- Alt peker mot dette

Får skylda etter dødsbrannene på Hawaii.

KATASTROFE: I byen Lahaina på Hawaii-øya Maui har dødstallene steget til 93. Nå jobbes det iherdig for å finne årsaken til den historiske dødsbrannen. Foto: Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP / NTB

KATASTROFE: I byen Lahaina på Hawaii-øya Maui har dødstallene steget til 93. Nå jobbes det iherdig for å finne årsaken til den historiske dødsbrannen. Foto: Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP / NTB


Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag formiddag norsk tid ble det klart at dødstallet etter den katastrofale skogbrannen på Hawaii har steget til 93 - dermed er dette en av de dødeligste brannene i USAs historie.

Samtidig som frustrasjon og sorg sprer seg blant innbyggerne på øya Maui, starter et omfattende granskingsarbeid for å undersøke om myndighetene kunne gjort mer for å begrense de omfattende skadene.

Det forventes at gjenoppbyggingen vil koste milliarder av dollar. Det ventes også et ras av søksmål.

- Det er tennkilden

Selv om årsaken til de dødelige Maui-brannene fremdeles er under etterforskning, peker eksperter allerede nå på et brudd eller en feil ved kraftledninger som en mulig kilde til brannen.

Advokater fra henholdsvis Watts Guerra, Singleton Schreiber og Frantz Law Group opplyser til Bloomberg at de har dro til Maui for å samle bevis, og intervjue øyenvitner.

Advokatselskapene har også gjennomgått rapporter som indikerer at en feil på kraftinfrastruktur eid av strømselskapet Hawaiian Electric Industries var årsaken til gnisten bak flammene.

- Alle bevis - videoer, vitneberetninger, brannprogresjon og gjenværende bruksutstyr - peker på at Hawaiian Electrics utstyr er tennkilden til brannen som tilintetgjorde Lahaina, framholder Watts Guerra-advokat Mikal Watts, ifølge avisa.

Han forklarer at strømkablene blant annet manglet et program som kutter strømtilførselen ved brannfare.

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer

Lover å undersøke

Talsperson i Hawaiian Electric Industries, Darren Pai, understreker på sin side at selskapet ikke har noen informasjon om hva som forårsaket brannen.

- Adgang til det berørte området er også begrenset av hensyn til sikkerhet og beredskap. Etter at den akutte nødssituasjonen er over, vil vi samarbeide med myndighetene og andre instanser for å undersøke hva som skjedde på Maui, sier Pai.

Det populære feriestedet Lahaina er så godt som jevnet med jorda som følge av brannen. De siste dagene har også flere titalls tusen mennesker blitt evakuert fra Maui. Myndighetene trygler turister om å holde seg unna. Turister oppfordres i stedet til å besøke andre øyer på Hawaii.

Ifølge The Guardian ønsker myndighetene å bruke øyas hoteller til å huse evakuerte og skadde.

- I ukene framover må fokuset være rettet mot å hjelpe innbyggere som ble tvunget til å evakuere fra sine hjem og sine forretninger, sier det lokale turistbyrået i en uttalelse seint lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer