft. Samtidig må partene ta hensyn til at det er store forskjeller i lønnsomheten mellom ulike bransjer.

Prisveksten er anslått til 4,9 prosent i år, så det vil uansett ligge an til ganske solide krav. Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, som betyr at det bare handler om penger.

Frist torsdag

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tida fram til natt til fredag denne uka for å bli enige.

Klarer de ikke det, blir det brudd med påfølgende mekling hos Riksmekleren.

Da må LO samtidig presisere hvem av arbeidstakerforeningens 185 000 medlemmer i NHO-bedriftene som går ut i streik dersom heller ikke meklingen fører fram.

- Vårt mål i år er økt kjøpekraft. I tillegg skal vi ha spesielt fokus på lavtlønn og likelønn. Det er marsjordren inn i forhandlingene, sier Følsvik.

Lederen av LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundets Jørn Eggum, har varslet et lønnskrav mellom 4,8 og 5,4 prosent. Lederen av NHO-giganten Norsk Industri, Stein Lier Hansen, har på sin side anslått en smertegrense på 4,5 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer